Dzisiaj jest 27 lis 2024, 22:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Aprilia SR 70
Witam,
Jestem nowy i nie wiem czy w dobrym dziale pisze, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Otóż mam problem z moim skuterem. Aptilia sr 70, jest ona na jakimś gazniku Mikuni jest on dość duzy, chyba 24 mm. (Pewien nie jestem). Wiec tak : po zimie gdy zatankowalem wszystko było ok. Po pewnym czasie przez filtr powietrza zaczęło się łac paliwo . Moj tata ( który zna się na moto ale raczej tych "Starej daty" ) powiedział ze możemy wyczyścić i wyregulowac gaźnik. Rozpovzelismy wiec wyziaganie. Pierwsze co go zaskoczyło to to ze po odpieciu wężyka z paliwem nie leci w ogóle paliwo. Gdy juz sciagnelismy gaźnik przedmuchalismy go kompresorem i zaczęliśmy go znowu montować. Po przykreceniu wszystkiego na swoje miejsce moto nie chce odpalić. Gdy dmuchamy kompresorem w ten wężyk co idzie od baku do gaźnika to w baku bulgocze ale nie płynie przez ten wężyk. Jednak gdy zassiemy powietrze to troszkę leci ale zaraz przestanie. Gdy wstrzykniwmy strzykawka trochę paliwa do gaźnika w miejsce gdzie przychodzi talen czerwony wężyk. Motor odpalił na chwile ale zaraz zgasł. Po prostu nie ciągnie paliwa z baku. Gaźnik przeczyszczone a wczesniej wszystko działało.

Jak widzicie nie jestem zbyt doswiadczony ale Staralem się wszystko jak najdokładniej opisać. Chętnie odpowiem na pytania. Pomocy !! :D pisze z tel wiec mogą być błędy)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Masz kranik podciśnieniowy? Jeżeli tak to paliwo nie poleci, bez podciśnienia na drugim wężyku. Jak dmuchaliście kompresorem to mógł ulec uszkodzeniu kranik.

**

Pojazd:
No dokładnie ja też tak kiedyś zrobiłem to od razu kranik był do wymiany . Po wymianie powinien odpalac ładnie :)

*

Od kaznika odchodzą dwa wezyki, czarny i taki jakby fioletowy . no i jeszcze jakieś kable, chyba od ssania elektrycznego . A tego kranika mam szukać w okolicach baku na końcu czarnego wężyka ?? Bo w okolicach gaźnika nic nie ma. Jeśli to jest przy baku to muszę kupe plastikow odkrecac ;/

**

Pojazd:
Tak kranik jest przy baku , jeżeli nie masz na widoku tego kranika to odkręc plastiki nie ma innej rady :) pod spodem powinien byc nad kołem

*

Ok a jak juz rozbiore te plastiki to jak sprawdzic czy ten kranik jest sprawny ?? Chyba ze się nieda sprawdzić i trzeba kupić odrazu nowy w ślepo ??

**

Pojazd:
Wiadomo , że kranik do wymiany nie ma co się nawet zastanawiac :)

*

W takim razie prawdopodobnie we wtorek kupie ten kranik. Jak narazie wielkie dzięki za pomoc ;D odezwę się we wtorek co i jak z tym kranikiem ;D

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Sprawdź kranik tak ze ten wężyk który jest od podciśnienia to ściągnij go z gaźnika, wez do buzi i zassij powietrze i trzymaj. Jeśli poleci paliwo przewodem paliwowym to git, jesli nie to wymiana kranika.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*

Jak zassam powietrze yo paliwo leci ale jak juz podepne do gaźnika to nie . Po prostu to podciśnienie nie jest wytwarzane tak jakby :D Nie leci jak woda z kranu ale takim małym ciurkiem ;D

-- 31 mar 2014, 17:24 --

Tak wyglada moj gaznik : Obrazek
gdy pociagne powietrze w tej czarnej rurce to leci paliwo. to ten kranik wkoncu jest sprawny czy nie ?? a dzisiaj jak przyszedlem to znowu (tak jak przed czyszczeniem) caly filtr paliwa byl mokry :Obrazek

Moto nie odpala, nawet nie drgnie. A i jeszcze to: czy to mozliwe ze przy tym gazniku jest tylko 1 srubka do regulacji ? Jest tylko od wolnych obrotów, nie ma od mieszanki paliwo/powietrze tak jak mialem wczesniej przy quadzie.

1. Co zrobic zeby przestalo cienkąć to paliwo tym filtrem ?
2. Co zrobic żeby moto w ogóle odpalił ?? Co z tym kranikiem itd ???

Sorki ze troche nie ogarniety jestem :/ :D A ten kranik tak czy tak kupie jutro i wymienie ale nie jestem pewien czy to to bo jak zassam to powietrze to troche tego paliwa leci ;)

**

Pojazd:
dziwny ten gaznik jak do 4t.Co do paliwa w filtrze to odkręc gaznik , pod nim jest zawór membranowy wyciągnij go i zobacz czy pod słońce nie maja przy nim prześwitów płytki .

*

No więc tak, rozkręciłem wszystko i już wiem co jest przyczyną cieknięcia paliwa. Przy tym kraniku podciśnieniowym są tak jak by dwa wejścia na węzyki, sciągnąłem oba wężyki i sie okazało że ten jeden otwór przepuszcza paliwo, nie dużo ale jednak przez noc sie nakapie ;). Jutro jak będzie w sklepie to wymienie ten kranik podciśnieniowy i mam nadzieje że będzie wszystko działać. Jutro napisze co i jak ;D A no i skuter 2t jest :D I ten gaznik jest bez takiego dekielka bo gdzieś zaginął w akcji xD

-- 01 kwie 2014, 22:34 --

Pisze jakby ktoś miał jeszcze taki problem,
W moim przypadku wymiana Kranika podciśnieniowego naprawila wszystko, kranik przepuszczal paliwo i przez to cieknelo przez filtr powietrza. Po wymianie trochę się nameczylem żeby odpalic moto ale teraz smiga jak marzenie :D

Wielkie dzięki za pomoc ;D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]