Dzisiaj jest 03 lut 2025, 12:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd:
Cześć,
Pomalowałem dzisiaj dwa plastiki kokpit oraz podłogę na czarny matt -3 warstwy położyłem. Po ilu godzinach mogę malować bezbarwnym? Ile warstw prysnąć i w jakich odstępach czasowych? Czy warto jeszcze na to bezbarwny dać? Mam kupiony już bezbarwny wiec chciałbym go jakoś wykorzystać MOTIPA. Jaki efekt będzie tego? Czekam na odpowiedzi :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha WHY
Lakier w sprayu czy pistolet? Czarny mat to akryl czy baza? Zasada jest taka, że kolejne warstwy bazy nakładasz po zmatowieniu poprzedniej, bezbarwny też, z tym że ja daję jeszcze 10-15 minut przerwy i dopiero kładę bezbarwny. Na akryl nie kładziemy bezbarwnego.

Yamaha Why JESZCZE seria :D
yamaha-why-by-scrappy-t390787.html

**

Pojazd:
to sprej czarny matt. Kupiłem lakier bezbarwny akrylowy z MOTIPA. taki http://allegro.pl/motip-lakier-bezbarwn ... 02743.html
Czyli bez sensu go kupiłem, bo z tego co widze nada połysk, a ja chciałbym aby kokpit i podłoga zostały matowe. Chyba że... mam jedną puszke 400ml spreju czarnego ale połysku. Wtedy bym pomalował dwie warstwy+bezbarwny, co o tym myślicie?

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha WHY
Czyli masz akryl. Na akryl nie nakłada się bezbarwnego.
Bezbarwny dajemy tylko na bazę, baza nie jest rozdzielona na połysk i mat, to zależy od położonego na nią bezbarwnego. Są bezbarwne matowe i z połyskiem. Nie maluj tego bezbarwnym, a jeśli chcesz, to zmatuj to papierem, kup bazę w spray'u i dopiero na bazę nałóż bezbarwny ;)

Yamaha Why JESZCZE seria :D
yamaha-why-by-scrappy-t390787.html

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
albo malujesz bazą + bezbarwnym
albo akrylem

jak lakierujesz bazą to po ostatniej warstwie czekasz jakieś 25min, lakier zrobi się matowy, przecierasz go ściereczką i kładziesz bezbarwny na 1.5-2 warstwy (zależnie od producenta i samego lakieru bezbarwnego, ale to trzeba czytać karty charakterystyki)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]