Dzisiaj jest 15 lis 2024, 7:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z mocą
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha WHY
Witam, jakiś czas temu zauważyłem, że skuter zrobił się trochę słabszy. Po pewnym czasie zaczął nierówno pracować na wolnych obrotach, gasł. Kiedy chciałem lekko dodać gazu, żeby nie zgasł, w ogóle nie trzymał obrotów, falowały. Później problem zrobił się tak duży, że jak wyjechałem z podwórka to trzymając cały czas manetkę w jednym położeniu jechałem tzw. kangurkiem. Dodając gazu na maska w ogóle przestawał przyspieszać, tak jakbym puścił całkiem gaz. Z powrotem na podwórko nie dojechałem, nie miał siły, musiałem zejść ze skutera i wtedy dodając gazu ledwo co jechał. Został wyczyszczony gaźnik, filtr powietrza, świeca nowa (przerwa ustawiona na 0.5). Chodził lepiej ale jeszcze był problem, tato pobawił się trochę regulacją i skuter zaczął chodzić prawidłowo, może i tak nie było takiej mocy jak kiedyś ale był zrywny, rozpędzał się do 75kmh spokojnie. Później zdarzyło się, że jak postał na słońcu to tak jakby coś go blokowało, obroty dochodziły do pewnego mometnu i trzymały się na tym poziomie, powolutku się rozpędzał i w pewnym momencie tak jakby go "puściło" i jechał, ale tylko do 60km/h. Później znowu wszystko było ok. Czasami słabł, ale lekko, później wracało do normy, wydaje mi się też, że kiedy jest słabszy to jest nieco inny dźwięk silnika i tutaj nie zwróciłem uwagi, ale też mam wrażenie że dzieje się to raczej na rozgrzanym silniku. Dzisiaj miałem taką sytuację, że pojechałem do miasta wszystko było w porządku, a wracając jechałem pod górkę i w pewnym momencie poczułem nagle że jest słabszy, prędkość zaczęła spadać powoli (tak jak w autach jest tryb awaryjny, nagle traci moc), jechałem maks. 50km/h na prostej drodze, zaczął przerywać, jak dałem gazu na maksa, to tak jak wcześniej, jakby całkiem puścił, w końcu nie chciał jechać więcej niż 25km/h nierówno pracował, ale zjeżdżałem z górki, rozpędził się i jechałem później cały czas ok. 60km/h, ale przyspieszał, nie było tego problemu z przerywaniem ani dodawaniem gazu na maksa. Podpowiedzcie mi proszę, co to może być, bo mi już ręce opadają. Skuter to Yamaha Why, silnik minarelli horizontal, cały seria. Zaraz pójdę się przejechać jak ostygł, zobaczę co będzie. Aha, dodam że po regulacji wolne obroty były ustawione tak, że nie gasł, a teraz znowu gaśnie.

Yamaha Why JESZCZE seria :D
yamaha-why-by-scrappy-t390787.html

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Ile tam już przebiegu masz? Wydaje mi się że to wina zużytej sprężyny centralnej, albo że gdzieś lewe łapiesz. Posprawdzaj gumy i uszczelniacze, może wina leży po ich stronie. Sprawdź też zaworek membranowy.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*
Awatar użytkownika

Przebieg to prawie 21.000km. Zaworek możliwe żeby coś takiego robił? Bo z wydechu też pluje czymś, bo jest zapocony przy rurze, ale do tej pory było ok.

Pojazd:

No możliwe. Posprawdzaj to co napisałem.

Yamaha WR 125 X - była
Honda Civic VI HB - była
Honda Civic VI HB - jest

*
Awatar użytkownika

Wyciągnąlem zaworek. Cały czas blaszki odstawały. Podoginałem. Jeszcze to nie jest to samo. Znajomy mechanik podpowiedział, żeby kupić zestaw naprawczy do gaźnika lub osobno części, bo pewnie za dużo paliwa idzie. Faktycznie, paliwa za dużo, nie mówiłem Mu o tym, więc zamawiam ten zestaw.

Pojazd:

Żadnego zestawu nie kupuj. Kup sam zawór membranowy.

Yamaha WR 125 X - była
Honda Civic VI HB - była
Honda Civic VI HB - jest

*
Awatar użytkownika

Jeszcze pytanie, bo szkoda kasy na próżno wydawać. Po podgięciu tych blaszek, skuter chodzi nawet ok, jedyny problem to że od 60km/h wyraźnie brakuje mu mocy, wcześniej tak nie było. Jak na razie zauważyłem tylko ten problem, czy to też wina tego zaworu? Mi się wydaje, że problem leży bardziej w napędzie, ale mogę sie mylić. Dzięki za pomoc :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]