Dzisiaj jest 07 lut 2025, 10:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Więc tak, piszę post pod postem, gdyż odświeżam temat.
Mam już wstawione wario Malossi Multivar, oraz sprzęgło, i zmienioną sprężynę centralną, na tą która była w zestawie z Malossi, czyli +15 biała.
Odebrałem skuter z serwisu, założone rolki 6,6g, i teraz ma strasznego muła, zmieniłem je na 5,6g, ale nie mam na razie jak tego układu wypróbować, gdyż straszna śnieżyca akurat nadeszła, i ulice są białe, nie będę ryzykował, ale skuter wyje głośniej, i ma lepsze przyśpieszenie, ale czy lepsze od poprzedniego na standardowych częściach, jakoś wątpię, nie odczuwam pozytywnej różnicy, wręcz jestem zaniepokojony tak niekorzystną zmianą w działaniu, a sprzęgło miało mi podnieść przyśpieszenie, i z wariatorem, to miała być rakieta, a tu gorzej jak w serii, macie pojęcie co może być nie tak?
Może nie trzeba było tej sprężyny centralnej zakładać?
Znalazłem opinie, że właśnie ona muli na starcie, może rzeczywiście to jest problem, jak myślicie?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprężyna twardsza, napewno bardziej muli bo bardziej sciska pasek, przez co utrudnia mu wysunięcie się w góre.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Więc jutro podskoczę do serwisu, niech mi na powrót zainstalują tą standardową, ale po co w takim wypadku dają tą białą, jeżeli ona tak znacząco zmula cały skuter?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie wiem, ten wariator zakłada się też do skuterów klasy sport/racing itp, producenci przewidzieli to i dodali tą sprężyne. :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No rozumiem, ale producent zapewnia, że v-max miał się zwiększyć o 15km/h, i start miał być o wiele żywszy, a okazało się, że v-max nie wzrósł ani o 1 km/h, a skuter dostał takiego muła, że szkoda mi jego.
Standardowo jest on zoptymalizowany pod seryjne jednostki, tzn ta sprężyna, te rolki, to wszystko miało polepszyć pracę w seryjnym skuterze, a okazało się że sytuacja się odwróciła.
Do skuterów klasy sport, lub racing używa się innego koloru sprężyn, czerwona, niebieska, a zresztą sama wymiana sprężyny podobno podnosi moment startu, i skuter powinien być żwawszy, a nie ospały.

Dodano:
Nie jednak nie wymienię sprężyny na standardową, to mija się z celem, teraz kupię wydech, a rolki zobaczę, może te z zestawu o wadze 9,1g, może one dadzą coś extra?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
15 km/h to bajeczka. Wrzuć lżejsze rolki i zobacz jak się zachowuje, sprężyna jest właśnie po to, aby zniwelować muła, a nie go pogłębić.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No właśnie, dlatego moje wielkie zdziwienie, że niby z tą sprężyną muł się pogłębił, a te 15km/h to nawet tego się nie spodziewałem, no może myślałem o 5km/h, ale też o znacznym przyśpieszeniu, a tu takie rozczarowanie.
Dzisiaj popracuję nad rolkami, teraz wrzuciłem z zestawu od wariatora, czyli 9.1g, później dla odmiany walnę najlżejsze jakie posiadam czyli 5,6g.

Tytuł:
*

Pojazd:
Kupuj Tecnigas RS lub RS II Sam go mam w kymco super9 i bdb idzie. do tego mam sprzeglo polini 2g evolution i wariator malossi multiwar, wzmacniany pasek, sprezyne dociskowa top racing zielona (15%) i rolki 5,6g. Ta sprezyna biala z malossi multiwara ma okolo 7% a nie 15... Aha jesli bys kupowal tecnigas rs to najlepiej by bylo jakbys kupil w chromie wiadomo wiecej kosztuje ale nie musisz sie martwic o rdze. ja kupilem bez chromu i teraz zaluje ;( bo rdza go wziela gdyz nie smarowalem go olejem albo wd40 ;/ wlasnie go zdjalem i bede czyscic moze nawe polerke zrobie i lakier polorze. aha i jesli nie bedziesz kupowal w chromie to pamietaj aby smarowac wydech wd40 lub jakims olejem bo nawet jak wydech ma lakier bezbarwny to i tak ta rdza dopadnie ;/

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ta biała Malossi z zestawu to wydaje się mękksza niż seryjna . A % każdej firmy są różne. testowane u mnie biała Polini 7% jest dużo twardsza niż zielona malossi 60%

Kymco ZX50 Yasuni & Polini
http://kymco.vgh.pltv

Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 13:54 przez przemas22, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Założyłem rolki 5,6g i dupa zimna, jestem wściekły jak jasna cholera, skuter muli jak jawa 50cmm, to nie to samo co dawniej, więc jeszcze sprawdzę na rolkach cięższych, a później po kolei wszystko będę wymieniał na seryjne, w ten sposób zobaczę gdzie tkwi przyczyna takiego zachowania skutera, a na samym końcu przedstawię niepochlebną opinię o tym czymś problematycznym.
A może ktoś z was ma jakiś domysł, co to może tak chrzanić sprawę, może to te sprzęgło?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprzęgło może ci chranić tylko start. Moim zdanime rolki 5,6 są za lekkie. Wrzuć 6,5-7gr i pózniej sprubuj zmienic dla porównania spręzyne centralna. Napisz też z jakich obrotów ci rusza jakie trzyma potem ile wynosza przy v maxie. Czy masz muła tylko przy ruszaniu czy sa chwile , że dostaje kopa

Kymco ZX50 Yasuni & Polini
http://kymco.vgh.pltv

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Muła mam od samego początku, i do samego końca, wczoraj miałem założone rolki o wadze 6.6g i też było fatalnie.
Obrotów nie mam jak sprawdzić, bo nie mam obrotomierza, ale po założeniu najlżejszych rolek wyje jak sokowirówka, i wcale nie dźwięczy jak skuter.
Na wydech w tym miesiącu jednak nie mogę sobie pozwolić, 600zł, to jednak spora kwota, a już wydałem sporo.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podstawowa zasada tuningu 2T - zaczyna się od wydechu. Szkoda, że tak nie zrobiłeś.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rolki 7.7g, sprężyna Malossi, biała zastąpiona standardową kymco, rezultat, o wiele lepsze przyśpieszenie, a więc to jednak wina sprężyny, bo na tych rolkach już jeździłem, i nie widziałem poprawy osiągów, a teraz po powrocie do starej, widzę różnicę.
Nie jest to wprawdzie jeszcze rakieta, ale i tak przyśpiesza równo, słabiej od standardowego, ale równiej niż kiedykolwiek, i dźwięk poprawił się, nie wyje już, a brzmi bardziej okazale.
Ale dlaczego sprężyna tak chrzaniła osiągi, tego nie wiem.

Dodano:
Założyłem rolki najcięższe, te z zestawu Malosii, skuter przyśpiesza tak jak przedtem, czyli jak w serii, z tym, że teraz jest to płynne, zupełnie inne przyśpieszenie, równe, i silnik jakoś ładnie pracuje, już wcale nie wyje, a więc na dzisiaj dosyć tych destów, reszta może jutro, w każdym bądź razie Malossi Multivar poprawił znacząco pracę silnika.

Dodano:
Już wiem dlaczego sprężyna Malossi tak muliła skuter, sprawdziłem, była dłusza od standardowej, ale też bardziej miękka, a więc to normalne, że skuter miał muła, a ta standardowa Kymco, ma trochę czerwonej farby na sobie, może to oznaczenie, nie wiem.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A próbowałeś na tej sprężynie oryginalnej Kymco i z lżejszymi rolkami ? Pewnie przyśpieszenie było by jeszcze lepsze :smile:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Próbowałem, ale jednak pasek się ślizga, i to zdecydowanie, bo przyśpieszenie jest, ale nie odczuwa się go za mocno, chociaż obroty wzrastają, a silnik wyje, po prostu pasek ślizga się, i nie daje rady, a więc wymiana sprężyny na +30, no i zakup dodatkowo Twist Control NARAKU Racing
Przyszły miesiąc... może Mikołaj przyniesie wydech? :D

Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 0:08 przez baraqs, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A V-max dalej 72 km/h czy większy ? :cool: ( po założeniu wariatora ? )

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cały czas ten sam, ale nie mogłem się za bardzo bujać, bo na ulicach śnieg leży, a więc ostrożnie go pośpieszałem, ale z tego co widzę nie zmienił się, a jeżeli tak to naprawdę nieznacznie, może najwyżej 2-3km/h

Dodano:
Niestety v-max pozostał ten sam, ale jak już mówiłem, praca silnika zdecydowanie lepsza, przyśpieszanie stabilne od zera do 60km/h, więc jest Ok, drogo, ale Ok.

Dodano:
Dziwne, ale po założeniu lżejszych rolek, skuter stracił przyśpieszenie, niestety ale 7,7g, nie zdało rezultatu, jedynie te 9,1g dają dobre przyśpieszenie, i lepszą pracę całego silnika.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Odświeżam.
Założyłem ponownie swoje "stare" sprzęgło ze skutera, i efekt jest taki, że ma lepsze przyśpieszenie, od tego jakie miał z tym Naraku black edition, macie pojęcie jak to teraz wygląda?
Nie wiem, ale myślałem, że wydając pieniądze na coś, co nazywa się "High Speed Parts", z dopiskiem "Racing Type", to otzryma się produkt, dzięki któremu poprawią się znacznie osiągi, a tutaj na odwrót?
Teraz nawet vario Malossi, już nie jest aż tak wspaniałe, przyśpieszenie skoczyło po powrocie do standardowego sprzęgła, a Malosi wcale teraz nie odczuwa się aż tak bardzo, i jak dla mnie nie warty tuning moich pieniędzy, v-max jeżeli się poprawił, to tylko 2km/h, przyśpieszenie na tym samym poziomie, a trochę lepsza praca silnika, nie jest warta tylu pieniędzy.
W gruncie rzeczy, trzeba było kupić wariator Polini, i sprężynki sprzęgła, wymianiłbym w standardowym na twardsze, i miałbym ten sam efekt, a ten vario Polini, może by coś więcej dał.
W gruncie rzeczy, wydaje mi się teraz, że jednak ta firma Kymco, produkuje pojazdy z wysokiej jakości części, bo jeżeli w przyszłym miesiącu kupię nowy wydech, zapłacę za niego 600zł, i okaże się, że mój stary jest tylko trochę słabszy, to potnę się skórką z pomarańczy.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprzęgło w serii nic nie daje, wariator też bardzo niewiele. Jak już pisałem - zabrałeś się od złej strony za tuning. W pełni seryjny skuter jest bardzo dobrze zestrojony przez fabrykę. Jakby niewielkim wysiłkiem można było znacznie podnieść osiągi, zrobiono by to właśnie tam. Ot cała tajemnica.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna