Dzisiaj jest 15 lut 2025, 13:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Ice '04/Jetforce '06/R125 '09
Witam serdecznie. Jeżdżę ostatnio Speedfightem 2 AC znajomego. Skuter, zupełnie jak nie Peugeot, od zakupu dwa lata temu nastręcza sporo kłopotów - jak naprawi się jedno, to psuje się drugie... Nowe są rolki, pasek i chyba coś jeszcze w przekładni, gaźnik naprawiany był dwukrotnie, czasem rzuca palenie (chyba gdzieś jest przebicie), a ostatnio się zatarł, bo zawiesił się pływak w zbiorniku oleju, do którego mój znajomy niestety nigdy sam z siebie nie zaglądał. I wydawałoby się, że wszystko już powinno być ok - co mogło się zepsuć, zostało wymienione, starałem się go dobrze dotrzeć po remoncie, więc i kompresję ma świetną - ale pojawił się nowy kłopot.

Mianowicie: gdy wsiadam na skuter po co najmniej kilkugodzinnym postoju, np. rano, po minucie-dwóch rozgrzewania silnika, skuter bardzo kiepsko rusza. Wygląda to tak, że silnik chodzi jakby zaraz miał zdechnąć (słowo daję - dosłownie jęczy) i nie daje rady wprawiać tylnego koła w ruch. Trzeba przejechać około dwieście metrów, żeby prawidłowo się rozkręcał. Oprócz tego po osiągnięciu ok. 45 km/h z okolic przekładni dochodzą stuki, bardzo wyraźnie słyszalne zwłaszcza po odpuszczeniu gazu (co w okresie docierania następowało regularnie). Prędkość maksymalna spadła z 80 km/h na niecałe 70.

Moja diagnoza - sprzęgło. Mam rację?

I pytanie numer dwa: jakie dokładnie problemy w pracy sprzęgła generuje przegrzany (przebarwiony) dzwon? Ile ludzi, tyle opinii, niektórzy sądzą, że żadnych, a mnie zawsze uczono, żeby zużyte sprzęgło wymieniać wraz z przebarwionym dzwonem.

Pozdrawiam. :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Wcale nie jest powiedziane że stuki muszą pochodzić z przekładni.Mogą dochodzić z łożysk wału tym bardziej że przy zatarciu cylindra one też nie miały smarowania[chyba że zostały też wymienione]Co do sprzęgła to możliwe że centralka i sprężynki już kończą swój żywot jak i okładziny na sprzęgle .Musisz to rozebrać i zobaczyć. Dzwon jeśli jest tylko przebarwiony ,nie jest krzywy i nie ma widocznych i wyczuwalnych palcem ,rowków na powierzchni styku ze szczękami sprzęgła może śmigać dalej.Jeśli jest tak jak napisałeś że szczęki sprzęgła się skończyły to zrozumiałe że pozostanie ślad na dzwonie , wtedy wymieniamy komplet sprzęgło+dzwon

*

Na chłopski rozum - wydaje mi się, że łożyska na wale byłoby słychać przez cały czas, a wyraźny dźwięk pojawia się dopiero przy ok. 45 km/h. Przy niskiej prędkości dźwięk jest ledwo słyszalny - wyczaiłem go przed chwilą, gdy karnąłem się bez kasku.

Poza tym skuter bez smarowania przejechał może sto metrów.

Przed chwilą sprawdziłem dzwon i jest jak nowy. Czyli temat wpływu jego przegrzania na pracę sprzęgła przestaje mnie męczyć. Cały czas po głowie chodzą mi jednak słowa mechanika, że sprzęgło musi się zagrzać - a do tego nijak pasuje teoria o sprężynkach czy centralce, bo one przecież chodzą tak samo niezależnie od temperatury. To muszą być okładziny.

Bardzo chętnie przeczytam coś jeszcze na ten temat, ale i tak zaraz zamawiam zamiennik RMSa. ;)

Pojazd:
Centralka i sprężynki po pewnym czasie tracą swoje właściwości i pod wpływem temperatury miękną,jeśli masz możliwość postaw skuter na stopkach lub tak żeby tylnie koło było w powietrzu i odpal go ,może wtedy wychwycisz skąd te stuki dochodzą

*

Czy to tracenie swoich właściwości polega na twardnieniu? Niestety, stuki są tylko podczas jazdy. Poza tym o wiele większym problemem są kłopoty z ruszaniem.

Pojazd:
Tracenie właściwości centralki i sprężynek polega na tym że one miękną a nie twardnieją,np.centralka gdy mięknie nie dociska talerzy korektora do paska przez co pasek zaczyna się ślizgać,to samo dzieje się ze sprężynkami,Stuki mogą pochodzić także z zużytych ślizgów wariatora,warto to sprawdzić.

*

Hmmm, liczba możliwości wzrasta... A jakbyśmy na moment zapomnieli o trzaskach i wzięli pod rozwagę tylko ten najbardziej charakterystyczny objaw - muł na starcie po dłuższym postoju, występujący pomimo rozgrzania silnika na wolnych obrotach?

Do listy poszlak dołożę jeszcze grzanie się pokrywy przekładni - sądzę, że zbyt mocne. Prawdę mówiąc zapomniałem już jak to jest we w pełni sprawnym skuterze, bo oprócz Speeda jeżdżę ostatnio właściwie tylko biegówką, ale sprawdzę to sobie dzisiaj.

Z mojego punktu widzenia, jak analizuję podobne wątki (bo niestety nie ma takiego samego - nie znalazłem kogokolwiek z identycznym problemem), jest tak, że tam zamiast okładziny został metal, który nagrzewa się wolniej, niż ta okładzina do temperatury roboczej, ale za to silniej i dłużej się chłodzi. Dokładnie tak samo, jak w przypadku hamowania zużytymi klockami hamulcowymi - wtedy skuteczność hamowania przy zimnych hamulcach jest słaba, ale dość szybko można zagrzać tarczę do temperatury właściwie nieosiągalnej przy dobrych klockach, a nawet ją przegrzać, co objawia się np. wygięciem jej i biciem podczas hamowania. Sprężynki ponoć mają wpływ tylko na start, a ich sprawność w przypadku zużycia spada gdy się nagrzeją, bo wtedy miękną - czyli w sytuacji odwrotnej. Je zatem wykluczam. Nie wiem co na temat tej sprężyny centralnej - nie umiem dojść do konstruktywnego wniosku, choć bardziej prawdopodobne wydaje mi się zużycie okładziny.

Ślizgi wariatora czy łożyska na wale zostają jako potencjalne źródło hałasu, ale nie problemów z ruszaniem.

Pojazd:
Sprężynki z czasem przez to mięknięcie rozciągają się i nie powracają do swojego pierwotnego kształtu ,występuje tkzw ślizganie się okładzin sprzęgła po dzwonie. To samo dotyczy się centralki. Rozgrzewanie silnika przed jazdą tylko pomaga w tym uzyskaniu muła.Spróbuj odpalić skuter i nie rozgrzewać go i ruszyć powinieneś odczuć różnicę w ruszaniu na zimnym i rozgrzanym silniku.Klekotanie może być jeszcze związane z tym że jedna ze szczęk sprzęgła ma już tak rozciągniętą tą sprężynkę że szczęka obija się o dzwon i stąd to klekotanie.Moim zdaniem jeśli okładziny i dzwon są w dobrym stanie trzeba wymienić sprężynki i centralkę tym bardziej że na pewno mają naklepane tyś km. i żywot ich się kończy.Miałem centralkę i sprężynki średnie firmowe które już trzeba było wymieniać po 5tyś km.Było mi tym łatwiej zlokalizować muła że posiadam obrotomierz i wiem mniej więcej z jakich obrotów skuter startował przy moich ustawieniach napędu gdy były nowe.Gorzej reagował na manetkę przy starcie a obroty startu na obrotomierzu wzrosły o 1500tyś/obr,gdybym tego nie wymienił było by coraz gorzej ze startem i spadkiem v-maxu .Ogólnie jest tak że skuter wyje a nie jedzie

*

Wczoraj tak zrobiłem - ruszyłem bez grzania - i rzeczywiście ciągnął w miarę dobrze (ale nie do końca tak, jak powinien). Wyłączyłem go po dwudziestu metrach (chciałem wieczorem przejechać z jednego garażu do drugiego, oświetlonego, żeby zdjąć pokrywę przekładni), a gdy go odpaliłem, po 15, może 20 minutach - był muł jak zwykle. Myślę, że możesz mieć dużo racji, bo Twoje przypadki całkiem pasują do zachowania tego skutera. Szkoda tylko, że nie mam jak zdjąć sprzęgła i sprawdzić, czy to na pewno okładziny - mogę to zrobić dopiero jutro, u mechanika z kluczem pneumatycznym...

Pytanie, które wczoraj sobie zadawałem, a o którym teraz zapomniałem, brzmi: czy w momencie zajechania okładzin sprzęgła dzwon od razu robi się fioletowy z przegrzania? Prawdę mówiąc sam z takim przypadkiem miałem do czynienia raz w życiu, u kumpla, który swoją wiekową Hondą palił gumę. U niego dzwon mienił się w różnych odcieniach fioletu, a okładziny miały może z pół milimetra.

Aha - i jeszcze jedno pytanie, bardzo istotne - czy u Ciebie, gdy sprężynki i centralka były zajechane, te objawy ustępowały/łagodziły się po przejechaniu kawałka?

Skuter ma niecałe 11 tys. km oryginalnego przebiegu i pewnie jeszcze nikt nie wymieniał tych części. Mam za to porównanie ze swoją Gilerą, która ma 15 tys. i chodzi dobrze, pomimo, że również nikt tego nie wymieniał.

Pojazd:
Co do przebarwienia dzwonu to już właściwie sam odpowiedziałeś,za przebarwienie odpowiadają zbyt zużyte okładziny i mięknące lub założone zbyt miękkie sprężynki sprzęgła do danego setupu napędu. Jeśli mowa o ustępującym mule wraz ze wzrostem prędkości to muł się łagodził, działa siła odśrodkowa i po przekroczeniu obrotów napędu gdzie sprężynki powinny złapać dajmy na nowych sprężynkach z 5000obr. a mięknących dajmy na to 6500tyś obr. sprzęgło się otwiera i chwyta za dzwon, poniżej tych obrotów jest ślizganie i zamykanie się sprzęgła,do tego jeszcze dochodzi ślizgający się pasek [centralka] co tylko ten muł zwiększa.Są zachwiane proporcje równowagi i zależności pomiędzy wariatorem i korektorem wraz ze sprzęgłem[schodzenie i wypychanie paska napędowego] a obrotami na sprzęgle potrzebnymi do załapania o dzwon.

*

Źle mnie zrozumiałeś. Muł nie ustępuje wraz ze wzrostem prędkości, tylko po przejechaniu pewnego dystansu (jak napisałem - ok. 200 metrów). Przez pierwsze metry skuter prawie nie przyspiesza, ledwo jedzie, dopiero potem się rozkręca, aż sytuacja się normuje. Pytałem, czy u Ciebie było tak, że muł znikał po pewnym dystansie, tzn. czy odczuwałeś go np. podczas startu ze świateł. W tym Speedfightcie tak jest, że np. spod świateł rusza dobrze, albo prawie dobrze.

Ja generalnie rozumiem o czym piszesz, bo nie jestem w tym temacie aż taki zielony, tylko wciąż nie potrafimy dojść do rozwiązania :(

Pojazd:
Patrzyłeś jaki jest kolor świecy? Przeczytałem temat jeszcze raz od początku ,podejrzewam że ten muł może powstawać przez ssanie[masz elektryczne?],sprawdzałeś czy działa?, w połączeniu z zbyt dużą dyszą będziesz miał efekt zalewania aż ssanie się nie wyłączy o ile się wyłącza.Jakie spalanie?

*

Spalanie w cholerę wysokie, od montażu nowego cylindra i tłoka ok. 4,5 na 100. Na dotarciu (500 km) spalił kolo 23 litrów.

Ssanie elektryczne, ewidentnie działa - na zimnym pięknie pali, po około dwóch minutach na wolnych obrotach się wyłącza. Nie sądzę, żeby to było zalewanie się - to ma inne objawy, dławi silnik i ten może zgasnąć po odkręceniu gazu, a tutaj nic takiego się nie dzieje. Silnik wręcz się wkręca, tylko tak, jakbu coś stawiało mu opór.

Nie wiem jaka jest dysza, świecy nie sprawdzałem.

Pojazd:
Czyli pozostały rolki i ich gramatura,jakie?czy były o tej samej wadze jak stare?wariator niema żadnych progów na talerzach i bieżniach rolek?pasek dobrze dobrany jeśli chodzi o długość?Spalanie na dotarciu zawsze się zwiększa,martwić się trzeba jeśli takie pozostaje lub się jeszcze zwiększa

*

On zawsze dużo palił, ale nie wiem czemu - pewnie w gaźniku jest jakiś debilny "tuning". Rolki i pasek były wymieniane w serwisie rok temu, na oryginalne albo jakiś zamiennik, nie wiem dokładnie. Zużycia waria wtedy nie stwierdzono, a skuter przejechał od tego czasu może 1000 kilometrów.

Pojazd:
Serwisom się nie wierzy ,sprawdziłbym rolki bo może być jakiś tańszy zamiennik który rozpada sie po po 200-300km,i zrobiły się kwadratowe,stuki też mogą od nich pochodzić,skuter nie ma siły się wkręcić na obroty przez nie.

*

Dobra, dzisiaj to rozbieram i sprawdzam, bo ilość hipotez wysuwanych na odległość jest zbyt duża, żeby znaleźć jakiś konkretny punkt zaczepienia. Zaczynam od sprzęgła i mam nadzieję, że na nim skończę. Dzięki nOooRt. :)

Pojazd:
W sumie każdy z opisanych elementów napędu może podobnie wskazywać na usterkę podobną do twojej-,ja bym oprócz sprzęgła sprawdził jeszcze wariator,zmierzył pasek mimo że nowy i wtedy wykluczasz potencjalne elementy które uległy awarii,uszczelniacz na wale też bym sprawdził .

*

Sprawdziłem stan okładzin sprzęgła i... są jak nowe. Były tylko miejscowo wyślizgane, co potraktowałem drobniutkim papierem ściernym (320) i benzyną ekstrakcyjną. Na dzwonie są tylko ślady kontaktu z okładzinami, nie ma żadnego progu.

Skuter na zimnym sprzęgle po tych zabiegach rusza jakby nieco lepiej, ale niewiele - równie dobrze może mi się tak tylko wydawać.

Jak żyć? Skoro sprężynki w miarę nabierania temperatury miękną, to żeby je osądzić musi być tak, że zimne tracą swoją sprężystość.

Pasek okazał się być jeszcze oryginalny, peugeotowski, czyli skłamałem mówiąc, że został wymieniony. Przeciwtalerze w dotyku są jak nowe. Zatem skuter naprawdę ma oryginalny przebieg - dokładnie 10831 km.

Pojazd:
Pasek zmierz szerokość i długość i porównaj z nowym,1mm wytarcia lub rociągnięcie i już robi dużą różnicę i skuter zaczyna żyć swoim życiem., jeśli centralka i sprężynki mają taki przebieg to ja bym je wymienił,

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna