Dzisiaj jest 29 maja 2025, 12:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SWAP w PGO
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam.

Po wielu zagadkach związanych z silnikiem PGO AC, postanowiłem, że zrobie SWAP na mine AC. Zastanawia mnie czy ciężko będzie coś takiego wykonać w moim skuterze. Mocowanie silnika jest u góry, filtr nad przekładnia a nie jak minie obok, tu myśle, że wystarczyłby stożek. Ciężko by było pozmieniać całą eletryke ? Jakie mogą wystąpić problemy ? Zwykły eletryk umiałby dopasować nową eletryke do skutera ?

Druga sprawa, samo kupienie silnika, jest tu ryzyko niestety, że ktoś mnie w ciula zrobi a naprawde szkoda mi pieniędzy wyrzucić w błoto, na co powinienem przedewszystkim patrzeć przy zakupie ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: 636 `02,
Przy zakupie silnika, rób wszystko przez allegro i poproś osobę która to sprzedaje przez gadu aby zrobił bardzo dokładny opis tego co sprzedaje i dołączył zdjęcia choćby zhostowane pod postacią linku, żeby przedstawiały faktyczny stan przedmiotu sprzedawanego. Powiedz żeby w treści napisał jaką ma kompresję, ewentualnie jak cos jest uszkodzone np. jakiś gwint to niech to też napisze.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przez allegro czy przez forum, nigdy nie masz pewności że silnik będzie w stanie takim, jaki jest opisany. Nieraz widzimy że ktoś kupił przez Allegro silnik, wydech itp za niemałe pieniądze, przedmiot nie jest zgodny z opisem aukcji a Allegro nic z tym nie robi. Twoje pytanie "na co zwrócić uwagę przy zakupie" brzmi trochę śmiesznie jeśli decydujesz się na kupno silnika przez internet bowiem sprzedający ma tu duże pole do "popisu" wysyłając nie swoje zdjęcie np. cylindra czy też robienie zdjęć w takiej pozycji by nie było widać uszkodzenia, nonsens. Jeśli zależy Ci na kupieniu dobrego silnika to albo szukanie ze świecą uczciwego sprzedawcy, albo szukanie silnika w okolicy i dokładny przegląd mając ze sobą manometr. Pamiętaj że takie głupoty jak rolki czy pasek to nie jest podstawa do odrzucenia silnika bo jednak nikt Ci nie sprzeda silnika za kilka stówek gdzie wszystko pachnie nowością, najważniejsze by gaźnik, cylinder z głowicą (kompresja) i zapłon były okej. Przekładnia prawie zawsze jest lekko dobita bo te silniki nie mają 1000km przebiegu ale to są stosunkowo tanie części, no niestety trzeba się z tym liczyć.

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
http://allegro.pl/kartery-minarelli-hor ... 90637.html opłaca się ? co bym musiał dokupić ? Silnik w mojej miejscowosci, tak, że byłoby o tyle lepiej .

Tytuł:
**

Pojazd:
Dokupić cylinder, wariator, i chyba koło(nie wiem czy od pgo pasuje), może o czymś zapomniałem, jak tak to poprawcie mnie.

Setup:
Malossi sport 70
bidalot s2r
hebo ng
tec 17,5

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To co napisał BU5t3R i do tego kopka i pewnie cały mechanizm bo o tym nie wspomniał w opisie. I nie wiadomo czy wydech z PGO podpasuje.

Simson: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2029930#2029930
Booster: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... &start=760
Sprzedam Boostera.
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
chUdy pisze:
I nie wiadomo czy wydech z PGO podpasuje.

Pasuje :) Kumpel do PGO PMX wsadził od miny i jest ok.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wydech pasuje na bank, koło pasuje. No i jeszcze pewnie eletryke pasowalo by kupić.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
No i jeszcze pewnie eletryke pasowalo by kupić.

Obstawiam, że nie. Wsadzisz swój iskrownik i magneto do tego silnika i będzie wsio ok. A nawet na tamtym mogło by być ok.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
cylinder mam, gaźnik i króóciec też, wydech i koło pasuje. Czyli tylko wario i kopke na dobrą sprawe ? :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

dokładnie tak jak napisałeś ;)
Powodzenia w swapowaniu życzę ;)
Edit;
chłopaki poprawcie mnie jak źle widzę, ale po bliższym przyjrzeniu sie zdjęciu na którym widac wał od strony wariatora, widać że wał w ogóle nie ma gwintu. Więc konieczna byłaby też wymiana wału ;)
Edit 2;
magneto oraz zapłon w tym silniku są Ducati Energia, popatrzcie na cewki.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny!

Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 15:31 przez szymon113, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
szymon113, spokojnie, pojade z sąsiadem mechanikiem, jak będzie gówno to nie wezme :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

piszę tylko to co widać ze zdjęć. :cool:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]