Yamaha Majesty YP250 z 2002 roku . Po sezonie ,kiedy odbywałem ostatnią podróż , nagle przestał działać licznik . Wszystkie wskaźniki działają ,prócz licznika i możliwości skasowania inspekcji olejowej .Wymontowałem czujnik magnetyczny z przedniego koła ale nie wiem jak go sprawdzić za pomocą miernika. Wychodzą z niego dwa przewody zakończone kostką którą się wpina w wiązkę pod licznikiem . Jak sprawdzić czujnik ewentualnie jak sprawdzić czy to nie wina samego licznika ?
Sprawdziłem czujnik poprzez "przedzwonienie" przewodów w kostce i okazuje się że jeden pin w kostce ma kontakt z obiema częściami w czujniku (bolec,obudowa), natomiast drugi pin nie ma kontaktu z niczym. Czy nie może być tak,że masa idzie poprzez obudowę (bez przewodowo) pin ,który ma kontakt ,jest plusem a ten bez kontaktu jest przewodem sygnałowym ,działającym dopiero po otrzymaniu impulsu ? Sam czujnik ma w sobie magnes a nie jak wydaje się na logikę ,że magnes powinien byś w kole a czujnik powinien odbierać sygnał od magnesu ??
|