n0ooRt pisze:
Vmax coś słabo z szukaniem w necie u ciebie.
Załóż łożyska C3 do racinga i zobaczysz co się stanie.
Radzę doczytać także o luzach ,pasowaniach łożysk.
Pełny zakres obrotów[wytrzymałość obrotowa] dla C3i C4 jest inny ale skąd masz to wiedzieć jak tego nie doczytałeś.
Hahahaha XD wytrzymałość obrotowa... skąd ty człowieku te pojęcia bierzesz? (wpisz sobie to w google co napisałeś ;p) Nie wiem czy dobrze się domyślam o co ci chodzi, bo chyba o to, że łożysko C3 i C4 nie mogą się kręcić na tych samych obrotach? BZDURA - mogą. Tylko, że jak nagrzejesz oba łożyska do tej samej wysokiej temperatury, np. 150*C, to łożysko C3, z racji tego że ma mniejsze luzy niż C4, zaczyna osiągać naprężenia i tym samym się ścierać, a C4 nadal będzie pracować, bo ma jeszcze dostępny luz; dopiero przy. np. 200*C zacznie się ścierać.
Ja się Ciebie pytam, co się stanie, jeżeli założę C3 do "racinga", bo podobno taki mądry i obeznany jesteś. Ja wiem co się stanie: NIC SIĘ NIE STANIE (dopóki nie doprowadzisz do za wysokiej temperatury). I to się tyczy nie tylo racinga, ale każdego silnika! Jedyne czego nie wiem, to dokładnie przy jakiej temperaturze faktycznie zaczną występować naprężenia w łożysku C3, dlatego dla bezpieczeństwa proponuję C4. A nie wiem czy wiesz, ale są także łożyska z luzem C5 i większym i też potrafią pracować, chociaż dla silników takich jak my używamy temperatura pracy łożyska na pewno nie jest tak wysoka, żeby trzeba było zastosować tak duży luz.