Dzisiaj jest 05 lis 2024, 10:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam

Na początku chciałbym napisac ze jestem tu nowy , i niemam bladego pojecia o skuterach.

Jestem (nie)szczesliwym posiadaczem skutera Kymco Agility 50 4T (zakupiony w grudniu 2011 nowy Holandia , komplet oryginalnych kluczy etc,) , skuter ten kupilem z mysla o dojazdach do pracy , nie robie na nim zadnych wyczynowych trikow etc.

1) Skuter od grudnia ma przejechane cos kolo 900 Km , i jak dotad wszystko bylo wporzadku , az do dzis , dodam ze caly czas jest pelny bak , ponizej polowy nie schodzi , dzis podczas jazdy odczulem zmniejszenie predkosci , na predkosciomierzu wskazowka zatrzymuje sie na 50 km/h , a w rzeczywistosci jakby skuter jechal jakies 30 km/h - 35 km/h , do tego podczas jazdy na tej kosiarce towarzyszyl charakterystyczny glosny dzwiek ujme to "pierdzenia" a dzis ten odglos byl cichszy o "polowe" , skuter ogolnie zachowywal sie jak by cos go blokowalo . Jaka może byc tego przyczyna ? , Czy moze to kwestia malej ilosci oleju? poniewaz w sklepie powiedziano mi aby co kazde tankowanie dolewac odrobine oleju , przy ostatnich 3 razach zapomnialem.

2) Zauwazylem ze ta ciensza rura pokryla sie cos jakby korozoja , Czy to normalne? , ma wplyw na komfort i bezpieczenstwo jazdy?.

3) Czy jest jakas mozliwośc modyfikacja do tego skuteru , aby nie wydawal tego charakterystycznego dzwieku "pierdzenia"

4)Czy i jak można podwyzszyc predkosc skutera wiem ze docelowa predkosc to 50 km/h mi zalezalo by na podwyzszeniu do 55 km/h - 65 km/h

5) Slyszalem ze w skuterze nalezy wymienic swiece co jakies 1000 km czy to prawda?

6) Mam wersje skutera Kymco Agility 50 4T wg. ksiazki serwisowej na niej jest model tego skutera z siedzeniem tylnym + tylnym malym skladanym w moim skuterze to siedzenie jest jedno czlonowe , czy to mozliwe ze mam inna wersje skutera niz jest opisa w ksiazce serwisowej?

7) Jak profilaktycznie dbac o skuter na jakie czesci zwracac uwage , co ile km wymieniac?

8) Czy ma ktoś może Instrukcje do tego skutera w jezyku polskim badz angielskim ? , moja znajomosc jezyka holenderskiego jest niewystarczalna do dobrego zrozumienia opisanych tam rzeczy a translator jak to translator popelnia bledy.

9) Lebiada do takich spraw nie jestem ale moje pytanie wiaze sie z tym czy to wszystko moge wykonac w "domowych warunkach" na parkingu ? i jakich kluczy bede potrzebowal

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd: Super 9, NSR
Powiem tyle ,ze przy tym przebiegu to na fabryczna go oddaj , nic jeszcze nie powinienes wymieniac , nie czytalem ale jak masz gwarancje to ...
Ja na swojej s9 ma przejechane 20tys 440km i wszystko seria i jezdzi juz coraz gozej ale jezdzi

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
1. Docierałeś go? Może go nie docierałeś a teraz się zaciera:D Albo tłok puchnie:p

2. Nie jak nie ma dziur to nic nie szkodzi:P

3. Może uszczelka wydechu pod cylem od wymiany?

4. Załóż nowy cylinder 70cc albo 80cc.

5. Nie :P Świece wymieniasz jak się zużyje, ewentulanie do 3-5 k albo i więcej:) Ale można i po 1k:P To nie duży wydatek.

6. NIE

7. Lej dobre paliwo, co jakiś czas sprawdzaj świecę, od czasu do czasu podreguluj gaźnik:)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=654504#654504 Ruszył po awari! FILMIK>20<

http://www.youtube.com/watch?v=vc5lu-9F ... e=youtu.be

Kymco Super 9 Racing!! The fastest on Poland^^

Tytuł:
*

Pojazd:
po "rozkreceniu" skutera na czesci pierwsze i kierowaniu sie rad z tego forum i przy pomocy wuja google doszedlem do wniosku iz musze uzupelnic olej przekladniowy i wszystko powinno wrocic do normy:P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może zamiast uzupełniać wymień odrazu:) Jeżeli pomoże to git a jak nie to będziemy myśleć dalej. A na cylindrem to się zastanów podniesiesz sobie prędkość:)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=654504#654504 Ruszył po awari! FILMIK>20<

Tytuł:
*

Pojazd:
wlasnie tez sie nad tym zastanowilem i zrobilem tak jak pisales wymienilem gear-a , a olej wymienie jak mi kumpel podrzuci 17 pozniej , a tak pozatym to jak traktowac skuter po wymianie :P delikatnie pojezdzic zeby sie wszystko rozeszlo? czy z miejsca mu dac po obrotach:P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po wymianie oleju? To odrazu grzej ostro:D A po cylindrze nom to 500-800 KM oszczednej jazdy. Jak ni docierałeś od nowości to dlatego kłopoty ze skuterem. Pierścienie nowe zawsze muszę się ułożyć itd:)

Tytuł:
*

Pojazd:
jutro napisze czy wszystko w porzadku bo jednak dzis nie mialem dostepu do plaskiej 17:P

Tytuł:
*

Pojazd:
po wymianie olejow moge powiedziec wszystko wrocilo do normy , zlapalem bakcyla :P zamowilem nowe filtry a w nasteonym tygodniu zamowie reszte . Plan na wakacje - Honda Hornet :D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Bandit 650
Ważne! Kolego, masz silnik 4T, więc NIE dolewa się do zbiornika z benzyną oleju. No chyba, że dolewasz gdzie indziej :P Olej do tankowania dodaje się do 2T, ale i te niektóre mają dozowniki. Dziwi mnie, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał... A jeśli chcesz zamknąć licznik i bujać się te 80km/h to odblokuj moduł zapłonowy metodą "Piórka" Tylko pamiętaj, że 80 będzie z górki, z wiatrem i z żaglem :mrgreen: Wiem, bo sam miałem agility 4T :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]