Dzisiaj jest 19 sty 2025, 15:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość

Pojazd: opel combo c
"Dobre nazwisko jest lepsze niż bogactwo" M. de Cervants Sądzę ,że taki cytat opisuję naszą Polskę.

Za dobre nazwisko dzieci nie wychowasz zeby mialy wszystko co ich rowiesnicy, nazwiskiem sie nie wykarmisz i nie doznasz luksusu w zyciu. wiec taki cytat mozna w dupe se wsadzic jak ktos nigdy w zyciu nie doznal ubostwa.

PAPIER TOALETOWY

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
Interpretacja tych słów ma raczej an celu pokazanie ,że nasz kraj bez "nazwiska" i kontaktów ciężko jest cokolwiek załatwić. Może kiedyś to od nas odejdzie ,ale jak na razie żyjemy w takim kraju a nie innym i jak to niektórzy mówią ,komunistyczne wypatrywanie we wszystkich wroga i działanie ,żeby komuś nie pomóc na razie trwa. I nie zaprzeczysz ,że nawet głupie praktyki w dobrej firmie ,bez kontaktów ciężko załatwić.

Cytuj:
Za dobre nazwisko dzieci nie wychowasz zeby mialy wszystko co ich rowiesnicy, nazwiskiem sie nie wykarmisz i nie doznasz luksusu w zyciu. wiec taki cytat mozna w dupe se wsadzic jak ktos nigdy w zyciu nie doznal ubostwa.

Ale to "dobre nazwisko" otwiera połowę bram przed tobą ,abyś te rzeczy które wymieniłeś mógł spełnić. Oprzyj to na jakimś rozsądnym przykładzie a nie "w d** se wsadzić"

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Za kilka-kilkanaście lat odejdą te stare komuchy, które załatwiają wszystko po znajomości i wtedy może będzie łatwiej to osiągnąć, ale wtedy bez kwitku z dobrym wykształceniem nikt nie da szansy.

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

@up toi przyjda ich dzieci :*

PAPIER TOALETOWY

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tylko zależy czy będą zajmować równie ważne stanowisko co ich ojcowie, czy tylko ciepłą posadkę, gdzie będą mieli jednak przełożonego.

Ale też co się dziwić. Sami jakbyście mieli do obsadzenia na stanowisku swojego brata/siostrę/szwagra, czy jakiegoś faceta, który ma lepsze predyspozycje to kogo byście obsadzili? U nas nie boją się afer, bo w wiadomościach by tego nie puścili, a w krajach zachodnich, gdzie są rozwinięte media zawsze jest strach, że ktoś to zobaczy.

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

*

Pojazd:
To jeszcze ja się wplączę do dyskusji...

Po zawodówce, jak masz łeb zarabiasz te 3-4k, ale nie ukrywajmy, ciężką pracą fizyczną. 3/4 jednak kończy zarabiając 1800. Jak już ktoś powiedział, zarabianie 1,5 tysiąca w warsztacie i 1 tysiąca jakoś dodatkowo jest fajne i fajnie się patrzy na gościa świeżo po studiach który nie zarabia jeszcze nic tak naprawdę. Tylko że... Po zecie masz już określone miejsce, jesteś zupełnie ograniczony, jedyne co to możesz iść do lepszej firmy, która ma więcej robót, więcej płaci, ew. pójść "na swoje", ale nie każdy tak może... Pomyślcie, gdyby każdy otworzył własną firmę, to kto pozostałby klientem? Muszą być szefowie, ale muszą też być pracownicy, więc argument "pójdę i założę firmę i będę miał kokosy" jest z dupy, za przeproszeniem, wzięte.

Zabawne jest to, że cała argumentacja prowadzona jest tak, jakby wszyscy uczniowie zawodówki mieli łeb na karku, a liceum/technikum miało same sieroty. A raczej tendencja jest odwrotna, tzn. odsetek ludzi sprytnych i bystrych jest większy w liceum i technikum, chociaż wcale nie twierdzę, że nie ma takich w zetach, bo są.

Osobiście planuję iść na studia na kierunku budownictwo. Różnica między mną, a gościem po zawodówce budowlanej będzie taka, że ja będę za ciepłym biurkiem wykonywał projekt, a facet będzie go wykonywał. Ja przyjadę raz na jakiś czas skontrolować, on będzie siedział na budowie od 8 do 16. Każdy jest potrzebny, nie wszyscy mogą kończyć studia, ale też nie wszyscy muszą kopać rowy. Tak jest ten świat urządzony, że i ci i ci są TAK SAMO potrzebni i nie ma co na siebie najeżdżać. Tylko po prostu nie owijajmy w bawełnę i nie róbmy z zawodówek nie wiadomo czego. Ludzie, którzy idą tam faktycznie z pasji to pewnie nawet nie procent, a promil...

+ jeszcze jedno. 2,5 tysiąca super hajs jak jest się singlem bez konieczności opłacania wynajmu mieszkania albo kredytu na jego zakup. Jeżeli Wasza partnerka nie będzie zarabiała podobnie, to rodziny sobie nie założycie bez biedowania. Niestety, takie są realia i taka jest logika, że samemu siebie utrzymać jest łatwo, ale w 2 osoby utrzymać 4 albo chociaż 3, to jedno dziecko, to już trzeba hajs mieć...

Awatar użytkownika

Pojazd:
No dokładnie ,sam chcę zaraz wybrać się na mechatronikę/budowę maszyn i chciałbym w przyszłości żyć godnie. Nie muszę spać na kasie ,jeżeli tylko bd mnie stać na wszystko co trzeba + coś na odłożenie zostanie ,to uważam to za dobre wynagrodzenie. Swoje firmy mówicie otwierać? Widzę po rodzicach swoich jak wyglądają takie własne firmy ,może i kaska jako taka jest i styka ,ale widzę ich wieczorem w domu. Taka praca jak dla mnie to uważam ,że jest na ustawienie się i na przejście w spokojniejszy zawód.

DuzyEd, 4k na rękę to juz trochę jest ,nie oszukujmy się ,bo pół polski nie ma 2k na rękę. A nawet jeżeli miesięcznie 4k+2k z obu rodziców ,to za 6k da się żyć już w miarę spokojnie ,jeżeli praca jest stała.

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Wy macie w ogóle jakiekolwiek pojęcie o pieniądzu ? :shock:
Podajecie jakieś sumy, ale kompletnie nie wiecie co wy wypisujecie :|

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

@up co masz do tych sum?

PAPIER TOALETOWY

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Za 6k żyć w MIARĘ spokojnie ?
Wy wiecie ile to jest 6000zł miesięcznie zarabiane przez jedną osobę ? Chyba nie zdajecie sobie sprawy ile to jest pieniędzy.

Tak samo.. pół polski nie ma 2k na rękę ? Skąd te statystki ?!

Jestem ciekaw, ilu z Was, tak silnie udzielających się w temacie, wzięło legalnie zarobione chociaż 5 wypłat. Bo z tego co widzę, to większa część się jeszcze uczy.
Parodia z ludzi wypowiadających się w tym temacie, nie znających realiów, a żyjących tylko teorią niepokrytą żadnym doświadczeniem.

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Awatar użytkownika

Pojazd:
ja mówiłem o dobrze zarabiającym za 4k + powiedzmy współmałżonek 2k w sumie 6 tysiecy na rodzinę i wspomniałem ,ze za to da się w miarę dobrze żyć ,zależy od sytuacji. Nie wiem co widzisz w tym tak bardzo dziwnego seku.

Nie wiem jak w waszych rejonach ,ale u nas 2k to całkiem dobra płaca tym bardziej na rękę jak dostajesz tyle ,a raczej więcej niż połowa ludzi tyle nie ma ,pojęcie ogólne.

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3