Dzisiaj jest 24 lis 2024, 23:43

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Keeway Matrix
Witam ! Jamie rolki mniej wiecej dac pod taki setup:

- wariator malossi multivar
-wydech LeoVince ZX
-sprzeglo Hebo R (sprezynki niebieskie Hebo)
- sprezyna glowna zielona

w Jamie rolki celowac mniej wiecej?;))

Setup:
- Cylinder Airsal T6 Racing 70
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Spręzyna centralna czerwona hebo
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Keeway Hurricane

Ostrzeżenia: 1
3.5g-4.5g

KEEWAY HURRICANE SPORT
wydech:Stage6 pro replica [*] Yasuni R
wariator:Stage6 sport pro
cylinder: motorforce 70 > tec 70 > stage6 Street gażnik
gażnik: wm motor 21mm [*]Tec 21 mm Black Edition
filtr:air box
Dzwon:tec
Sprzęgło: tec Evo Racing

*

Mam 4g i skuter jedzie 50 km/h 4.5g lub 5 g pomoże ?;)

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Matrix
Patrząc na twój setup poniżej, to może być zupełnie inny problem niż rolki, skoro kręci tylko 50km/h

Po pierwsze zapytam jakie masz obroty silnika przy tych 50km/h? bo cyliner ten kręcić powinien maksymalnie około 12tyś.
Potem rzuca mi się w oko ten gaźnik 16mm, jaka dysza? może dostaje za mało paliwa, więc na wyższe obroty się nie wkręci.

Sprężynki na sprzęgle powinieneś mieć założone te najtwardsze do leovince zx-r, które były dołączone do zestawu. Natomiast widzę, że masz sprzęgło Hebo R, czyli regulowane, więc możesz wycisnąć jeszcze wyższe obroty z tych sprężynek, jak naciągniesz sprężynki kluczem imbusowym.

Co do rolek to ciężko powiedzieć tak na oko, ale jak masz dobry filtr powietrza to i z rolkami 4g powinien nieźle przyśpieszać, ale z reguły lżejszych niż 5g bez porządnego kolektora obrotowego, nie ma sensu zakładać, bo pasek się będzie ślizgał i będzie muł na starcie.

Wpierw sprawdź te obroty, na stopce centralnej, do ilu kręci.
Pobaw się dyszami, ewentualnie sprawdź na większym gaźniku 17.5mm minimum z dyszą 70+ i na koniec, sprężynki i rolki.
Dobrym sposobem jest namalowanie markerem lini wzdłuż wariatora i kolektora momentu obrotowego przy sprzęgle, pojeździć trochę i zobaczyć dokąd pasek dochodzi. Pasek powinien zmazać linie na wariatorze, czyli do końca, a na sprzęgle do samego dołu.

*

nie wiem ile kręci bo mam kiere bmx ale jak wsiadam i jade to max 7 lub 8 sekund i ma max obroty :/

dziś założyłem seryjne sprzęgło i to samo i skuter jedzie 60 km/h bo sprawdzałem samochodem tak mniej więcej, wydaje mi się ze rolki bo mam 4.5 g

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

Z takim setup , nie licząc gaźnika to powinieneś ponad 90 latać, nawet na 3.5g.

Weź znajdź jakąś długą górkę gdzie można jechać powyżej 80km/h i sprawdź gps-em ile jedziesz.
Może być też tak, że sprężyna centralna jest za miękka i za wcześnie się otwiera i lekkie rolki nie mają siły wypchnąć paska wyżej. Jadąc z górki dowiesz się ile jesteś w stanie nim wycisnąć vmax, tylko trzeba dobrze wyregulować napęd do tego wydechu.

Tu masz taki krótki poradnik co do leovinca, który sam napisałem, może się przyda.
poradnik-regulacji-leovince-zx-r-i-opinia-koncowa-t408302.html

ale bez obrotomierza, to taka regulacja w ciemno . :wink:

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 20:58 przez mysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz

*

teraz mam zalozone seryjne sprzęglo i tak odkrecilem pokrywe paska przejechałem się to ona prawie nie chce schodzić w dol na sprzęgle a na wario do góry tak jak by był jakiś ogranicznik ;/

-- 08 kwie 2015, 22:03 --

myślałem żeby już kupic ten wariator wm motor może ono cos poprawi, mam malossi multivar podobno jest dobry a ja tu nie widze rewelacji. może wario wm motor poprawi osiągi łatwiejsze w regulacji może :P

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

No to sobie właśnie odpowiedziałeś na twój problem i co jest przyczyną.

Masz za niskie obroty
Tak wygląda prawidłowe przełożenie i naciągnięcie paska.Z tym wydechem powinno bez problemu dać się tak wyregulować.

https://www.youtube.com/watch?v=2VcdnM5l5b4

*

czyli co regulacja gaźnika i lżejsze rolki ?;P :D

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

Rolki nie zwiększają obrotów, tylko moment obrotowy. Lekkie wolniej wypychają pasek, a ciężkie szybciej.

Na twoje pytanie odpowiadam. Tak, większy gaźnik i skoro pasek ledwo wchodzi na wario to cięższe rolki. Jednak przed zmianą rolek upewnij się co do obrotów, bo jak sprzęgło łapie przy 3tyś obrotów, to nie masz prawa się szybko rozpędzić i uzyskać odpowiednich obrotów do prędkości z tak małą mocą. Z tym wydechem i cylkiem. Przy 3-4tyś obrotów podejrzewam że nie masz nawet 2KM, mimo że skuter wyje jak oszalały :evil:

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 21:41 przez mysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz

*

kurcze na tych rolkach 4.5 to ma takie obroty na starcie ze kiere chce wyrwać z rak gaźnik wymienie na dniach a rolki jakie celować do tego wariatora:P nie możliwe żeby nie miał 2km :lol: tylko ze słaby v max jest :angry:

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

Wydaje CI się, bo może być jeszcze lepiej. Pasek jest źle rozciągnięty, przynajmniej tak wnioskuję z tego co tu piszesz, że ledwo wchodzi na wario i sprzęgło się prawie nie otwiera. Jak dobrze rozmieścisz siły odśrodkowe na pasek tak jak na tym filmiku z y2b, to będzie startował z wysokich obrotów, które jeszcze będą rosły, przy rozpędzaniu, aż do granic możliwości cylka.

Dla pociechy dodam że z Chińskiego 50cc to mnie rwało z siedzenia, więc na tym sporcie 70cc powinieneś stawać z miejsca na koło :evil:
Tylko dobrze wyreguluj, a najlepiej zanieś jakiemuś zaufanemu szpecowi. Za 50-100zł Ci go wyreguluje.

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 21:48 przez mysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz

*

koleszko to proszę napisz mi co mam zrobić aby mój skuter szedł bynajmniej 80 a nawet 90 tak jak napisałeś >P proszę o wyrozumiałość :P i o rady jak to wszystko wyregulować a bynajmniej ten zjebany naped :cry:

Setup:
-Wydech Ninja street
-Wariator seriq
-Gaźnik 21mm
-Sprzegło Hebo R
-Wał top racing evo NG
-Łożyska SKF C4

*
Awatar użytkownika

Dałem Ci link do poradnika :P no i tak bez obrotomierza na odległość to dupa a nie regulacja.

Piszę ostatni raz.

Wywal to sprzęgło. Załóż Hebo R ze sprężynkami dołączonymi do zestawu. Naciągnij sprężynki kluczem imbusowym i dokręć śrubki przy regulacji.
Po tym zabiegu powinieneś sprawdzić z jakich obrotów koło zaczyna się kręcić, powoli odkręcając manetkę. Dobrze by było jakbyś tymi sprężynkami osiągnął 6-7tyś +, bo według różnych wykresów wynika, że ten cylek ma najlepszy moment obrotowy przy 9-10tyś.

Na końcu załóż rolki 5g , albo cięższe, możesz je też mieszać na przemian. Np 3x 4g i 3x 7g No i potem większy gaźnik i regulacja obrotów i koloru świecy.

Jak dalej będzie słaby vmax i wysokie obroty powyżej 8-9tyś to cięższe rolki. Jak to nie pomoże to jeszcze sprężyna stage6 średnia. Ma 42kg docisku, czyli twardsza niż większość sprężyn twardych z innych firm.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]