Dzisiaj jest 30 lis 2024, 2:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam, posiadam skutera hero winner, dzisiaj postanowiłem wymienić w nim olej przekładniowy, ponieważ nie był już wymieniany od.. bardzo dawna ;). Wyleciało mi 3/4 dość dużego słoika, z pewnością ok 250ml, jednak wszędzie czytam że wlewa się ok 100-150ml. Być może mam zatkany przewód odprowadzający nadmiar oleju, stad tak duża jego ilość tam? Nie wiem. Pamiętam, że w instrukcji pisało ile wlac, jednak czytałem to jakieś 10 lat temu, więc już nie wiem. Posiada ktoś instrukcję/wiedzę na temat ilości oleju w skuterze Hero Winner?

Pozdrawiam.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
A więc tak, niczego się nie doszukałem. Jak się później okazało, wyleciało ok 400ml, wlałem połowę z tego, i jest ok. Podczas przygazowania z odkręconym korkiem pojawia się na zębatkach olej, więc smaruje.
Olej przejechał bez wymiany ponad 15000km, mimo tego dalej zachował swoje właściwości - niczym nie przypomina zużytego oleju samochodowego. W dodatku w skrzyniach automatycznych w samochodach olej zmienia się bardzo rzadko, lub w ogóle. Dlatego myślę, że wymienianie co 5tys. km oleju przekładniowego w skuterach to przesada mijająca się z celem.

Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, 22:56 przez Meon, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]