Dzisiaj jest 12 lut 2025, 7:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
Cześć
Mam taki problem prawdopodobnie z pocztą polską. Zamówiłem jakiś czas temu urządzenie wielofunkcyjne. Doszło jakieś 15 minut temu. Przy rozpakowywaniu słychać było, że coś "lata" w środku. Pomyślałem sobie "a pewnie tusz wypadł" i rozpakowywałem dalej.
Okazało się, że szkło skanera jest całe potłuczone. W aukcji było napisane, że urządzenie jest w 100% sprawne i były tzw. "real fotki" na których było widać szkło w całości.
Co teraz zrobić w tej sprawie? Bo jak by nie było paczkę odebrałem z tym, że nie w takim stanie w jakim miała być :roll:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja mielem jeszcze gorzej :/ mi przyszlo ze paczka uszkodzona wiec zaginam wnerwiony na pocze. Tam powiedzieli mi ze paczka moze byc uszkodzona i albo ja przyjmuje w ciemno bez mozliwosci reklamacji albo odsylaja ja do n adawcy(i nie moglem zobaczyc czy czesci do pizdzika sa dobre czy nie:/ ) no ale zarezykowalem i wzialem w ciemno... okazalo sie ze uznali paczke ze uszkodzona poniewaz byla zaklejona 3rodzajami i kolorami tasmy :/ no paranoja :roll: :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
Pat!, http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /637444542

Czyli możesz ubiegać się max. o 10krotność kosztu przesyłki ;|
W innych źródłach jest o 50krotności. Także jaka w tym prawda, to nie mam pojęcia...

Cytuj:
Co i w jakim terminie można reklamować?

- Przesyłkę rejestrowaną lub zawiadomienie o jej próbie doręczenia (np. list polecony, paczka, przekaz pocztowy), jeżeli nie doręczono ich w ciągu 14 dni roboczych. Wówczas już 15 dnia klient może wnieść reklamację, nie później jednak niż w terminie 12 miesięcy od dnia ich nadania.

- Kwotę pieniężną określoną w przekazie pocztowym lub zawiadomieniu o próbie doręczenia tej kwoty. Jeżeli nie nastąpiło doręczenie w terminie 14 dni od dnia nadania. Wówczas już 15 dnia klient może wnieść reklamację, nie później jednak niż w terminie 12 miesięcy od dnia ich nadania.

- Uszkodzoną przesyłkę, lub ubytek zawartości, jaki powinien znajdować się w przesyłce. Klient powinien zgłosić bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki lub w terminie 7 dni od jej otrzymania, jeżeli uszkodzenia i ubytki nie były widoczne bezpośrednio po jej doręczeniu.

Gdzie składać reklamację?

Reklamację można składać w każdym urzędzie pocztowym na terenie kraju. Jednak, aby uzyskać szybką odpowiedź należy zwrócić się do urzędu pocztowego, w którym przesyłka była nadana. Oczywiście, jeśli odbieramy przesyłkę uszkodzoną, to właściwym miejscem kontaktu będzie placówka pocztowa, gdzie została wydana przesyłka.

Co powinna zawierać reklamacja?
- imię i nazwisko (lub nazwę firmy),
- adres zamieszkania (lub siedziby firmy),
- rodzaj reklamowanej przesyłki,
- uzasadnienie reklamacji,
- kwotę odszkodowania, w przypadku, gdy się o nie ubiegasz,
- Twój podpis, (jeśli zgłaszasz reklamację pisemnie).

Można też dołączyć
- Oryginał potwierdzenia nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego.
- Oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń w przypadku przeniesienia uprawnień przez nadawcę na adresata.
- Protokół sporządzony bezpośrednio przy przyjęciu uszkodzonej przesyłki rejestrowanej, w przypadku jej przyjęcia przez adresata oraz opakowanie uszkodzonej przesyłki.
- Oświadczenie o stwierdzeniu widocznych ubytków lub uszkodzeń przesyłki rejestrowanej złożone bezpośrednio przy przyjęciu przesyłki lub z zachowaniem terminu 7 dni.

Jakie przysługują odszkodowania?

- Za utratę przesyłki poleconej lub jej zniszczenie można się domagać nawet do pięćdziesięciokrotności opłaty pobranej przez Pocztę Polską od nadawcy za traktowanie przesyłki jako przesyłki poleconej.

- Za utratę paczki pocztowej lub jej uszkodzenie możemy ubiegać się maksimum dziesięciokrotności opłaty pobranej za jej nadanie prze pocztę.

- W przypadku niezrealizowania przekazu pocztowego przysługuje odszkodowanie w wysokości pięciokrotnej opłaty pobranej za jego nadanie. Ponadto zwrotowi podlega kwota pieniężna określona w przekazie pocztowym.

- Za ubytek zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością w wysokości zwykłej wartości utraconych rzeczy. Wysokość odszkodowania nie może być wyższa niż zadeklarowana wartość przesyłki.

- Za uszkodzenie zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością w wysokości zwykłej wartości rzeczy, których uszkodzenie stwierdzono. Wysokość odszkodowania nie może być wyższa niż zadeklarowana wartość przesyłki.

Reklamacja powinna być rozpatrzona przez pocztę w ciągu 14 dni od dnia jej otrzymania.

Co robić, jeśli reklamacja zostanie odrzucona?

Można spór z Pocztą Polską lub inną firmą przesyłkową oddać do sądu powszechnego, właściwego dla miejsca zamieszkania poszkodowanego.

Istnieje też możliwość zwrócenia się do prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z wnioskiem o mediacje w sporze z pocztą lub innym operatorem. W takim wniosku powinno znaleźć się oświadczenie o wyczerpaniu drogi postępowania reklamacyjnego, zwięzły opis zaistniałej sytuacji.

W celu uzyskania dodatkowych informacji należy zwrócić się do Urzędu Komunikacji Elektronicznej telefonicznie 022 53-49-493, poprzez faks 02253-49-195 lub listownie Urząd Komunikacji Elektronicznej ul. M. Kasprzaka 18/20, 01-211Warszawa.

Dodam coś od siebie:
Zawsze warto ubezpieczyć paczkę i wpisać wartość - 10zł drożej(maksymalnie. To jest zależne od wartości, jaką wpiszemy), ale można ubiegać się o zwrot wpisanej kwoty. Jeśli coś wartościowego wysyłam, albo odbieram, to wybieram taką opcję.

Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 15:09 przez lucek15, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pat!, jezeli "paczka" nie była "ubezpieczona" to raczej nic nie zdziałasz...:// (jezeli sie myle, poprawić ^.^)

Stalker 4ever!<3 ^^ :)
HeBo ?!
Cytuj:
ałto

Cytuj:
kópie sportowy tumik do zómiko kłik cztery te

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

lucek15, Dzięki za ten tekst. Co nie co się dowiedziałem.
Wynika z tego że reklamację muszę napisać własnoręcznie?

I kwota odszkodowania o jaką się ubiegam to wpisać cenę za którą kupiłem / ceną naprawy czy może jakąś średnią cenę rynkową ?

///BMW

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pat!, to pisz na bieżąco czy uznali Ci reklamację.

Jeśli macie kupować/sprzedawać coś to najlepiej z odbiorem osobistym ! Ostatnio jak się dowiedziałem co robią z paczkami w firmie kurierskiej ( nie poczta polska), to zrezygnowałem z wysyłki komputera. Oni nie patrzą co tam jest, tylko ma im się wszystkie paczki zmieścić do jednego samochodu (ciężarówka, bus itp.).

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Ok mogę napisać czy uznają mi reklamację, ale prawdopodobnie będzie to zgłoszone dopiero w piątek, bo wtedy mój tato ma chwilkę żeby pojechać na pocztę.
Akurat kupowałem komputer kurierem i był traktowany bardzo dobrze. Może to też dlatego że cały był obklejony taśmą z charakterystycznym kieliszkiem i napisame " OSTROŻNIE !" :)

///BMW

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pat! pisze:
Ok mogę napisać czy uznają mi reklamację, ale prawdopodobnie będzie to zgłoszone dopiero w piątek, bo wtedy mój tato ma chwilkę żeby pojechać na pocztę.

Oddadzą Ci maksymalnie 50 krotność przesyłki pewnie. Tak było jak u mnie tata wysyłał kasę ( zamiast przelewem, to wysłał w kopercie i koperta zaginęła :roll: ). Dostał 50 krotność przesyłki, czyli coś koło 110 zł.

Pat! pisze:
Akurat kupowałem komputer kurierem i był traktowany bardzo dobrze. Może to też dlatego że cały był obklejony taśmą z charakterystycznym kieliszkiem i napisame " OSTROŻNIE !" :)

Ja wysłałem PS3, PS2 i telefon pocztą i nigdy nie miałem problemu. Ale jak o tym ostatnio usłyszałem to wolałem zrezygnować i tym bardziej, że był zapakowany tylko w oryginalne pudełko, które jest z tektury....

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
lucek15 pisze:
Gilera., mylisz... Wstawiłem dość pokaźną treść dotyczącą problemu.

Także niepotrzebnie się udzielasz, nie mając o czymś pojęcia :|

//24h

kiedy to wstawiłeś ja byłem w trakcie pisania... i minute kliknąłem "wyślij" po tobie,zresztą zobacz..a nie pluj sie odrazu.

Stalker 4ever!<3 ^^ :)
HeBo ?!
Cytuj:
ałto

Cytuj:
kópie sportowy tumik do zómiko kłik cztery te

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Poczta nawet nie spojrzała na uszkodzenia. Przesyłka nie była ubezpieczona i za przeproszeniem mogę ich pocałować w 4 litery...

///BMW

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]