Siema.
Natknąłem się na aukcję:

I tak mnie to zdenerwowało, że chciałbym ten temat poruszać.
Co myślicie o wystawianiu przedmiotu w taki sposób? Czy jest to niezgodne z regulaminem Allegro a może w ogóle łamie prawa KC i KK?
Mi to śmierdzi sytuacją w stylu popularnych oszustw z art. 286 KK, gdzie:
-wystawione jest konto w tibii za 300 zł, opis w aukcji skupia się na cechach charakterystycznych tej postaci i konta, aukcja jest w kategorii odpowiadającej kontom w grze internetowej, ALE w opisie aukcji wśród całego opisu postaci pisze: "aukcja dotyczy screena z gry"
-wystawiony telefon komórkowy w dziale telefony komórkowe -> marka -> model, cena logiczna... kilka set złotych i w opisie "aukcja dotyczy zdjęcia".
I o tym drugim przypadku chciałbym powiedzieć coś więcej. Otóż kolegi brat naciął się właśnie na taki "telefon". Nie chodzi o to, że nie doczytał, że chodzi o zdjęcie, tylko to sprzedający popełnił czyn karalny (tak, bo mimo, że mógł przeczytać kupujący dokładnie opis to został zmanipulowany tym całym opisem). Minęło kilka miesięcy i ostatnio sprzedający miał sprawę w sądzie, już drugą chyba w tej sprawie. Nieletni szczeniak ma teraz przesrane lekko mówiąc.
Nie ukrywam, że aukcja z tym wydechem chyba jeszcze jest dostępna na Allegro i kusi mnie kliknąć "kup teraz" bo jestem pewny, że sprawę bym wygrał. Jest kategoria, sprzedający rejestrując się zaakceptował i "poznał" warunki i regulamin serwisu itd., wszystko się zgadza i wg mnie wpis "cena dotyczy" nie gra tu żadnej roli, nawet nie pisze że "aukcja dotyczy" tylko cena za śrubkę. Myślę, że to by było łatwe do wygrania.
W sumie nie wiem po co zakładam ten temat, ale czuję, że może być z tego ciekawa dyskusja.
Co myślicie o takich zachowaniach? Mieliście kiedyś takie przypadki, że zostaliście oszukani? A może myślicie, że trzeba się skupić na głupocie kupujących (ja akurat tak nie myślę, no ale temat jest wolny).