Dzisiaj jest 15 lis 2024, 16:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aerox 2008r
Więc tak , moje problemy zaczęły się niedawno . Skuterek zaczął wariować tzn przestał odpalać na zimnym silniku ( nawet do rozładowania akumulatora) . Przeszukałem wasze forum i google ,ale nic nie znalazłem . Jeżeli jest taki temat to proszę o podanie go i zamknięcie mojego :).

Zacząłem więc sprawdzać wszystko , od rozrusznika przez ssanie po jakiś dziwny kabel który był odłączony ( a miał napięcie ) , nic nie dawało efektu. Sprawdziłem więc świece , jej kolor był idealny ( tzn gaźnik wyregulowany poprawnie ) , iskra również była, ale zauważyłem że albo się zalewa , albo nie dostaje wystarczającej dawki paliwa . Pewnego dzionka odłączyłem przewód od podciśnienia i wessałem powietrze i problemy minęły jak ręką odjął , Roksi od razu zapaliła . Teraz tak, jeśli postoi kilka godzin problem się powtarza nie chce zapalić za żadne skarby , jak tylko pomogę podciśnieniu to odpala .. Gaźnik pobiera powietrze , bo bez żadnego problemu zassał trochę śliny której mu dałem , więc w czym jest problem ?. Dodam że gaźnik niedawno czyszczony i filtr również wymieniany .

Proszę o pomoc i pozdrawiam :).

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Kranik podciśnieniowy do wymiany, warto przed nim mieć zamontowany filtr paliwa, membrana w kraniku to cieńka błona[guma?] ,paliwo zrobiło już swoje z nim.

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2014, 17:22 przez n0ooRt, łącznie zmieniany 1 raz

*
Awatar użytkownika

Czy to ten kranik ?
http://shop.mieloch.pl/kranik-paliwa-po ... 0072.bhtml

Pojazd:
Tak

*
Awatar użytkownika

Oki , mam jeszcze jeden problem . Jak jest zimny to aż chce z ramy silnik wyrwać tyle ma mocy , a po przejechaniu kilometra ( jak jest już ciepły ) To jedzie dalej , ale jak się zatrzymam albo zwolnię przed zakrętem to nie umie się potem "rozbujać " , 20 max i koniec.

Pojazd:
kontrola napędu,stan rolek,paska ,sprzęgła , jak wszystko będzie okey to sprężyna może być już do wymiany

*
Awatar użytkownika

Wymieniałem rolki najpierw na 3g była tragedia v max 70 , wsadziłem 4g już trochę lepiej bo osiągał te 80 . Wsadziłem stare które miałem przed wymianą ( nie wiem jakie , nie mam tak dokładnej wagi) v max spokojnie 100 , przy nienagannym starcie . Pasek jest trochę podjechany i wymienię go w najbliższym czasie , ale wydaje się być okej . Hmmm i tu problem może być z sprzęgłem , bo moto ma opóźnienie w starcie tzn wciskam manetkę do końca a moto rusza po 2-3 sec .. Co to kontrola napędu i o jaką sprężynę chodzi ? .

Pojazd:
Nie wierzę że nikt niema wagi [kuchennej], nawet w sklepie ci to zważą, weź te stare rolki na których najlepiej jeździł [wszystkie] i później wynik podzielisz przez ilość rolek i ci wyjdzie gramatura rolek,pasek wymień na nowy skoro ten jest wytarty, sprężyna centralna znajduje się przy sprzęgle, po jakimś czasie traci swoje właściwości i po rozgrzaniu skutera mięknie tak samo sprężynki sprzęgła[seryjne] to wszystko ma wpływ na start i v-max skutera, zalecałbym też sprawdzić stan wariatora czy nie ma wytartych progów od paska jak i stan bieżni rolek[także czy nie ma progów] po wymianie paska na nowy skuter może być jeszcze jakiś czas mułowaty aż się pasek ułoży.

*
Awatar użytkownika

Pasek i karnik wymienione , nie zauważyłem żeby miał teraz jakikolwiek problem z odpalaniem. Hm , zostaje tylko problem z jazdą ( zimny jedzie , ciepły nie ) . Zauważyłem że przy regulacji powietrza skuterek odzyskuje moc , tzn wystarczy przekręcić i znowu skuterek przejedzie ten dystans dopóki nie zahamuje przed zakrętem .. Więc nasuwa mi się tu wniosek , czy to może być wina gaźnika ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]