Dzisiaj jest 07 lut 2025, 14:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam,przed zimą kupiłem cylinder i teraz mam problem czy w taką pogodę go docierać czy może zacząć od wiosny ? uważam że nic by się nie stało jak by go dobrze zagrzać i spróbować docierać ale tu nasuwa się kolejne pytanie,w jaki sposób :)
Nigdy nie miałem styczności z aluminium i nie mam pojęcia jak się zachowuje podczas docierania,nie którzy mówią że odrazu w palnik a nie którzy że spokojnie i po 500km dopiero zacząć szaleć,może mi ktoś objaśnić moment docierania od momentu pierwszego odpalenia skutra,co zrobić,na co uważać,coś trzeba regulować,jakie obroty,jeździć na ssaniu? wyjąć termostat itp

Dodam że posiadam stage6 19mm BlackEdition,wariator speedcontrol,sprzęgło kupie jak będzie kasa,centralka czerwona Hebo,spręzynki niebieskie do orginalnego sprzęgła,rolki 6,5,filtr stożkowy,jakieś zmiany proponujecie ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
alu sie nie dociera tylko rozgrzewa przed jazdą. jakieś 100 km normalnej jazdy zeby sie pierścienie ułożyły i ogień

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
a miałeś może jakiś aluminiowy cylek na lc ? docierałeś? a jak będę tak jeździł przez 500km ostrożnie to co może się zamulić ?

Airsal 70 sport
Stage6 ProReplica
Polini Speed Control
Gazior 21
itp...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie wiem jak ty, ale ja mojego airsala bede docieral ostroznie 500 km, a nie 100km i ogień. Mkarwe tak zrobił i co? Zatarł mu się.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=654504#654504 Ruszył po awari! FILMIK>20<

http://www.youtube.com/watch?v=vc5lu-9F ... e=youtu.be

Kymco Super 9 Racing!! The fastest on Poland^^

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dokładnie do 500 km spokojnej jazdy, nie przegrzać silnika, co do docierania w tym okresie to odradzam - po pierwsze przed jazdą silnik trzeba dobrze rozgrzać, po drugie po skończonej jeżdzie trzeba zostawić go na chwilę na wolnych obrotach żeby nie dopuścić do nagłego ochłodzenia silnika, to szkodzi.

Tytuł:
*

Pojazd:
Z pogodą tak jak wyżej radze poczekać do wiosny. Ja ten cylek w swojej s9 docierałem może z 50 km delikatniej jeżdżąc, a później już go nie oszczędzałem i jak na razie przejechał ok 3 tys. km bez awarii. Jedyne co to dobre rozgrzanie przed jazdą, nie gaszenie od razu po zaparkowaniu no i oczywiście dobry olej, a nie powinno ci się z nim nic stać złego.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak siedziałem przy piaggio sam docierałem 300 km , wydaje mi się że to jest to przebieg bardzo dobry zresztą popytajcie na forum piaggio powinni powiedzieć podobnie .

Bądź Modny - Myśl Samodzielnie

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=10556700

Części Do Peżota 100 !

Tytuł:

Pojazd:
JA mojego irsala docierałem przez 150km a potem jeździłem normalnie i było wszystko oki

przełożenia odblokowane kymco
Cylinder airsal 70 T6 RACING

PISZ NA PEWNO SIĘ DOGADAMY GG 4266044

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
500 km spokojnej jazdy nie zaszkodzi i nic się nie zamuli a teraz to nie docieraj bo szkoda silnika i nie ma jak jeździć

Tytuł:
**

Pojazd: GSXR 1000 K2
Ja docierałem mojego airsala 60km ułozenie zmienne obroty wolno ruszac a nie gaz do konca lepiej teraz lepsze chłodzenie wiec mniejsze prawdopodobienstwo na przygrzanie ten kto dociera alu 500km to jest <debilem> to nie zeliwo takze spokojnei zrob 100km na zmiennych obrotach nie ruszaj z pelnej nie jedz np 70 i zwalniaj i znow dzida i trzymaj go tez na wyzszych obrotach bo jesli bedziesz jezdzil te 100km predkoscia 30-40 to zamulisz cylek:)

Kymco S9
Airsal 70
Polini Speed Control
Gaznik 19 Dellorto!
Krociec 19
Yasuni R!
Hebo 60%
Czarne Stage 6 Na Sprzęgle.
Twist Control

Suzuki Katana>Gilera Runner>Kymco s9!
Aprilia Pegaso>Yamaha YZF R6>Honda VFR 800 FI>GSXR 1000 K2

Tytuł:

Pojazd: opel combo c
kowal_KV_2T,
Kod:
alu sie nie dociera tylko rozgrzewa przed jazdą. jakieś 100 km normalnej jazdy zeby sie pierścienie ułożyły i ogień

Docieranie, rozgrzanie nie wystarczy. Bardziej bym polecił 300km :)

speeds9,
Kod:
a miałeś może jakiś aluminiowy cylek na lc ? docierałeś? a jak będę tak jeździł przez 500km ostrożnie to co może się zamulić ?

miałem airsala tech racing, docierałem 300, przejechałem 1,5k bez zarzutu, później go sprzedałem, a teraz owy właściciel ma 3k i śmiga jak nowy :)
Viper15,
Kod:
Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 10:55         
Nie wiem jak ty, ale ja mojego airsala bede docieral ostroznie 500 km, a nie 100km i ogień. Mkarwe tak zrobił i co? Zatarł mu się.

Szkoda nabity km, ostrożnie nie ma co docierać. Tak i siak przy pierwszych 1000km nicasl zdziera się najbardziej.

andrzej2310,
Kod:
Dokładnie do 500 km spokojnej jazdy, nie przegrzać silnika, co do docierania w tym okresie to odradzam - po pierwsze przed jazdą silnik trzeba dobrze rozgrzać, po drugie po skończonej jeżdzie trzeba zostawić go na chwilę na wolnych obrotach żeby nie dopuścić do nagłego ochłodzenia silnika, to szkodzi

Zgodze się z wypowiedzią, ale mam zastrzeżenie do tych wolnych na końcu. Skuter dobrze wyregulowany ma zawsze taką samą temp pracy, więc nie widzę sensu tego robić.

krecik93,
Kod:
Z pogodą tak jak wyżej radze poczekać do wiosny. Ja ten cylek w swojej s9 docierałem może z 50 km delikatniej jeżdżąc, a później już go nie oszczędzałem i jak na razie przejechał ok 3 tys. km bez awarii. Jedyne co to dobre rozgrzanie przed jazdą, nie gaszenie od razu po zaparkowaniu no i oczywiście dobry olej, a nie powinno ci się z nim nic stać złego.

Właśnie! OLEJ TO PODSTAWA!

Dobrego cylindra na nicasl z dobrym tłokiem nie ma po co docierać, tylko te airsale/stage6 są tak lipnie robione że radzą to robić przy części przeżył cenne KM przy żywotności 10kkm? przy gorszych olejach to nawet 5 się nie zrobi bo nicasl się zetrze.

PAPIER TOALETOWY

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]