Dzisiaj jest 19 sty 2025, 20:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Panowie mam problem, w te wakacje zakupiłem wał korbowy do mojej SR marki top racing i od samego początku były z nim problemy, ponieważ siadały łożyska po 1-2km. Zaniosłem wał do tokarza, który stwierdził bicie. Wał okazał się wykorbiony. Wysłałem go do reklamacji i dostałem taką o to odpowiedź
Cytuj:
Stwierdzona nieosiowość- odkształcenie wału o wielkości 0,06mm oraz uszkodzenie mechaniczne prawej osi wału spowodowane zostały nieprawidłowym jego montażem lub demontażem tzn. niezgodnym z instrukcją naprawy pojazdu i sztuką mechaniki pojazdowej.

Jak można wykorbić wał montując go w karterach, bo ja tego nie rozumiem. Wiadomo, że go zdemontowałem, bo siadały mi łożyska więc opcja, że mogłem go wtedy skrzywić jest śmieszna, bo już było z nim coś nie tak. Drugą sprawą są te "uszkodzenia mechaniczne prawej osi" - były to jedynie rysy powstałe na skuter ściągania łożyska.
Pytanie mam tutaj do was czy da się i czy w ogóle jest sens się odwoływać? Rozmawiałem z wieloma osobami zajmującymi się mechaniką i każda mi odpowiedziała, że nie idzie przestawić w takim wale osi montując go do karterów. Póki co jestem 400 w plecy za wał i 200 za łożyska + robota.

Aprilia Sr project by Mateq
viewtopic.php?t=269518&start=0
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak się wbija wał młotkiem w kartery to tak to się właśnie kończy. Łożyska padły Ci prawdopodobnie dlatego, że uszkodziłeś go przy pierwszym montażu.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka, wiem dlaczego łożyska padały, a wał prawie sam wskoczył, bo go zamroziłem wraz z łożyskami, nikt w niego nie walił młotkiem. Jak mocno musiałby dostać żeby się tak przesunąć. Mieloch umywa ręce i zwala winę na klientów, bo dana część nie była montowana w serwisie toteż na pewno ktoś popełnił jakiś błąd. Myślę, że rzecznik praw konsumenta załatwi tą sprawę.

Obrazek

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
To nie jest duże uszkodzenie, w simsonach 0,03mm było dopuszczalne. Ale jak widać po Twoim przypadku w skuterowym silniku wystarczy, żeby nie pracował prawidłowo.
Koszt zlecenia wykonania "urządzenia" do montażu wału na pewno nie przekroczy 50zł, łożyska można za piwo wbić u jakiegoś majstra na prasie ale kto by się tym przejmował. A tyle wystarczy, żebyś nie musiał się przejmować, że zaraz coś w mechanizmie korbowo-tłokowym się rozleci.
Życzę szczęścia, ale i tak nic nie zdziałasz. Spieprzyłeś sprawę, bo nawet jeśli ten wał od początku był uszkodzony to od razu rzuca się w oczy niefachowy montaż.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po czym stwierdzasz nie fachowy montaż? Jak bym w niego walił młotkiem to chyba pozostałyby jakieś ślady na trzpieniu tak? ciekaw jestem po czym mieloch stwierdza zły montaż w takim razie. Poza tym żeby podpisywać się pod taką diagnozą pasowałoby mieć chociaż tytuł technika mechanika, a nie seniora :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Pojazd: Faspi F8, Tigra 1.6 16V
mateq97 pisze:
...póki co jestem 400 w plecy za wał i 200 za łożyska + robota.

200 za łożyska i robote? Same łożyska max 30 zł komplet kosztują a roboty to tylko tyle żeby rozgrzać kartery i wbić w nie wał nawet ręką da radę a jak nie to jakaś prasa, 2-3 ruchy i gotowe

Obrazek

https://www.facebook.com/PKRHgarage ZAPRASZAM !

http://forum.mieloch.pl/faspi-by-przemek051195-70cc-midrace-t261458-580.html

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przemek051195, mylisz się, najtańszy komplet łożysk do silnika morini kosztuje ponad 60zł, a ja zainwestowałem raz w ntny a potem w skfy więc wyszło prawie 2 paczki. Nie gadaj, że to mało roboty, bo mechanicy biorą za taką naprawę kupę kasy, a jak 2 razy składałem i rozbierałem cały silnik to jest jednak trochę tego :)

Co do łożysk i wału, po zamrożeniu ich i rozgrzaniu karterów łożyska prawie same wskoczyły, wał też wsunął się dosyć lekko więc gadanie, że to był niefachowy montaż jest dla mnie śmieszny, zresztą to ich nieuznanie reklamacji i zwalenie winy na mnie jest bezpodstawne tak więc jeżeli rzecznik nic tu nie wskóra to pójdziemy z tym dalej :)

Obrazek

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Powiem Ci tak . Choćbyś to robił w idealnych warunkach w domu to i tak reklamacji ci nie uznają.
Bo wg nich to powinieneś to zakładać w serwisie przy użyciu odpowiednich narzędzi, blablabla itd.

Obrazek

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Revo, o tym właśnie mówię, myślą że każdy jest idiotą i nie poradzi sobie z taką czynnością.

Cytuj:
Witam
Jeżeli klient kwestionuje nasze stanowisko prosimy o formę piśmienną.
Na wszelkie pytania przesłane mailowo też postaram się odpowiedzieć
Natomiast w kwestiach zdobycia instrukcji technicznych prawidlowego montażu
wałów zapraszam do udziału w corocznym szkoleniu organizowanym przez naszą
firmę. Montaż wału omawiamy w szkoleniu podstawowym

tak się złożyło, że składał to mechanik po fachu i te ich kursy to o kant dupy :)

Obrazek

Pojazd:
mateq97 pisze:
tak się złożyło, że składał to mechanik po fachu
Więc niech wystawi fakturę za robociznę jeśli robił to w serwisie i wtedy wal do rzecznika praw klienta, jeśli nie to nie masz się nawet co trudzic,nic nie zdziałasz.

Kod:
(...) łożyska można za piwo wbić u jakiegoś majstra na prasie ale kto by się tym przejmował.

I też by nie uznali mu reklamacji, bo "majster za piwo" nie wystawi odpowiedniego dokumentu potwierdzającego wykonanie usługi jak w prawdziwym serwisie, którego ma na myśli sklep i producent.

Z jednej strony sklep musi się mocno bronić bo ja też na ich miejscu podejrzewałbym, że "gówniarz" składał byle jak i teraz próbuje oddać co zrąbał. Potrzebują potwierdzeń serwisów, bo straciliby za dużo pieniędzy przez nieuczciwym reklamujących klientów.

Z drugiej strony to też mała przesada, jak przecież ostatnio słyszymy, że każdemu pękają NOWE Yasuni c16 (koledze też strzelił nowo zakupiony) i wg mnie chamsko się bronią pisząc, że źle złożone -.-

Odnosząc się do "z jednej strony" niestety nikt Ci nie uwierzy teraz jak zakładałeś sam lub jeżeli żaden serwis, który to robił nie wypisze Ci faktury. Niestety, ale najlepiej byłoby zaraz po kupnie dać tokarzowi, żeby sprawdził i wypisał dokument stwierdzający uszkodzenie.
Jak widać, co nowe, nie zawsze jest dobre.

Mi sklep Mieloch też wysłał krzywy adapter kierownicy, ale trudno. Nawet się nie bawię w reklamacje bo wiem, że się wymigują co do ostatniego paragrafu, po części się nie dziwę, PO CZĘŚCI.

Więcej informacji udzieli Ci jednak rzecznik praw konsumenta i najlepiej się do niego pospiesz już od dziś bo ustawowo to masz jakiś tam czas na tego typu reklamowanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]