Dzisiaj jest 10 lut 2025, 15:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Cześć,
od jakiegoś czasu zastanawiam się już trochę nad poważniejszym zarobkiem :) Dokładniej chodzi mi o sprowadzanie pojazdów, tj. skutery, motocykle, quady, samochody - napisałem to w dość ściśle określonej kolejności, gdyż jest ona zależna od moich możliwości finansowych, jeszcze dosadniej chodzi mi o to, że z powodu budżetu najpierw chciałbym sprowadzać ciut tańsze skuterki, następnie w miarę zysków przechodzić do kolejnych etapów jakimi są co raz droższe pojazdy, aż do samochodów, ale to prawdopodobnie dość daleka wizja poprzedzona lub bardziej wymuszona większym doświadczeniem itp.
Planuję, że po zdaniu prawa jazdy, kupię przyczepkę do przewozu motocykli. Na allegro są takie na dwa lub czasem nawet na trzy motocykle, lub zamiast jednośladów można załadować jednego quada. Koszt takiej "lawety" na motocykle to około 1500zł, oczywiście nie piszę tu o jakiejś wysokiej klasy, jednakże jak za taką cenę przy odpowiednim użytkowaniu oraz konserwacji powinna mi posłużyć jakiś czas, ewentualnie dokonam pewnych zmian konstrukcyjnych.
W tym momencie pojawiają się pytania i wątpliwości. Na niemieckim ebay'u ciężko jest określić ostateczną kwotę motocykla, gdyż jest duża rozbieżność cenowa oraz wszędzie są licytacje. Przeglądałem także oferty z portalu mobile.de, jest to dość przejrzysta strona z możliwością ustawienia języka polskiego, jest na niej dość dobrze sprawdzająca się szukajka, jednakże według mnie to także dla bardziej doświadczonych osób.
Zastanawiam się także nad giełdami w pobliżu polskiej granicy, a najlepiej w okolicach Berlina, gdyż w pewnym sensie mam tam najlepszy dojazd.
I tu pojawia się następny problem, gdyż mieszkam aż w Białymstoku, co sprawia, że wchodzę w dodatkowe koszta.
Mam kilka możliwości. W celu cięcia kosztów na paliwo mogę popytać znajomych czy nie chcą sobie sprawić autka z niemiec przy czym sami musieli by nim wrócić do domu. Ewentualnie mogę szukać takich ludzi w necie lub w innych mediach. Mogę także jechać i pokryć pełne koszta transportu, co za tym idzie, uszczupli mi to budżet na docelowy bagaż.
Dobra dosyć tego pisania, bo jest już późno, więc przejdę do meritum sprawy.
Chciałbym prosić osoby, które regularnie sprowadzają lub znają się na tym, o wypowiedzenie się, danie kilku rad, ewentualnie o merytoryczną i na poziomie dyskusje na ten temat.
Głównie chciałbym się dowiedzieć coś na temat przygranicznych lub ciut dalszych regularnych giełd, komisów, ewentualnie coś na temamt w/w stron (mobile.de, ebay.de) oraz jak wygląda sprawa z dokumentami.
Mam nadzieję, że w miarę rozwijania się tematu, będę dodawał kolejne posty z pytaniami. Wy także jeśli macie jakieś pytania to je zadawajcie.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za wypowiedzi.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hej.
W dzisiejszych czasach nie opłaca się sprowadzać skuterów z Niemiec, gdyż u siebie mamy dobre i tanie sprzęty, a co za tym idzie kupując sprowadzony skuter jesteśmy napędzani w dodatkowe koszta rzędu 500zł (rejestracja skutera w kraju). Kupując przykładowo yamahę neos za 350euro z 2003roku w Polsce będzie ciężko ją sprzedać za 2000zł.
Ale wszystko to jest biznes, zajedziesz a może ci się trafić np. yamaha aerox za 200euro z 2005roku.
Podsumowując musisz kupić przyczepkę co jest mało opłacalne lepiej kupić jakiegoś busa w dieselu np Fiat Ducato z dużą paką i dodatkowo mógłbyś jeździć na wystawki i przywozić jakieś rowery czy komputery.
Dobra nie będę ci tego tłumaczył, bo tak czy siak do tego trzeba mieć głowę.
Podsumowując twój post wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle:)
Hehehe. Powodzenia w biznesie:D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Z Niemiec coraz rzadziej się sprowadza samochody i motory ze względu na koszta i małą opłacalność, mam paru znajomych co siedzą w temacie, a i czasem sam ściągnę jakieś autko na handel. Teraz znajomi jeżdżą głównie do Szwajcarii i Finlandii, ponieważ tam najbardziej opłaca się kupić coś żeby jeszcze na tym zarobić całkiem niezłą sumkę, podsumowując raczej nic nie zarobisz na takim sprowadzaniu po 3 motorki, a jeżeli już to bardzo małe sumy, które nie zwrócą nawet kosztów paliwa. Lepiej już pokręcić się w kraju, bo też zdarzają się okazje np. ostatnio kupiłem w Warszawie A klasę za 8600, pojechałem na 1 giełdę i poszła za 10500 także jak na tydzień to bardzo dobry zarobek tym bardziej, że wymieniłem w niej tylko tylne wahacze, które kosztowały mnie raptem 100zł... :)

Aprilia Sr project by Mateq
viewtopic.php?t=269518&start=0
Obrazek

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Tak jak mateq97, szukaj w Polsce ponieważ są okazje coraz lepsze ja sprawne skutery tyle że chińskie kupowałem za grosze z papierami i wgl. Za 1 vaporka dałem 100zł uszkodzony moduł za drugiego 200zł nic do roboty nie było oba poszły po 650zł więc po co mi się męczyć i sprowadzać jak w PL można wyrwać dobrą okazję.
http://otomoto.pl/piaggio-typhoon-tph-s ... 35123.html na nim z 300zł spokojnie byś był do przodu
za tego italjeta z 1500 byś dostał
http://moto.allegro.pl/super-skuter-tan ... 98228.html
Ta apka za 1100 do oddania z 1700-1800 spokojnie dostaniesz jak wyregulujesz napęd i kupisz jakiś wydech z 2300
http://moto.allegro.pl/sprzedam-aprilia ... 25379.html

Kamek46 napisał : pasażer przy dohamowaniach "leci na mnie :twisted: ", jeśli jest to pasażerka to można uznać to jako plus, gorzej gdy jest to kolega :ups:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]