Dzisiaj jest 20 mar 2025, 21:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Siema.
Natknąłem się na aukcję:
Obrazek

I tak mnie to zdenerwowało, że chciałbym ten temat poruszać.

Co myślicie o wystawianiu przedmiotu w taki sposób? Czy jest to niezgodne z regulaminem Allegro a może w ogóle łamie prawa KC i KK?

Mi to śmierdzi sytuacją w stylu popularnych oszustw z art. 286 KK, gdzie:
-wystawione jest konto w tibii za 300 zł, opis w aukcji skupia się na cechach charakterystycznych tej postaci i konta, aukcja jest w kategorii odpowiadającej kontom w grze internetowej, ALE w opisie aukcji wśród całego opisu postaci pisze: "aukcja dotyczy screena z gry"
-wystawiony telefon komórkowy w dziale telefony komórkowe -> marka -> model, cena logiczna... kilka set złotych i w opisie "aukcja dotyczy zdjęcia".
I o tym drugim przypadku chciałbym powiedzieć coś więcej. Otóż kolegi brat naciął się właśnie na taki "telefon". Nie chodzi o to, że nie doczytał, że chodzi o zdjęcie, tylko to sprzedający popełnił czyn karalny (tak, bo mimo, że mógł przeczytać kupujący dokładnie opis to został zmanipulowany tym całym opisem). Minęło kilka miesięcy i ostatnio sprzedający miał sprawę w sądzie, już drugą chyba w tej sprawie. Nieletni szczeniak ma teraz przesrane lekko mówiąc.

Nie ukrywam, że aukcja z tym wydechem chyba jeszcze jest dostępna na Allegro i kusi mnie kliknąć "kup teraz" bo jestem pewny, że sprawę bym wygrał. Jest kategoria, sprzedający rejestrując się zaakceptował i "poznał" warunki i regulamin serwisu itd., wszystko się zgadza i wg mnie wpis "cena dotyczy" nie gra tu żadnej roli, nawet nie pisze że "aukcja dotyczy" tylko cena za śrubkę. Myślę, że to by było łatwe do wygrania.

W sumie nie wiem po co zakładam ten temat, ale czuję, że może być z tego ciekawa dyskusja.
Co myślicie o takich zachowaniach? Mieliście kiedyś takie przypadki, że zostaliście oszukani? A może myślicie, że trzeba się skupić na głupocie kupujących (ja akurat tak nie myślę, no ale temat jest wolny).

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Są duże szanse, że zakończyłoby się to tak:

Obrazek

Bo za 1zł sobie nikt nie będzie dupy zawracał biorąc pod uwagę, że nie ma wzmianki o batoniku tylko koleś sprzedaje śrubkę (nawiązanie do batonika jest w sprawie pewnej afery jaka to miała niedawno miejsce :mrgreen: )

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Pojazd:
TKZW. "CHŁYT MARTENTIDOWY" :mrgreen: cytując znany kabaret stosowany nawet przez banki. Wystarczy pooglądać reklamy telewizyjne.Nic z tym nie zrobisz.Na Allegro,OLX jest multum ogłoszeń aukcji tego typu.Zresztą w opisie jest podana cena wydechu[300zł]

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Dwa kółka z silnikiem 125ccm
Raportuj w Allegro i za parę godzin aukcji nie ma :)

Obrazek

Zareportować zareportowałem bo uważam, że tak się nie powinno robić.

Co do tego chwytu marketingowego: różnie to jest, bo czasami wszystko jest na umowie, które się czyta z grubsza, natomiast niektóre postępowania trafiają pod paragraf, jak np.

Cytuj:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Taką sytuacje miał kolegi brat, tak jak pisałem: kupił "zdjęcie telefonu" i przyszło mu zdjęcie z perfidnie wydrukowanym screenem aukcji i zaznaczonym flamastrem "aukcja dotyczy zdjęcia" i podpis "dowód" xD
Podległo to chyba właśnie pod 286KK.

Awatar użytkownika

Tylko weź pod uwagę, że wartość przedmiotu wynosi "1zł" więc jak co do czego by doszło to będzie to niska wartość sporu. Nie ma co się tutaj zagłębiać w wykładnię prawa bo jest to bez sensu co innego jak jest wystawione zdjęcie za 700zł a co innego jak jest wydech za "1zł"

No tak, przyznaję rację.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tutaj chyba prędzej chodzi o to, żeby mniej zapłacić za aukcję, niż kogoś oszukać.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Awatar użytkownika

Booyaka, to jedyne logiczne wytlumaczenie

*

Pojazd:
Mimo wszystko, może jestem zbyt ostry w tych sprawach, ale gdyby dorwać takiego jednego cwaniaczka z drugim, wlepić jakąś słuszną karę to może kolejni co by chcieli powielać te przekręty by sie dwa razy zastanowili czy warto. Bo jak przeglądam allegro to każdy opis trzeba czytać wnikliwie jak umowę z bankiem

Blog moją pasją - .

Czytajcie mojego bloga http://www.meblowemarzenie.vum.pl/, uwagi mile widziane.

Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, 9:14 przez Shirley86, łącznie zmieniany 2 razy

Awatar użytkownika

Pojazd:
Dlatego zawsze gdy coś kupuję na allegro, to czytam 10 razy opis i upewniam się czy wszystko jest OK, nawet jesli to jakiś zaufany sklep, przezorny zawsze ubezpieczony :cool:

pioterp13 pisze:
czytałem gdzieś , ze bidalot jest taki jak malossi c16, prawda?

*

Pojazd:
I słusznie. Co prawda Allegro ma cały Program Ochrony Kupujących, ale warto upewnić się że to nie jest jakaś ściema. Teraz nawet komentarze już niewiele dają, bo można nabić szybko pozytywy, potem oszukiwać i zwijać interes gdy pierwsze negatywy zaczną napływać

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]