Dzisiaj jest 24 lis 2024, 17:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: PGO Big Max
Siemka, posiadam skuter PGO Big Max 2T. Secik: Stage6 Sport Pro MK I, Dellorto 17.5mm + dysza 100 + stożek, wydech Tecnigas RS II, wariator seria + rolki 4.5g, korektor seria, sprzęgło seria, sprężyna centralna Mallosi czerwona. Otóż jest taki problem, że od czasu kupna go od poprzedniego właściciela ni cholery nie potrafię wyregulować napędu. Do 40km/h jedzie super, obroty idealne, ale po 40km/h dostaje nagłego muła i powoli, powoli już bez rezonansu toczy się do 60km/h i wtedy łapie rezo, dostaje znowu kopa i jedzie do 80,85km/h. Wydłużałem tulejkę na wariatorze - pasek się ślizgał/Skracałem tuleję - od 20km/h muł i nie chce jechać/Rolki lżejsze - praktycznie 0 różnicy tylko miał na starcie wyższe obroty a muł pozostał/Cięższe rolki - oboty ze startu niższe a muł pozostał/Centralka seryjna - muł od początku do końca/Rolki seryjne - zbyt niskie obroty na starcie i muł. Nie potrafię w ogóle znaleźć środka regulacji tego. Jeśli mi powiecie czemu jest taki muł przy tej prędkości chociaż to będę narpawdę wdzięczny bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałem. Dodam że dobrze się wkręca na obroty oraz odpala od "pyknięcia" rozrusznikiem. Stan cylka i tłoka - bez zastrzeżeń. Na zimnym jak i na ciepłym silniku ma muła. Gaźnik + stożek + filtr paliwa + membranki czyszczone - nic nie dało. :(

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Aprilia SR Stealth
zmień centralkę na twardszą od tej co masz też i wyreguluj napęd rolkami i będzie git

*

Mam okazję wymienić Malossi czerwoną na Stage6 Hard. Jest twardsza?

-- 17 sty 2015, 17:24 --

Ok zamieniłem na Stage6 Strong i jest lepiej ale muł pozostał. Według opini to do tego cylindra potrzebny jest gaźnik minimum 19mm a rekomendowany to 21mm. Posiadam aktualnie 17.5mm Dellorto z dyszą 100. Jak bawiłem się regulacją na iglicy to na środkowym ząbku z oporem wchodził na obroty a przy najniższym położeniu czyli iglica maksymalnie uniesiona to silnik wchodził na obroty idealnie. Dawałme gaz do oporu to momentalnie ciągnał do przodu. Dodam że jak jade powiedzmy 50km/h to jeśli puszczę gaz na moment to po ponownym dodaniu gazu załapie wyższe obroty i znowu się zniżą. Czy to może być przez zbyt małą dysze/gaźnik? :/ :/

Stróż Forum

Pojazd:
kup chociaż chinę 21mm a będzie na pewno lepiej chodzić

*

Dobra spróbuję jak najszybciej kupić jakiś gaźnik do niego tylko problem w tym że ja mam króciec na gaźniki przykręcane do króćca dwoma śrubkami (jak w quadzie). Wiem, że mam gaźnik zbyt mały na taki cylinder, ale nie dałoby się zrobić tak, żeby nie było tej dziury w przyśpieszeniu? A i słyszałem też że jak mam zbyt mały gaźnik do cylindra to można go zatrzeć z powodu zbyt małej ilości zasysanej mieszanki. :| Łapcie filmik jak to aktualnie u mnie wygląda, moze coś doradzicie :mrgreen: :idea:

https://www.youtube.com/watch?v=5sb0rASR5B8

-- 17 maja 2015, 6:24 --

Sorka że odkopuje temat, ale poradziłem sobie już z tym problemem :wink: , wpadł wariator Polini Hi-Speed (rolki 4g), gaźnik Amal 21 (Tak od Simsona) oraz wydech Top Perfomance Nardo v2. Teraz to czuć moc tego cylindra. Przy prędkości 50km/h można jeszcze do pionu go podnieść, vmax jak narazie 100km/h :lol: . Została jeszcze regulacja sprzęgła bo do 10km/h to ma z 1,5tyś/obr :shock:, ale potem to jest pogrom :twisted: . Jak najszybciej zedytuje i dodam filmik :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]