Dzisiaj jest 23 lis 2024, 16:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Jestem tu nowy i na razie nie zbyt ogarniam gdzie dodawać posty, wiec jeśli źle go dodam to proszę o przeniesienie.
W moim kawasaki ex 250 (silnik zzr 250) zaczęło ślizgać sprzęgło, a ze mam drugi silnik dawce to postanowiłem zaoszczędzić i wsadzić używane tarcze, które na oko wyglądały ok. A wiec wymieniłem wszystko na spokojnie. Odpalam, i 1 bieg nie chciał zaskoczyć, ale w końcu wbiłem, puszczam sprzęgło i nic, moto nie jedzie, po postawieniu na stopkę kolo się kreci ale można je zatrzymać ręką. Rozebrałem dałem stare tarcze i wszystko ok, po tygodniu stwierdziłem ze jeszcze raz spróbuję to zrobić, ponieważ te tarcze są lepsze niż mam w silniku, myślałem ze może coś źle złożyłem. Zmieniłem i lipa, dalej tak samo, wsadziłem oryginalne i to samo się stało, teraz na żadnych tarczach moto nie jedzie, ciężko jest wrzucić bieg i zauważyłem ze benzyna się wlała do oleju. Juz nie wiem co mam robić, rozbierałem to chyba z 15 razy i próbowałem każdej możliwości wsadzenia tych tarcz. Widziałem podobny post na forum ale został on bez odpowiedzi. Z góry dzięki za pomoc LwG

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Znajdź serwisówkę od tego silnika.
Coś źle złożyłeś.
Sprawdź docisk sprężyn,oraz czy wysprzęglik jest dobrze włożony razem z popychaczami sprzęgła.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda nsr

Ostrzeżenia: 1
podkładki pod tarcze zapewne :) ale zobacz na schemacie jakimś dokładnie.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie mam problem ze znalezieniem serwisówki, szukam, szukam i nic. Wydaje mi się, ze wszystko jest dobrze złożone, sprzęgło jest dosyć proste w tym silniku, chociaż jeszcze sprawdzę dla upewnienia. Co masz na myśli pisząc podkładki pod tarcze? Akurat na nie nie zwracałem uwagi tylko wkładałem jak leciały :? .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Takie metalowe kółka. Zawsze idzie taka podkładka między tarcze. Nigdy tarcze sprzęgłowe nie dotykają się bezpośrednio tylko przez podkładkę.
Czyli:kosz sprzęgła,tarcza,podkładka,tarcza,podkładka,tarcza.
rozumisz?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak, tak to rozumiem :mrgreen: chodziło mi o to czy jest różnica którą stroną ją wsadze, bo zauwazyłem, że z jednej strony jest przy krawedzi zaokrąglona a przy drugiej bardziej do kantu. Martwi mnie jeszcze to paliwo w oleju, bo juz dwa litry swiezo wymienionego oleju musialem wylac, no i szkoda mi pieniedzy na nastepne oleje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To już musisz ustalić. W silnikach minarelli nie ma znaczenia którą stroną,ale np. w Jawce 50 miało ogromne znaczenie.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok wiec spróbuje zamienić, chociaż na razie czekam na dopływ pieniędzy na nowy olej :evil:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzięki wielkie za pomoc, moto już śmiga :mrgreen:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przyczyną był źle wsadzony dekielek sprzęgła, łatwo było nie zauważyć pomyłki, bo wszystko wygląda tak samo tylko ząbki w tym dekielku muszą na siebie zaskoczyć, a ciężko jest je zobaczyć bo są po wewnętrznej stronie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]