Cześć,
od jakiegoś czasu zastanawiam się już trochę nad poważniejszym zarobkiem
![:)](https://forum.mieloch.pl/images/smilies/icon_smile.gif)
Dokładniej chodzi mi o sprowadzanie pojazdów, tj. skutery, motocykle, quady, samochody - napisałem to w dość ściśle określonej kolejności, gdyż jest ona zależna od moich możliwości finansowych, jeszcze dosadniej chodzi mi o to, że z powodu budżetu najpierw chciałbym sprowadzać ciut tańsze skuterki, następnie w miarę zysków przechodzić do kolejnych etapów jakimi są co raz droższe pojazdy, aż do samochodów, ale to prawdopodobnie dość daleka wizja poprzedzona lub bardziej wymuszona większym doświadczeniem itp.
Planuję, że po zdaniu prawa jazdy, kupię przyczepkę do przewozu motocykli. Na allegro są takie na dwa lub czasem nawet na trzy motocykle, lub zamiast jednośladów można załadować jednego quada. Koszt takiej "lawety" na motocykle to około 1500zł, oczywiście nie piszę tu o jakiejś wysokiej klasy, jednakże jak za taką cenę przy odpowiednim użytkowaniu oraz konserwacji powinna mi posłużyć jakiś czas, ewentualnie dokonam pewnych zmian konstrukcyjnych.
W tym momencie pojawiają się pytania i wątpliwości. Na niemieckim ebay'u ciężko jest określić ostateczną kwotę motocykla, gdyż jest duża rozbieżność cenowa oraz wszędzie są licytacje. Przeglądałem także oferty z portalu mobile.de, jest to dość przejrzysta strona z możliwością ustawienia języka polskiego, jest na niej dość dobrze sprawdzająca się szukajka, jednakże według mnie to także dla bardziej doświadczonych osób.
Zastanawiam się także nad giełdami w pobliżu polskiej granicy, a najlepiej w okolicach Berlina, gdyż w pewnym sensie mam tam najlepszy dojazd.
I tu pojawia się następny problem, gdyż mieszkam aż w Białymstoku, co sprawia, że wchodzę w dodatkowe koszta.
Mam kilka możliwości. W celu cięcia kosztów na paliwo mogę popytać znajomych czy nie chcą sobie sprawić autka z niemiec przy czym sami musieli by nim wrócić do domu. Ewentualnie mogę szukać takich ludzi w necie lub w innych mediach. Mogę także jechać i pokryć pełne koszta transportu, co za tym idzie, uszczupli mi to budżet na docelowy bagaż.
Dobra dosyć tego pisania, bo jest już późno, więc przejdę do meritum sprawy.
Chciałbym prosić osoby, które regularnie sprowadzają lub znają się na tym, o wypowiedzenie się, danie kilku rad, ewentualnie o merytoryczną i na poziomie dyskusje na ten temat.
Głównie chciałbym się dowiedzieć coś na temat przygranicznych lub ciut dalszych regularnych giełd, komisów, ewentualnie coś na temamt w/w stron (mobile.de, ebay.de) oraz jak wygląda sprawa z dokumentami.
Mam nadzieję, że w miarę rozwijania się tematu, będę dodawał kolejne posty z pytaniami. Wy także jeśli macie jakieś pytania to je zadawajcie.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za wypowiedzi.