Witam.
Skuter to Zipp Quantum GT5 2t.
Problem jest taki, że rusza bym powiedział idealnie, ale gdy dojedzie do tych 30-35km/h to tak wolno się rozpędza. Gdy dojedzie do 45km/h nagle dostaje kopa i szybciej dochodzi do 50-55km/h i wtedy jedzie.
Pod górkę to w ogóle słabiutko. 50km/h nie ma szans żeby pojechać.
Problem również jest z odpalaniem. ZAWSZE muszę przy odpalaniu dodać gazu bo inaczej zgaśnie od razu. Przy 20 stopniach odpala szybko, ale problem występował nawet przy 5 stopniach gdzie żeby odpalić musiałem kopać (elektryk nie dawał rady) i za ~5 kopkniakiem coś zagadywał i dając gazu uruchamiał się. Ale oczywiście w obojętnie w jakiej porze musiałem trochę gazu dawać przez parę sekund bo inaczej gasł.
Co sprawdziłem:
- Zawór membranowy - cały, możliwe, że był wymieniany na nowy, ale ojciec dokładnie nie pamięta.
- gaźnik wyczyszczony
- kompresja silnika - 10
- świeca miała minimalnie jaśniejszy kolor niż kawa z mlekiem
- dodatkowo podniosłem iglice teraz więc będę musiał znów wyregulować gaźnik, ale to nic nie pomogło
Dodatkowo dzisiaj zatankowałem (miałem około 1l) i co mnie zdziwiło to to, że po dolaniu prawie 2l nowej benzyny dostał takiego kopa, ale tylko na krótki dystans. Przejechałem z 1km, odstawiłem na 2h, a gdy znów chciałem jechać to musiałem oczywiście dawać gazu w miejscu i osiągi były stare (z tym problemem).
Wymienione na 100% było: cewka od świecy, świeca, akumulator (jest naładowany), tłumik, ssanie, coś z elektryką było robione, uszczelniacz wału korbowego. To wszystko mechanik zrobił, ale że jako on się, moim zdaniem, nie znał na tym (wymieniał nie potrzebne rzeczy, a filtr powietrza dostawał lewe powietrze czego on nie zauważył... przez co 1000zł zarobił) postanowiłem się sam nim zająć. Nie wiem jak on to wszystko wymienił, czy dobrze itp.
Zdjęcia:
- stare
https://www.dropbox.com/sh/mxv167nuf0wx ... pBY/Skuter
- nowe
https://www.dropbox.com/sh/mxv167nuf0wx ... kuter/nowe
Niektóre zdjęcia są nie potrzebne, ale wolałem zrobić więcej niż mniej. Jeśli jakieś będą potrzebne jeszcze to proszę pisać.
Co może być problemem? Jakieś rady?
Pozdrawiam, Paweł.