Dzisiaj jest 26 lis 2024, 6:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Suzuki Katana AY50
Witam :)
Ostatnimi czasy tj. w Niedziele kupiłem Mazde MX-6. Samochód przez kilka miesięcy stał w "krzakach" i miał zostać zezłomowany, postanowiłem więc "uratować" tego pięknego youngtimera.

*Parę fotek*
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marka: Mazda
Model: MX-6
Rok: 1995
Silnik: 2.5 V6 185KM (MODYFIKACJE)

*Wyposażenie*
*El. szyby,
*El. lusterka,
*El. szyberdach,
*El. ustawiany fotel kierowcy,
*Podgrzewane siedzenia,
*Klimatyzacja,
*Tempomat,
*ABS,
*SRS,
*Poduszka powietrzna,
*Centralny zamek.
*Skórzane fotele przednie
*Światła przeciwmgłowe
*Podtlenek gazotu :twisted:
W silniku zostały zamontowane sportowe kolektory oraz tłumik z kwasówki.
Siedzą na niej felgi 17", nie są zniszczone, wystarczy je doczyścić

Trochę trzeba przy niej podłubać, ale bez tego było by za nudno, w sam raz na pierwsze auto, można trochę się podszkolić w mechanice :cool:

---Do zrobienia/wymiany---
*Silnik:
-Silnik z tego co wiem jest zatarty :evil: sprzedający dał mi drugi wystarczy że go przełożę :twisted:
*Wnętrze:
-Odświeżyć skóry,
-wymienić klapkę od otwierania baku,
-wymienić zaczep od pasa kierowcy,
-założyć żaluzję szyberdachu,
-Wymienić mieszek oraz gałkę od biegów,
-założyć tapicerkę bagażnika,
-obszyć kierownicę
-pozbyć się małego ogniska rdzy
-wymienić opony tylne
-założyć antenę od radia

Jak na auto 20 letnie nie jest bardzo pordzewiałe, podłoga jest idealna, małe ognisko rdzy na lewym tylnym nadkolu.

Mam małe plany co do niej :twisted:

*Przyciemnić tylne szyby, zmienić końcówkę tłumika (żaden komin złowieszczego huku czy coś), odświeżyć podświetlenie zegarów, przycisków, zmienić oświetlenie wnętrza (w drzwiach, lampce na podsufitce, zamku, przy stacyjce oraz zamontować podświetlenie schowka), myślę że podświetlenie wnętrza zrobię na kolor typu zimna biel a podświetlenie zegarów etc. będzie w kolorze fabrycznym.
Proszę tylko bez głupich komentarzy że zniszczony czy coś ale przypominając auto ma 20 lat i stało ponad 4 miesiące w krzakach.
Części do wnętrza zamawiam więc w tym tygodniu powinny być :)

Zachęcam do oceniania, podsuwania pomysłów itd :wink: :ups: :ups: :wink:

Był Simson SR50--->Piaggio TPH---> Piaggio NRG--->Suzuki Katana---> Mazda MX-6 http://forum.mieloch.pl/mazda-mx-6-t411944.html

Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, 10:54 przez Mateusz_John, łącznie zmieniany 4 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: E46/ Vega swap Piaggio 125
Fajny pojazd :) Dobry projekt na ciekawe mody :D Ale szyby Panie kolego wszystkie przyciemnij dużo lepszy efefkt :) Oponi z neta się nie słuchaj gdyż moja już 2 lata ma wszystkie przyciemnione prócz czołowej i jeszcze za to dowodzik nie poleciał :)

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

post2459516.html#p2459516

maciej3290 pisze:
Prawda taka ,że doniczka była pełna i do baku się spuścił i mu dysze zalepiło

**

Jak narazie w planach tylko tylne ale myślę że przednie to nie głupi pomysł :)

Był Simson SR50--->Piaggio TPH---> Piaggio NRG--->Suzuki Katana---> Mazda MX-6 http://forum.mieloch.pl/mazda-mx-6-t411944.html

Tu masz zdjęcie zrobione mojej e46 sam sobie oceń :) Wcale nie są słabo przyciemnione i większych problemów z tym nie miałem raz policjant się zapytał "a czy te szybki przednie to nie przesadzone" i zaczął się śmiać :) Ogólnie samochód cały czas jeździ po mieście i traskę Wałbrzych=>Wrocław i mimo kontroli się tego nie czepiają trafiam na wyrozumiałych policjantów :)
Obrazek

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

maciej3290 pisze:

**

Jeszcze pomyśle, w planach jest tył przyciemnic na 95% (hard black) a przód na 30% (light black)

*

Pojazd: Bacari Toto, Barton RS 14, TGB
2

Ostrzeżenia: 2
Przełożenie silnika zostaw fachowcom, którzy się na tym znają i mają do tego odpowiedni sprzęt. Piękne auto, tylko nie zepsuj go, prace zlecaj dobrym fachowcom i dbaj o niego. Nie odwalaj fuszery w szopie i nie rób wiejskiego tuningu, tylko pozwól, aby zajęli się nim ludzie, którzy się na tym znają.

Po kilku profesjonalnych zabiegach, będzie niezła lala :)

**

Ciemajda1222- Spokojnie, agro-tuningowi mówię stanowcze NIE :cool:
A co do przekładki silnika to wykonam ją sam znaczy z pomocą ale nie zawożę jej do mechanika, potrzebne narzędzia i sprzęt do tego mam więc bez problemów. Ale jest jedna informacja która mnie ucieszyła, możliwe że nie będzie trzeba zmieniać silnika lecz przełożyć wał z drugiego silnika, kupić nowe panewki i jeździć :twisted: :twisted: Jak dobrze wszystko pójdzie to może w sobotę już będzie stała na podnośniku i może coś się zacznie robić :twisted: Niestety jest problem z częściami, nikt nie odpisuje, niektórzy są po prostu niepoważni :|
Ale jest pierwsza rzecz do kokpitu, jest to oryginalny zegarek. Już nie jest pusto pod radiem :lol:

Obrazek
Obrazek

Jeśli ktoś by miał części do tego modelu lub wy wiedział kto ma to proszę o kontakt na PW lub pod postem :wink:

*

Pojazd: Bacari Toto, Barton RS 14, TGB
2

Ostrzeżenia: 2
Radio też można załatwić oryginalne. Tych samochodów jest bardzo mało i każdy szczegół się liczy :)

**

Bardzo trudno dostać oryginalne radio, już długo szukam części do wnętrza ale jak coś ogarne to oczywiście będzie

-- 23 lip 2015, 22:10 --

Prawdopodobnie zamówiłem pierwsze części do Mazdy. Dlaczego prawdopodobnie, ze sprzedającym wymieniłem parę sms`ów, wysłałem mu dane do wysyłki ale nie dostałem żadnego odzewu, jeśli wysłał to możliwe że do środy przyjdzie paczka a w niej: osłony przeciw słoneczne, tapicerka bagażnika, żaluzja szyberdachu, klapka od otwierania wlewu paliwa oraz zaczep pasa od strony kierowcy. Do kupienia zostanie mi lusterko wewnętrzne i antena od radia. Opony też już wybrałem ale kupie je po urodzinach :P Zastanawiam się nad założeniem świateł do jazdy dziennej, oczywiście nie będą to żadne światełka z choinki za 50zł lecz bardzo porządne światła z pełną homologacja, automatem itd. co sądzicie?

Ja uważam że światła jazdy dziennej nawet z najwyższej półki zepsują charakter tegoż pojazdu :) zrobisz jednak jak uważasz

maciej3290 pisze:

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Malaguti xsm 50
Tylko mi nie działają fotki?

ZAPRASZAM do mojej Malażki

Obrazek
/\ Klikaj w zdjęcie /\

**

Killer możliwe że na telefonie nie działają :)
A tak między innymi jadę jutro po części :D

KilereQ mi działają :)

maciej3290 pisze:

**

Witajcie :wink:
Mazda przez ostatnie dni stała u mnie na podnośniku, problemem niedziałającego silnika a konkretnie nieobracającego się wału, była panewka (obróciło ją :roll: ) Dobra wiadomość jest taka że nie ma złych wiadomości na tą chwile. Gdy stała na podnośnik, miałem okazje obejrzeć ją od spodu. Podłoga jak i zawieszenie są w stanie bardzo dobrym co mnie uszczęśliwiło niemiłosiernie.
Przełożony zostanie wał z drugiego silnika i zostaną założone nowe panewki, które jutro postaram się zamówić. Jeśli tylko odpali i będzie bez zarzutów jeździć to można śmiało rzec że połowa sukcesu już za nami :mrgreen:

Co do silnika to już wiadomo, lecz jeśli chodzi o kosmetykę to trzeba zrobić:
*Lakierowanie zderzaka przód/tył, lakierowanie lotki,
*Pozbycie się rdzy z nadkola lewego,
*Pomalowanie osłonek przy halogenach pod kolor samochodu,
*Porządne odkurzanie w środku auta,
*Zamówić dywaniki,
*Obszyć kierownice,
*Kupić nowe mieszki (ręczny i drążek zmiany biegów + gałka)
*Zmienić żarówki na normalne H7
*Podczas odkurzania wyjmę fotel kierowcy i pasażera i pomaluje je specjalnym preparatem do skóry,
*Wymienić szybę przednią,
*Wymienić opony tylne.

Co do tych rzeczy które wymieniłem to sytuacja wygląda następująco:
:arrow: Opony sobie już załatwiłem tylko muszę je odebrać ze sklepu,
:arrow: preparat do skóry też już zamówiony,
:arrow: Specjalny preparat na rdze oraz lakier został zakupiony,
:arrow: Dywaniki w tym tygodniu już powinny być, wybrałem zwykłe czarne z napisami z boku dywanika MX6 w kolorze szarym,

Tak jak widać trochę pracy jeszcze zostało, ale najważniejsze jest to że mechanicznie będzie sprawna
:twisted: :twisted:

Kilka zdjęć :cool:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zapraszam do komentowania oraz zgłaszania swoich pomysłów.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
było włożyć drugi silnik i się nie zastanawiać. szybciej by było.

a jak wał masz wyjęty to można by było zrobić jego szlif i dopiero panewki ...

**

Kolego nie było by łatwiej uwierz mi :) nie wystarczy wyjąć i włożyć silnik. Panewki często padają od nadmiernego katowania. Kompresja jest bardzo dobra, więc wystarczy przełożyć wal z silnika i tyle :) Szlif nie jest konieczny. Panewki już są u mnie więc na tygodniu będzie jeździć. Zastanawiam się czy by nie sprzedać tych felg które mam teraz i kupić oryginalne od mazdy 6.
Co myślicie ?

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
a pomierzyleś stary wał że wiesz czy nie trzeba szlifować ?

**

Pasuje :D

-- 13 wrz 2015, 14:51 --

Mazda złożona, oczywiście nie obyło się bez problemów. Po złożeniu chodziła na 3 dolne cylindry, zmierzyłem kompresje i na dolnych 3 cylindrach było 11 kompresji a na 3 górnych ledwo 11. Winny był rozrząd. Wszystko zostało już ustawione i chodzi idealnie. Wkręca się pięknie, dźwięk V6 jest piękny.
Myślę że jak zdam prawko (teoria już za mną :wink: ) to nagram jakiś filmik z jazdy czy coś takiego.
Odkryłem również parę mankamentów, mianowicie niedziałający prędkościomierz i wskaźnik od poziomu paliwa, wszystko da się zrobić i prawdopodobnie kostka jest wypięta, więc to kwestia czasu i chęci. Cieszę się że na gazie nie ma problemów z jazdą i przełączaniem :cool:
W czasie jak ją robiłem kpiłem i wymieniłem oleje, paski, akumulator, filtr oleju świece, przewody zapłonowe, oddałem rozrusznik do regeneracji i chyba to tyle :lol:
Cieszę się że silnik już chodzi, odpala za pierwszym, nie cieknie już, nie faluje, nie kopci więc jest dobrze :cool: Pozostało tylko zmienić opony, zrobić przegląd i odebrać dowód rejestracyjny z wydziału komunikacji no i jeździć. Oczywiście do szczęścia jeszcze brakuje ale tylko kosmetyka więc luz. Załatwiłem sprawę rdzy więc nie bije tak już po oczach. Raczej będę miał łożyska do wymiany z tyły bo je trochę słychać. Doszedłem do wniosku że nie będę przyciemniał szyb, jakoś mi nie pasuje do klimatu ( xD )
Jutro wstawię zdjęcia, dużo się nie zmieniło ale ją umyłem trochę :D

Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły to pisać. Pozdrawiam

-- 25 wrz 2015, 11:52 --

Madzia znowu na podnośniku, ale spokojnie tylko po to aby ją kończyć :cool:
Trochę się zmieniło, na szczęście na dobre. Pozwólcie że napisze to w punktach :arrow:

:arrow: Założony został centralny zamek,
:arrow: Osłony przeciw słoneczne wreszcie zamontowane,
:arrow: Pomalowana lotka,
:arrow: Pomalowany zderzak,
:arrow: Nowa lampa stopu w lotce,
:arrow: Nowa końcówka tłumika,
:arrow: Wreszcie założone normalne żarówki H7,
:arrow: Nowe teleskopy od klapy bagażnika,
:arrow: Nowe dywaniki,
:arrow: Odświeżone fotele (nie malowałem ich, przeleciałem je specjalnym preparatem do skóry)
:arrow: Pozbyłem się rdzy.

Wydaję mi się że to tyle, oczywiście to nie koniec prac, jednakże już widać postęp. Najważniejsze że silnik odpala od pierwszego, jest suchutki, brzmi ładnie, jak na auto 20 letnie zbiera się wyśmienicie, 6 cylindrów, 4 wałki rozrządu i 185 km robi robotę :twisted: Jak zdam prawo jazdy to nagram jakiś filmik i sami to ocenicie :D

Wydaję mi się że w 90% auto jest skończone, ale żeby nie było za wesoło to napisze co jeszcze zostało:

:arrow: W końcu obszyć kierownice (umówiłem się na jutro),
:arrow: Nowy mieszek i gałka od skrzyni biegów,
:arrow: Nowe opony (dzisiaj zamówiłem)
:arrow: Założyć w końcu lusterko wewnętrzne,
:arrow: Założyć czujniku od ABS,
:arrow: Naprawić czujnik od poziomu paliwa,
:arrow: Zrobić kompletną polerkę i porządne mycie

To by było na tyle, nie wstawię niestety zdjęć bo nie mogę znaleźć aparatu :lol: :lol:

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]