Dzisiaj jest 23 lis 2024, 13:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: P/G NRG Power DT
Witam.
Ostatnio zatarł mi się stary cylinder 70ccm gdyż zerwał mi się pasek napędzający pompkę oleju ;/
Był tak suchy, że jak go rozebrałem to cylinder był obrośnięty rdzą, no i oczywiście rozwalił mi łożyska na wale. Wymieniłem mu cylinder na Malossi Sport 70 i łożyska na SKF Metal.
Mam resztę seryjną ale mam już w planach wymieniać resztę, na razie zbieram pieniądze.

Dobra historię już znacie, a teraz do rzeczy, a mianowicie nie da się go wyregulować, mam na myśli gaźnik. Posiadam gaźnik Dell'orto 17,5 i dyszę 85, filtr powietrza seryjny, a on zachowuje się jakby miał stożek założony. Nie reaguje na śrubę mieszanki. Kręcę nią w lewo i w prawo a on nic, jedyną różnicą jest to, że gdy zakręce śrubę mieszanki to bardziej kopci. Lewego powietrza nie łapie, bo sprawdzałem super startem spryskiwałem cały gaźnik oraz króciec ssący i obroty nie wzrastały, filtr powietrza uszczelniałem ostatnio, przemyłem wkład oraz nasmarowałem go olejem. Nie mam już pomysłów jak go dobrze wyregulować, a chcę to zrobić, bo skuter jest na dotarciu mam dopiero przejechane 130km.
Jak ma to wam jakoś pomóc to robię mieszankę sam 1:40 a olej to Castrol Power Racing 2t.

A i jeszcze jedna dziwna rzecz, a mianowicie jak postawie go na stopkę centralną to obroty rosną a stopka nigdzie nie haczy o linkę gazu.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jedyne co mi przyszło na myśl, to uszczelniacze na wale :) Sprawdź czy któryś nie leje :v Co do oleju, na dotarcie polecam olej pół syntetyczny, Actevo 2T czy coś tego pokroju. Full syntetyk zmniejsza tarcie, i przedłuży to dotarcie cylindra.

white&black SR70R project - KLIK

*
Awatar użytkownika

Zapomniałem dodać, że uszczelniacze też były wymieniane na Corteco i nigdzie mi się nie leje z nich :cry: brakuje mi pomysłów. Wole lać syntetyka bo po ostatnim zatarciu cylindra strasznie się boję i wolę dłużej go docierać ale mieć pewność, że mi się nie przegrzeje, ani nic z tych rzeczy. :cool:

Dostałem małego olśnienia :idea:
Ssanie automatyczne powinno działać w ten sposób, że gdy odpalamy skuter zimny obroty są wyższe niż normalne a po czasie spadają i się stabilizują. Ja natomiast mam na odwrót, po odpaleniu skuter ma problem utrzymać wolne obroty i muszę mu pomagać manetką a gdy się już zagrzeje stabilizują się i trzymają pomiędzy 2000-3000 tyś obr./min. Czy to może być oznaka źle działającego ssania lub w ogóle nie działającego ssania ? Bo jeżeli tak to wyjaśniałoby problem regulacji gaźnika.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
Z tego co zrozumiałem to możliwe że ssanie ciągle ci działa obroty jakie powinny być to ok 900obr/min musisz wyregulować gaźnik.Zobacz czy będzie reagował jak zdejmiesz filtr powietrza

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

*
Awatar użytkownika

Zobaczę jutro na zdjętym, a jeżeli będzie reagował to co to może oznaczać ? Czyżby potrzebuje stożka ? Co od obrotów to przy 900 obr./min nie zbyt bo zaczynają światełka migać oraz kontrolki na panelu. Optymalnie z tego co ja wiem jest 2000 obr./min ale z racji tego, że nie potrafię go wyregulować podniosłem troszeczkę obroty, żeby mi nie zgasł na światłach.

I jeszcze jedno pytanie mam sprężynę centralna Stage6 Medium i rolki 7,5g jego v-max to ok 60-63 km/h i dodam, że obroty są na poziomie 7000-9000 tyś, a tłumiczek seria niezbyt lubi wygórowane obroty, tylko że musiałbym dać rolki z przedziału 8-9g i pytanie, czy będę musiał wymieniać centralkę na stage6 soft przy takich rolkach ?

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Optymalne obroty dla silnika jest 900-950 zobacz np na bieg jałowy w samochodzie

*
Awatar użytkownika

Dobrze, ja o tym wiem, tylko że w P/G NRG power z tego co widziałem na jakimkolwiek filmiku obroty wynoszą 2 tyś. Dla przykładu, jakbyś mi nie wierzył (oglądaj od 2:55), ponieważ poniżej 1 tyś obr./min ładowanie jest tak małe, że kontrolki gasną.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
Wolne obroty w 2t to 1800 - 2000 obr/min (dwa razy więcej jak w 4T :wink: )

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

Ex Moderator
Awatar użytkownika

A to przepraszam xD ale u mnie w keewayu 2t na wolnych obrotach było 1k i było dobrze ;o

*
Awatar użytkownika

Dobra panowie mniejsza z tymi obrotami :mrgreen:
Teraz pytanie, czy winowajcą tego, że jest ogromny problem z wyregulowaniem gaźnika oraz odpaleniem skutera na zimnym i po odpaleniu skutera jak dodam gazu to albo gaśnie albo przerwie, zacznie mi hamować a potem tak jakby dopiero paliwo doleciało do cylindra i jedzie, może być zepsute ssanie automatyczne, tzn. mam na myśli to, że nie zamyka się? :?

-- 02 kwie 2015, 15:41 --

Dobra, chyba znalazłem przyczyne. :cool:
Jeszcze go nie regulowałem z racji tego, że śnieg mnie zasypał :/
Miałem nieszczelny wężyk podciśnienia. Narazie jedyne co zauważyłem to pomimo, iż Pałerek stał 2 dni nie odpalany i są tylko 2 stopnie odpalił za drugim kopnięciem. :mrgreen:
Pytanko, czy to mogło być przyczyną moich wszystkich problemów ze skuterkiem? Dodam, że sprawdzałem ssanie pod akumulatorem i działa prawidłowo.

-- 06 kwie 2015, 8:48 --

Jest problem nadal :c
Ale odkryłem, że cieknie mi z uszczelniacza lewegp, nie wiem jak prawy, bo nie chce mi się ściągać magneto. Ale tak podczas kopania strasznie ciężko się kope ale to chyba przez to, że jest duża kompresja, tylko że podczas kopnięcia słychać identycznie jak się kopie a ma się świece wyciągniętą, poprostu dźwięk sprężonego powietrza. Zrobiłbym sobie to sam, ale mechanik mi wymieniał łożyska razem z uszczelniaczami i on to powinien zrobić we wlasnym zakresie, tylko jak rozpoznać, że on mi wymienił uszczelniacze na takie same, które tam siedziały a mianowice Coretec'y, a nie żeby wsadzał mi jakkeś chińskie badziewie.

Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco Zx & Aprilia Sr R
Jak masz dźwięk taki sam jakbyś swiece wykręcił to gdzieś Ci uszczelniacz puścił. Na uszczelniaczu przeważnie pisze firma , np.Corteco czy Kok :)

Kymco Zx Swap p/g . Zajrzyj ! ---> http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=339884

Aprilia Sr R 05' Zajrzyj ! ---> post2607571.html#p2607571

FunPage : https://www.facebook.com/SR05R

*
Awatar użytkownika

Jeszcze mi powiedz jak mechanik mi to wymieniał i coś zmaścił to musi mi to zrobić w jego zakresie, tak mi się wydaje :)

-- 07 kwie 2015, 12:33 --

Byłem u mechanika i młody gówniarz, miał może 22 lata, stwierdził że wszystko jest w pożądku. To on wymieniał mi łożyska i uszczelniacze a wiem, że te stare łożyska przeciął szlifierką, bo mu wyjść nie umiały. Boję się, że uszkodził mi kartery :/
Stwierdził, że nic nie cieknie i odpala bez problemu, bo odpalał go na ciepłym silniku. Ręce opadają.

-- 10 kwie 2015, 20:36 --

Nie będę zakładał nowego tematu, tylko powiedzcie mi jeszcze do stożka Polini High Flow w jaką dyszę celować przy gaźniku dellorto 17,5. Mam 85 ale wydaje mi się, że będzie za mała.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]