A jeśli posmarowałem nowy cylek mineralnym olejem. Chodził na wolnych obrotach przez ok 40 min, i jeździłem nim przez 0,5km to jak zmienię teraz na syntetyczny to nic się nie stanie?
-- 10 sty 2014, 16:39 --
I znalazłem w artykule wyżej podanym takie info: [*]"Poza umiejętnym korzystaniem z manetki gazu powinniśmy jednak spełnić jeszcze jedno założenie: zalać do silnika odpowiedni olej. Błędem będzie wykorzystanie oleju syntetycznego. Dlaczego? Dlatego, że olej taki jest za dobry na okres docierania. Właśnie tak – “za dobry”. Jeżeli użyjemy takiego oleju, jest duże prawdopodobieństwo, iż spełniając swoje zadanie cienka warstwa oleju znajdująca się na ściance cylindra (tzw. film olejowy) uniemożliwi dociśnięcie pierścieni do gładzi, a pierścienie będą się po tej warstwie ślizgać. Dlatego też w okresie docierania używamy oleju mineralnego, który gorzej zachowuje się w ciężkich warunkach, przez co łatwiej będzie zerwać film olejowy, a więc dotrzeć odpowiednio pierścienie."
_________________ Longjia Exactly 2008r. next Generic Trigger 2007r. now Junak 305 2016r.
Junak 305 by Nikodem- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Where I am?
Facebook
Youtube
|