Dzisiaj jest 19 kwie 2014, 21:32



Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Offline
Post: 10 cze 2010, 20:19 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Witam. Chce wymienić olej w skuterze na nowy. Jak to zrobić ? Nie wiem co teraz jest wlane, więc pasowało by spuścić cały stary olej... tylko jak ? Jak wygląda spust od oleju silnikowego ? Olej chce kupić Castrol Power Racing 2T... ile potrzeba aby napełnić dozownik do końca ? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź. Skuter taki jak z boku na zdjęciu.... Silnik 2T z automatycznym dozownikiem oleju.


Edit: Czy jeśli mam łańcuch to też jest przekładnia :?:


Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:48 przez kisiel, łącznie zmieniany 3 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:23 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
czyli tak ty masz 2T czyli mieszanka oleju z benzyną. Pojeździj troche bez dolewki oleju aż przepali starszy olej, kontroluj stan jak zaswieci sie kontrolka to odrazu zalej go swiezym olejem. Masz zwykła przekładnie na pasek poczytaj troche danych o motorze...
LINK DO DANYCH


Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:25 przez sfera80, łącznie zmieniany 1 raz



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:25 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2009, 17:55
Posty: 192
Lokalizacja: Tarnawa
Pojazd:
do dozownika oleju leje się olej do mieszanki, a śruby od spustu oleju szukaj raczej u spodu silnika... niezależnie od tego czy masz pasek czy łańcuch przekładnie masz w silniku




_________________

Gilera Typhoon 2001r
Wariator Polini Speed Control rolki 5,6g




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:27 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Ale oleju w dozowniku jest dość sporo... więc pasowało by go spuścić przed wymiana na castrola....

Czyli olej ten w dozowniku idzie zarówno do smarowania silnika i do mieszanki z paliwem ?
Do czego tak naprawdę jest ta przekładnia, jaką funkcję spełnia w niej tej olej ?
Gdzie szukać tych spustów ? Silnik produkcji piaggio.

sfera80: o motorze czytałem już dużo, ale nie wiedziałem jak to jest gdy mam zarówno pasek i łańcuch :D


Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:51 przez kisiel, łącznie zmieniany 2 razy



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:28 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2009, 16:38
Posty: 467
Pojazd:
Sciągnij plastiki ze squta i odkręć dozownik, potem odczep przewód od oleju i możesz spuścić.




_________________

[center]
Obrazek[/center]




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:30 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
nie widze powodu do spuszcznia oleju... skoro zbiorniczek jest pełny to musiales go niedawno zalać olej raczej sie szybko nie psuje a motorek wszystko przepali :D




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:30 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Ma ktoś linka do jakiejś instrukcji jak to zrobić ?

Nie zalewałem go niczym :mrgreen: Motor kupiłem niedawno. Motor trochę kopci i podejrzewam że to za sprawą oleju. A jakby został ten olej co jest, wyjeździł bym go do końca, gdy zapali się kontrolka oleju odstawiam motor i wleje mu nowego to nic się nie zatrze itp. ?


Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:33 przez kisiel, łącznie zmieniany 1 raz



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:35 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2009, 17:55
Posty: 192
Lokalizacja: Tarnawa
Pojazd:
jak by Ci najprościej wytłumaczyć do czego jest przekładnia hmmm... o może tak: przekładnia jest po to żeby ci skuter jeździł, a olej tam jest po to żeby zminimalizować tarcie między zębatkami, aha i olej z dozownika idzie tylko do mieszanki i nie ma potrzeby go wylewać skoro jest zalany do pełna, poczekaj sobie aż się wypali ten olej i wtedy wlej nowy, a i do przekładni olej wlewa się przez specjalny do tego otwór najczęściej zakręcony śrubą :)




_________________

Gilera Typhoon 2001r
Wariator Polini Speed Control rolki 5,6g




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:39 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
kisiel nic ci sie nie zatrze a dwusuwy maja taki urok ze kazdy kopci na zimnym dopiero potem jak sie rozgrzeje to juz mniej musisz sie przyzwyczić. Jeździj jak jest do zaświecenia kontrolki i potem zalej świeżutkim olejem.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:45 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Jeśli wcześniej był lany półsyntetyk, a wleje syntetyk castrola to nic się nie stanie ?


Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:57 przez kisiel, łącznie zmieniany 4 razy



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:48 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
nic 2T z natury nie są wybredne wszystko przepalą ja leje różnie i chodzi bez zarzutu nawet lepiej jak silnik ma coś czasem dla odmiany :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 20:58 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
W jakich miejscach szukać korka od wlewu i spustu oleju przekładniowego ? Znalazłem na spodzie, z tyłu silnika korek odkręcany imbusem, czy to jest spust do oleju przekładniowego ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:01 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=32162
tutaj masz link do postu tam opisane wszystko krok po kroku.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:11 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Te spusty są zawsze tam gdzie sprzegło ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:18 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
http://www.skutery.net/forum.php?akcja=t&tem=47281&s=2
szukaj :D




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:30 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Dzięki :D A tak w ogóle to olej silnikowy ma jakiś spust czy nie ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:33 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
silnikowy czyli do mieszanki??? a po co go spuszczać??? jak zalejesz świeżym to bd ok po co sobie robić dodatkowy kłopot na rozkręcanie plastików???




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:36 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2010, 18:33
Posty: 28
Pojazd:
Nie chce go spuszczać :| Zresztą już pisałem. Interesuje mnie tylko czy są do tego spusty.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 21:39 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 cze 2010, 16:11
Posty: 1400
Lokalizacja: Małopolska
Pojazd:
raczej są ale to dużo zabawkowej roboty przy okazji gdy zakładasz topic to w dziale morini tam są znawcy tematów derbi itp.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 10 cze 2010, 23:44 
Zbanowany

Rejestracja: 06 maja 2010, 21:48
Posty: 65
Lokalizacja: Lubelskie
Pojazd:
strzykawa 100 tka kawałek przewodu na koncowe i jazda ;p jak juz tak koniecznie chcesz spuscic olej ja tam robilem po kupnie moto , wolałem tak wyciagnac niz sciagac plastiki sciagac przewod a potem jeszcze na nowo odpoeitrzac uklad ...




_________________

2t POWER !




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 phpBB Group