Dzisiaj jest 06 lut 2025, 5:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: CPI SM 50
Witam! Borykam się z problemem w CPI SM 50, full seria, 12x53, przebieg 15k z groszami. Mianowicie: w tamtym roku stwierdziłem, że w końcu obliczę sobie spalanie. Wyszło mi dokładnie 3.11l na 100km w cyklu mieszanym.

Nie mogłem w to uwierzyć i sprawdzałem sobie to przez cały sezon. Ale oczywiście przy tej cholernej kosiarce nic nie może trwać za długo. Od stycznia zauważyłem, że dużo szybciej muszę przełączać na rezerwę :|

Przyszedł sezon, obliczyłem spalanie no i wyszło 4.4l. Dodam, że nic nie było ruszane w gaźniku. Odkąd go kupiłem czyli w 2011 roku siedziała w nim dysza, na której wybity jest rozmiar 77.5. Zakupiłem dyszę 75 i gdy ją wsadziłem i wyregulowałem gaźnik spalanie wyniosło 3.5-3.4l. Niby fajnie, ale moto jest wyraźnie słabsze ( mimo iż i tak tej mocy jest tyle co :D ) Z resztą tak minimalna różnica między dyszą, a prawie litr mniej?!

Buszując po necie wywnioskowałem, że zawór membranowy może być tego sprawcą. Wyjąłem i faktycznie płytki nie dociskają do końca, są widoczne pod światło szczeliny. Obróciłem obie płytki o 180 stopni i dalej są małe szpary, jednak przy zaciąganiu powietrza jest opór i nie można go nabrać, więc powinno być ok. No nic, złożyłem to, założyłem dyszę 77.5 i znów spalanie 4.3l...
Gaźnik wyregulowany, świeca kolor kawa z mlekiem, pali od kopa. Sam automat ssania sprawdzałem w zimę pod akumulatorem i działa. Po odpaleniu obroty są wyższe i odpowiednio spadają po rozgrzaniu.

Tutaj dwa tankowania z tamtego roku jeden po drugim, spalanie wychodzi ~3.15. ( liczone zawsze do rezerwy)
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/60144

Mógłby mnie ktoś nakierować? Z góry dzięki za odpowiedzi typu 'nie narzekaj bo mój pali 5l przy spokojnej h3h3' Po prostu wiem, że palił mi bardzo mało a nagle jara o litr więcej, a jeżdżę dużo i ten litr to dużo dla mojego portfela. Gaźnikiem mi to paliwo spie..... czy już silnik się kończy? O co w tym chodzi :| ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: CPI SM50
jeśli dużo pali to przyczyny szukałbym w gaźniku, tzn. zestaw naprawczy i ponowna regulacja.
Jesli zawor membranowy jak mowisz ma prześwity należy go wymienić na nowy, gdyż nieszczelny powoduje zmiejszenie sprężania wstępnego przez co może wzrosnąć spalanie.

*

Pojazd: Cpi Sm 50/80
Jak by mój palił 4,5 l /100km to bym sikał z radości bo wychodzi mi 5,5 - 6l/100km moto jest full seria.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]