Dzisiaj jest 13 sie 2025, 22:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Panowie/panie(może jakaś kobitka jest :mrgreen: ) poradźcie:
jest taka sprawa że mogę kupić niedrogo skuterek, facet wystawia fakturę VAT MARZA czyli jestem zwolniony z opłaty skarbowej, jest sprowadzony z Francji wszystkie papiery ma dowód jest, ale nie o to mi chodzi, a więc przechodzę do konkretnego zagadnienia które bym chciał żeby ktoś kompetentny co miał z tym doczytywania się wypowiedział (trochę to tak łopatologicznie napiszę ale chce żeby każdy to zrozumiał i żeby mi wytłumaczył to tak żeby nie było wątpliwości :mrgreen: ): on mi daje fakturę (ok, rozumiem że w ten sposób on opłaca opłatę skarbową związaną z pierwszą rejestracją w kraju),ja bym go nie rejestrował ani nic, po upływie 1miesiąca chciał bym go sprzedać i tu dochodzę do sedna sprawy: wiem że jak bym go sprzedał to kupującemu muszę dać umowę pomiędzy mną a kupującym i tą starą fakturę zakupu(pomiędzy mną a tym co od niego kupiłem) żeby była ciągłość umów i z tego co wiem to jak np moto zarejestrowane w PL sprzedaje się prędzej niż przed 6miesiącami od kupna to płaci się podatek od wzbogacenia(czy jakoś tak) a więc ja się to tyczy do pojazdów sprowadzonych/niezarejestrowanych w PL :?: I czy jednocześnie ten co by ode mnie kupił nie płacił by opłaty skarbowej związanej ze sprowadzeniem tylko by płacił podatek na tej samej zasadzie co kupując z PL do PL :?:
Ale zakręciłem :D Jak by coś było nie zrozumiałe to piszcie to jeszcze raz na pisze :P
Proszę o szybciutką odpowiedź bo sprawa nie cierpiąca zwłoki :cool:

Obrazek

Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 10:42 przez Mikuch, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
Wiem o co chodzi... Najlepiej jest kupić na umowe K-S. Wtedy dojdą Ci opłaty skarbowe ale zawsze bedziesz mógł przerobić umowe np. Kupisz (nie rejstrujesz) po miesiącu piszesz umowe z inną datą i kupujacy nie bedziesz ty tylko ten ziomek co kupi czyli jesteś czysty. Do tych tablic jeżeli je masz możesz kupić ubezpieczenie zrobić przegląd i na zagranicznych blachach mozna latać.

Ja zarejstrowałem i po 2 miechach sprzedałem. Jeśli wpiszesz cene mniejsza od ceny zakupu nie mają prawa sie doczepić bo sie nei wzbogaciłeś. Dlatego sie zaniża ceny na umowie :D

Monster nr.3

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
NRG-power pisze:
Ja zarejstrowałem i po 2 miechach sprzedałem. Jeśli wpiszesz cene mniejsza od ceny zakupu nie mają prawa sie doczepić bo sie nie wzbogaciłeś. Dlatego sie zaniża ceny na umowie
No no, to ja wiem i sam tez tak robie :mrgreen:
NRG-power pisze:
Najlepiej jest kupić na umowę K-S
Tylko w tym jest rzecz że skuterek może tylko być na fakturę, więc w tym przypadku nie mogę umowy przerobić(daty).
Niech ktoś się jeszcze wypowie
Proszę

EDIT:
Tak teraz pomyślałem że jak bym kupił i potem napisał umowę k-s i wpisał bym tą samą cena co za niego dałem to czsem bym nic nie płacił :?: Bo w końcu w skarbówce by był że się nie wzbogaciłem :mrgreen:

Obrazek

Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 9:09 przez Mikuch, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]