Panowie/panie(może jakaś kobitka jest

) poradźcie:
jest taka sprawa że mogę kupić niedrogo skuterek, facet wystawia fakturę VAT MARZA czyli jestem zwolniony z opłaty skarbowej, jest sprowadzony z Francji wszystkie papiery ma dowód jest, ale nie o to mi chodzi, a więc przechodzę do konkretnego zagadnienia które bym chciał żeby ktoś kompetentny co miał z tym doczytywania się wypowiedział (trochę to tak łopatologicznie napiszę ale chce żeby każdy to zrozumiał i żeby mi wytłumaczył to tak żeby nie było wątpliwości

): on mi daje fakturę (ok, rozumiem że w ten sposób on opłaca opłatę skarbową związaną z pierwszą rejestracją w kraju),ja bym go nie rejestrował ani nic, po upływie 1miesiąca chciał bym go sprzedać i tu dochodzę do sedna sprawy: wiem że jak bym go sprzedał to kupującemu muszę dać umowę pomiędzy mną a kupującym i tą starą fakturę zakupu(pomiędzy mną a tym co od niego kupiłem) żeby była ciągłość umów i z tego co wiem to jak np moto zarejestrowane w PL sprzedaje się prędzej niż przed 6miesiącami od kupna to płaci się podatek od wzbogacenia(czy jakoś tak) a więc ja się to tyczy do pojazdów sprowadzonych/niezarejestrowanych w PL

I czy jednocześnie ten co by ode mnie kupił nie płacił by opłaty skarbowej związanej ze sprowadzeniem tylko by płacił podatek na tej samej zasadzie co kupując z PL do PL
Ale zakręciłem

Jak by coś było nie zrozumiałe to piszcie to jeszcze raz na pisze
Proszę o szybciutką odpowiedź bo sprawa nie cierpiąca zwłoki