Dzisiaj jest 14 lis 2024, 18:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Aprilia sr
Witam ,

mam problemos , mam aprilie sr z silnikiem minarelli , ostatnimi czasy stala troszke w koncie i postanowilem sie za nia wziasc .

Zalozylem cylinder 3tys km przejechany , miod malina , i do tego nowy tloczek .

Ale nie w tym problem , silnik pracuje dobrze , jednak jest problem z chlodzeniem .
Plyn chlodniczy zalany na maxa , odpowietrzony uklad poprzez srubke na cylindrze .
Pompa wody prawie nowa , byla nowa lecz ostatnim razem gdy to rozkrecilem mialem malego suprajsa ( wirnik rozsypany ) zostala tylko taka smieszna czapeczka , zalozylem wiec nowy i dziala .
ALE .. po odpaleniu stoi na wolnych przez 5 min , tlumik jest juz goracy gdy sie dotknie przy cylindrze to az syczy . A po przejechaniu doslownie 100m cylider jest goracy ...
Nie chce jej katowac , tymbardziej ze tlok jest na dotarciu , nie mam juz poprostu do niej sily ^.^ probowalem juz duzo rzeczy i nic :/

A i jeszcze pytanko , czy jezeli sciagne 2 weze ze slimaka i zatkam je palcami to powinno zasysac ? w sensie jest tam jakas kompresja ? - To tylko takie z ciekawosci :D

Panowie i panie licze na jakas trafna odpowiedz bo w nastepnym tygodniu chce nia juz do szkoly jechac ! :D

PS : w glowicy nie ma termostatu , cylek 50cc

Po rozgrzaniu silnika wszystkie weze sa zimne

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Aprilia SR Stealth
jak po rozgrzaniu silnika zimne węże to masz zapowietrzony uklad lub pompa nie działa, ja bym zdjął przewód z pompy jeden i zobaczył czy leci woda

*

Juz sprawdzone . Robilem tez tak , wezyk z gory ( do cylka ) byl normalnie a do tego dolnego wlawalem plyn . . . Opalilem go ale plyn stal w miejscu . Nie wiem gdzie lezy problem . Pompa jest prawie nowa , ciekawi mnie tylko to czy jest tam jakas kompresja .

Jezeli plyn wlewam do zbiorniczka , rozchodzi sie dobrze i nigdzie nie przecieka . Tylko obiegu to nie ma . Wyglada na to ze te plyn co jest w cylku sie tam poprostu gotuje .

Chyba zdemontuje cala chlodnice z wezami i to wszystko przeplukam , jesli to nic nie da to nie wiem .

Slimak moze sie jakos zuzyc ?? I ta pokrywa pod slimakiem . Nie wiem jak sie to nazywa :D

Czekam na odp :(

**

Pojazd: yamaha aerox
sprawdz tak
odkrec pokrywe pompy wody zedjmij pompe wody obracaj kołem i zobacz czy wirnik chodzi jesli tak to pompa ok
teraz nastepne jak spuscisz z całego układu płyn [zalej pojemnik powinien płyn ubywac] tzn układ sie zalewac odpal go z otwartym korkiem przegazuj pobujaj na prawo lewo po 5min powino byc w 100% odpowietrzone

teraz najwazniejsze zostaw go normalnie odpalonego na 5-10 min i zobacz czy chlodnica jest ciepła jak ciepła uklad działa prawidłowo

jesli chłodnica bedzie zimna sprawdz weze ktore sa ciepłe [mozliwe ze ktorys jest zapchany badz sama chłodnica moze byc przypchana [ewentualnie termostat nie działa jesli go posiadasz

Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha Neos
a pomyślał ktos ze może mu termostat padł i sie nie otwiera i obieg jest zamknięty

Cylinder- china sport 70 lc
Wał- stage 6 hpc i łożyska skf c4 teflon
Wydech- Conti CHR v2
Sprzęgło-tec evo racing
Wario- top racing ng
Przeciwtalerz- TopRacing Sport
Gaźnik - tec pro 19mm
Dysza 85
Filtr - Stożek revo

V-MAX 96km/h

Obrazek

Pojazd: Aprilia SR Stealth
jest napisane że nie ma termostatu

Pojazd: kymco s9
A znalazłeś resztki starego wirnika :?:

**

jak ci wirnik poleciał to znaczy ze obcieral o pompe obudowe pompy wody zle złozona pompa lub poprostu złe wymiary [tez miałm podobnie jak kupiłem jakis chinski zestaw naprawczy wymiary sie niz zgadzały i wirnik obcierał ale zrobiłem to na patencie i działa

*

Po odpaleniu , mniej wiecej 10 minut bez dodawania gazu cylek jest cieply , woda w zbiorniczku lodowata a zaden z wezy nie zmienia temperatury .

Co do wirnika , po odkreceniu slimaka wszystko wylecialo , wezy nie sciagalem ale przeplukalem je woda pod cisnieniem , nie wylecialo nic po za malym syfem ^^ .

Termostqtu nie mam , jak jest napisane wyzej , jak sciagne wezyk z glowicy to plyn leci elegancko ,

Mala rzecz a robi taki duzy problem ..

W tym tygodniu kupie prawdopodobnie kompletną pompe wraz ze slimakiem , lub zamontuje od znajomego .

Mialem juz z tym problem kiedys ale sie z tym uporalem .

Dam znaka co i jak jak zamontuje nową pokrywe . Mam nadzieje ze to to , nie lubie inwestycji w ciemno no ale co zrobisz :D . .

**

no to ci pompa nie działa sprawdzales wogolee czy ona dziala sciagnij pomrywe pompy tzn magneta cała i zobacz czy masz piny na magnecvie ktore napedzaj kolo jesli sa to zapewnie w kole ryrobiło sie miejsce po cym wylecial stworzen ktory ma za zadanie przenosic obrot jak tego nie ma kolo sie kreci po wirniku ale go nie napedza mialem tak juz 3 razy i po tygodniu nawet na nowej pompie mis ie tak zdarzyło najlepiej ogarnij orginalna pompe z roxa bo te zamieniki sa bardzo slabej jakosci
[ewentualnie rob na patencie i popraw miejsce hfzie wchodzi pin na kolo dolutuj palstiku za pomoca lutownicy by był grubszy w tym miejscu i stworzen nie wyrabial tego miejsca i nie wypadal po tym czasie... ja tak naprawilem stare kolo i smiga dluzszy czas

a waz musi sie nagrzewc ktorys ktory idzie od cylka jak nie ma termostatu jesli nie to masz cos przy czylku zapchane bo pomysl jesli cylek bardzo sie grzeje to woda i w nim jesli nie ma teromostatu to wszytko co jest w cylku i w wezu ktory jest podlaczasony jak przegrzejesz to zacznie wzec i ci powino plyn wywalic ktoryms wezem lub korkiem tak jak w moim przypadku było [tyle ze u mnie pompa nie działala ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]