Nie maluj proszkowo ,bo szkoda kasy to nie samochód
Ja trochę zajmuję się lakierowaniem malowałem m.in plastiki w swoim aeroxie dwa razy ,w poprzednim skuterku też to robiłem, kartery też malowałem dwa tygodnie temu
Obecnie zajmuje się przygotowaniem ramy do malowania.
Wszystko to robię pistoletem ,bo tak jak mówiłem trochę szkoda kasy ...
Najlepiej jak byś najpierw kupił jakiś środek to usuwania lakieru w pierwszym lepszym sklepie, ja zapłaciłem 15zł za dość spora puszkę starczyło mi na dwie felgi ,ramę ,pokrywę napędu i parę innych pierdół.
Jak już usuniesz już lakier to możesz przetrzeć ramę P150 ewentualnie 120 i jak już dobrze to zrobisz to można jeszcze przejechać ją P320 maxx P400 na wodzie aby rys dużych nie było ,ale za drobny papier też nie może być ,ponieważ lakier nie bd się miał czego chwycić ;)
Potem dobrze odtłuszczasz najlepiej benzyną ekstrakcyjną i można kłaść podkład ,jeżeli chodzi o kartery to kup sobie w spreju epoksyde ,jest dobra do aluminium ja ją stosowałem do karterów i teraz zamierzam zastosować ją na ramę.
Po około 8 godzinach w temperaturze 14-20*C można przejechać podkład papierem p400 na wodzie aby baza miała się czego chwycić po czym należy znowu odtłuścić powierzchnię ,a następnie można nakładać lakier ja malowałem akrylem i polecam ,ponieważ malowanie metalikiem bądź perła jest bardziej skomplikowane.
Na kartery wystarczy spokojnie 100ml akrylu ,ale jak dasz radę to możesz kupić 50ml bo dojdzie do tego utwardzacz 2:1 ,a 75ml powinno Ci wystarczyć ,a jak nie sprzedadzą Ci tak małej ilości to kup 100ml ale nie rozrabiaj wszystkiego bo na pewno zostanie a szkoda wylewać jak może jeszcze sie przyda do jakiś małych detali
Na akryl można nałożyć jeszcze bezbarwny ,lecz nie koniecznie. Ma on zapewnić lepszy połysk oraz zabezpieczyć przed małymi zarysowaniami ale na kartery polecam ,ponieważ z opony moze się posypac jakiś żwirek czy cos w tym stylu..
Jak byś się zdecydował to musisz akryl zmatowić (tak gdzieś po 48h aby dobrze wysechł) p2000 oczywiście na wodzie i też odtłuszczasz i malujesz
-- 17 lis 2013, o 15:45 --
Na epoksyde możesz położyć jeszcze podkład akrylowy ale nie koniecznie.
Ja nie stosowałem na kartery i na ramę też nie zamierzam ale jak byś się zdecydował to polecam novol w spreju stosowałem go na owiewki w aeroxie i akryl ładnie się trzyma nawet po polerce nigdzie się nie poprzecierało ani nie popękało