Dzisiaj jest 02 lut 2025, 18:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale dopiero jak zacznie się wypalać blacha,zacznie zmieniać kolor na brązowy potem niebieski,nie od razu :mrgreen:

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 17:03 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator

Pojazd: Yamaha Majesty 250
Ja nadal polecam najpierw wypłukać, a to co się nie wypłucze, to dopiero wypalić :roll:

"Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:" - Mycen

Mycen, pamiętam i dziękuję .

Tytuł:
**

Pojazd:
kamil1993 pisze:
Tak karpik :?: To powiedz mi mistrzu dlaczego mixol kosztuje 10zł, a Castrol 40zł :?: "!!" Mixol to jeden z najgorszych olejów, tymbardziej jeżeli ma go wlać do porządnego silnika :shock:

Sory że odpowiadam na pytanie z poprzedniej strony , wiem że nie jest to temat jaki olej najlepszy , ale chciałbym Ci powiedzieć że lałem mixol przez 4 tys km , po 3 tys wyjąłem cylek i gładź idealna , tłok tak samo , wymieniłem pierścienie i wixa dalej , dodam że skuter nie był oszczędzany. Przyznam , teraz leje castrola bo mam litr za 15 zł. Więc nie mów że mixolu nie można lać bo "zajedzie się silnik" bzdura.

Tytuł:
Ex Moderator

Pojazd: Yamaha Majesty 250
Dajcie już sobie spokój na temat olejów, Niedawno była już spora dyskusja na ten temat i ..... niczego nie wniosła. Każdy w/g własnego uznania i tak leje taki olej, jaki uważa za stosowne, ja osobiście jeździłbym na Mixolu (mam jednak 4T, więc nie mam dylematu).
Co do ceny za olej, to jeżeli ma ktoś zaprzyjaźnionego mechanika w punkcie wymiany oleju, to niech pogada sobie na temat oleju do silnika.
Cena tego samego oleju różni się np. tym , czy jest on w beczce (kupuje się go na litry), czy w plastykowym firmowym kanisterku. Ci co maja kasę kupują ten z kanistra, bo droższy ( i wydaje się snobom , że lepszy), a ten sam w beczce jest prawie o połowę tańszy. Ważna jest klasa lepkości.
Jak ktoś nie wierzy niech pojedzie i sprawdzi ceny Mobila, Castrola.
podobnie jest z ceną oleju do 2T, firmy windują ceny , bo mają popyt i zbyt, a zagłębcie się w specyfikację i charakterystykę olejów, i znajdźcie różnice, oprócz ceny.

Info dla modów!! Post jest nie na temat, ale dyskusja zaczyna lekko wykraczać, więc proponuję zamknąć temat, zanim narobi się ostrzejsza polemika :roll:

Podpinam ifo: zatrzeć cylka można na każdym oleju , nie ma na to reguły. Kolega z pracy jeździ TGB trzeci rok na Luxie, a od tamtego roku ma cylka 70 i nic się nie dzieje

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 21:32 przez adames, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

Pojazd:
Zacznijmy od tego że każdy olej mineralny zaciera silnik taki jak mixol chociażby .. jakoś ja swojego keewaya olejem mineralnym elfa zatarłem mimo że nie katowałem go , na oleju nie warto oszczędzać i kupić jakiegoś castrola syntetyka lub shella

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pietrass pisze:
Bo pół syntetyk zostawia taki nagar a jak zmienmy potem na pełno to on wszystko usuwa z cylka i wtedy ten nagar też i przez to czesto cyl sie zaciera .

Pierwsze słyszę. Może ty mechanikiem zostaniesz w takim razie? Pół syntetyk leje się w okresie docierania... Pod jego koniec zastępuje się go syntetycznym który ma lepsze właściwości ochronne silnika i nie tylko.

[center]
Peugeot TKR Corsa 70cc 2ned ScooterCenter.de
(Keihin PWK 24mm)

Obrazek

1300/1500km

[/center]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3