Dzisiaj jest 29 lis 2024, 19:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.
Skuter to Zipp Quantum GT5 2t.
Problem jest taki, że rusza bym powiedział idealnie, ale gdy dojedzie do tych 30-35km/h to tak wolno się rozpędza. Gdy dojedzie do 45km/h nagle dostaje kopa i szybciej dochodzi do 50-55km/h i wtedy jedzie.
Pod górkę to w ogóle słabiutko. 50km/h nie ma szans żeby pojechać.

Problem również jest z odpalaniem. ZAWSZE muszę przy odpalaniu dodać gazu bo inaczej zgaśnie od razu. Przy 20 stopniach odpala szybko, ale problem występował nawet przy 5 stopniach gdzie żeby odpalić musiałem kopać (elektryk nie dawał rady) i za ~5 kopkniakiem coś zagadywał i dając gazu uruchamiał się. Ale oczywiście w obojętnie w jakiej porze musiałem trochę gazu dawać przez parę sekund bo inaczej gasł.

Co sprawdziłem:
- Zawór membranowy - cały, możliwe, że był wymieniany na nowy, ale ojciec dokładnie nie pamięta.
- gaźnik wyczyszczony
- kompresja silnika - 10
- świeca miała minimalnie jaśniejszy kolor niż kawa z mlekiem
- dodatkowo podniosłem iglice teraz więc będę musiał znów wyregulować gaźnik, ale to nic nie pomogło

Dodatkowo dzisiaj zatankowałem (miałem około 1l) i co mnie zdziwiło to to, że po dolaniu prawie 2l nowej benzyny dostał takiego kopa, ale tylko na krótki dystans. Przejechałem z 1km, odstawiłem na 2h, a gdy znów chciałem jechać to musiałem oczywiście dawać gazu w miejscu i osiągi były stare (z tym problemem).

Wymienione na 100% było: cewka od świecy, świeca, akumulator (jest naładowany), tłumik, ssanie, coś z elektryką było robione, uszczelniacz wału korbowego. To wszystko mechanik zrobił, ale że jako on się, moim zdaniem, nie znał na tym (wymieniał nie potrzebne rzeczy, a filtr powietrza dostawał lewe powietrze czego on nie zauważył... przez co 1000zł zarobił) postanowiłem się sam nim zająć. Nie wiem jak on to wszystko wymienił, czy dobrze itp.

Zdjęcia:
- stare https://www.dropbox.com/sh/mxv167nuf0wx ... pBY/Skuter
- nowe https://www.dropbox.com/sh/mxv167nuf0wx ... kuter/nowe
Niektóre zdjęcia są nie potrzebne, ale wolałem zrobić więcej niż mniej. Jeśli jakieś będą potrzebne jeszcze to proszę pisać.

Co może być problemem? Jakieś rady?

Pozdrawiam, Paweł.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Kolego ja mam taki sam skuterek ale inne malowanie mi poprostu jak nie chce załapać to zatykam palcem dziurkę w filtrze powietrza i wtedy albo rozrusznik albo kopniak i łapię odrazu poprostu dostaję wiecej paliwa spróbuj i daj znać :)

Tytuł:
*

Pojazd:
Ale skuter mi odpala normalnie. Dziś akurat ciężko łapał. Ciągle trzymałem elektryczny starter to odpalał, ale od razu gasł. Z 10s trzymania i w końcu odpalił. Chwilkę gazowałem trochę i już normalnie chodził bez gazu.
Dla mnie bardziej liczy się rozwiązanie problemu z przyśpieszeniem bo skuter odpala.

Tytuł:
*

Pojazd:
to jak przyspieszenie to jakiś wariator nowy np malossi multivar i odrazu inne przyspieszenie bedzie miał

Tytuł:
*

Pojazd:
Ale przeczytaj dokładnie problem. Nie sądzę, że to od wariatora, ale może sprawdzę go w jakim jest stanie, ale będę musiał załatwić specjalnie narzędzie.

Dziękuje, że chociaż odpisałeś. Na trzy fora to tylko ty dałeś odpowiedź. ;]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]