Dzisiaj jest 16 lis 2024, 21:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MZ RT 125 02'
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Mz Rt 125/Beta ARK
Witam
Dawno tu nie zaglądałem , ale w tym roku nabyłem dosyć ciekawy sprzęt (moim zdaniem) , więc wypadało by go opisać .
MZ jest z roku 2002 , więc jeszcze przed liftem tzn różnie się od swojej młodszej siostry jedynie wizualnie , nie posiada naklejek MZ na baku , zmienione zostały przełączniki i dźwignia ssania , oraz blok silnika w ostatnich sztukach wychodził w kolorze grafitowym .
Swoją kupiłem początkiem maja i długo się ją nie nacieszyłem , ponieważ po przejechaniu pierwszych 500 km pewnego ranka podczas odpalania rozleciał się bendiks rozrusznika czyli tak zwane sprzęgło jednokierunkowe .
Na szczęście części dostępne są w niemieckim serwisie MZ , lecz cena przeliczeniowo wychodzi naprawdę duża , bo aż 600 pln + wysyłka . Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D , zamówiony bendiks jest już metalowy , więc nie ma szans żeby z nim się cokolwiek stało . Drugą sprawą jest czas wysyłki , osobiście czekałem dwa miesiące , w innych warunkach oscyluje on w granicach 2-3 tygodni , ja miałem tego pecha i w czasie jak przelewałem pieniądze padł im system i nie zaksięgowali wpłaty , ale wszystko się wyjaśniło .
MZ stała dwa lata nie ruszana , dopiero w tym roku były właściciel postanowił ją wystawić pewnie ze względów ekonomicznych , bo ceny 125 znacznie podskoczyły ,jak wiadomo takie maszyny które stoją są niepewne , naszczeście silnik zagadał od razu po zalaniu paliwa ;) , później były kłopoty z gaźnikiem , ale to się wyjaśniło . Wiadomo , na poczatku wymiana oleju i filtrów , o dziwo nie było z dostępem do tych części problemu , wymiana przedniej opony , łożysk w tylnym kole , czujników stopu , świecy i płynu hamulcowego .
Jak na tak małą pojemność MZ została dobrze doposażone , dwie grube tarcze z przewodami w stalowym oplocie i 4 tłoczkowe zaciski robią robotę , duża chłodnica znakomicie odprowadza ciepło a dodatkowo posiada wiatrak , więc gorące lato w korkach jej nie straszne a do tego regulowany tylny amortyzator sprawia ,że mozna ustawić sobie na prawdę pod siebie i swój styl jazdy tego małego przecinaka
.Sam silnik również jest ciekawą konstrukcja która została zbudowana od podstaw , sam nie wiem czy taki był zamysł projektantów , ale charakterystyka pracy jest dość głośna i wyraźnie słychac pracujący silnik który w połączeniu z basowym brzmieniem wydobywającym się z tłumika sprawia wrażenie większej pojemności .
Co do silnika to jeszcze napiszę ,że ciekawie zaczyna się już od 5 tys obr. i przez kolejne 5 tys nie ma powodu do narzekania . przy 60km/h na 6 biegu ( ok 5500 rmp) można spokojnie przyśpieszyć , bez zbędnej redukcji co jest szczególnie wygodne w mieście . Kolejna rzecz która Was pewnie interesuje to osiągi , maksymalna prędkość oscyluje w granicach 120 km/h z tym ,że do 100 czuć jeszcze przyśpieszenie , ale później też nie jest ,źle ( nie trzeba jechać 5 km żeby sie do tych 120 rozbujać ) , powiem nawet ,że brakuje jeszcze jednego biegu :D .Spalanie również na + w granicach 2,6 l-3,2 , chociaż górny wynik bardzo trudno osiągnąć .
Teraz pasowało by wymienić jakieś minusy , ale niestety ciężko sie czegokolwiek dopatrzeć , jedynie dostęp do części , ale i z tym nie jest źle , bo mechaniczne mozna spokojnie kupić używane , jest wiele ogłoszeń ,
jedynie ten nieszczęsny bendiks jest trudny do znalezienia w PL , lecz to już nie mój problem :D .
Jazda nią jest bardzo przyjemna , pozycja turystyczna , szeroka kanapa , bardzo zwrotna i ogólnie na początek idealna . Jedynie na co bym ją zamienił to Derbi Terra , bo na nią chorowałem jak szukałem moto , ale nic nie było w okolicy :D .
Mam jakieś problemy z dodaniem fotek , wiec spróbuje później , teraz obczajcie filmik xd :
https://www.youtube.com/watch?v=DWxy8DQALsw

Obrazek
Obrazek

Moja Beta ARK

Wbijać :D .

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Neo's ,Grizzly,126p,Polonez
Bardzo zgrabna mz powiem szczerzę że pierwszy raz na oczy widzę :mrgreen:

Yamahy Fs 80 1981r. Jedyna na 4um
jedyna-taka-na-forum-yamaha-fs-80-se-klasyk-t384301.html
Oraz do Neosa 2012r
jest-wydech-progress-yamaha-neo-s-2012-black-by-wojtus1219-t354028-160.html

**
Awatar użytkownika

A to jest ten zniesławiony bendiks :
Obrazek
Dodam jeszcze ,że zamierzam odmalować felgi , sam nie wiem na jaki kolor ... zastanawiam sie nad typowym kolorem alufelg lub czarne , ewentualnie białe . I małe pytanie czy teraz jakieś paski na koła by pasowały ??
Albo biały rant w oponie :D ?

Obrazek
Obrazek

Moja Beta ARK

*

Pojazd: Mz 125 sm
bendiks na niemieckim ebay 85 euro plus 10 euro wysylki :) zamawiales przez kogos z olx ?

wbijaj do mztki :)

Wbijaj do Mz-tki ! mz-125-sm-t397316.html#p2598648

**
Awatar użytkownika

Szukałem na ebay, ale były po 120 plastikowe, możliwe, że źle szukałem :P. Do Mz zawitały paski na koła, ale za niedługo znowu idzie na warsztat, bo coś ja muli bez ssania, pewnie syfy w gaźniku przez [cenzura] filtr paliwa....
W niedzielę byłem W Tarnowie i przy ruszaniu że świateł strzeliła spinka w łańcuchu :D, już myślałem, że trzeba będzie ściągać busa, ale chłopaki znaleźli pasująca spinke :D.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 12 lut 2016, o 09:04 --

Mz po czyszczeniu i regulacji gaźnika oraz został ustawiony luz zaworowy. Czekamy na cieplejsze dni :).

-- 12 lut 2016, o 09:06 --

Mz po czyszczeniu i regulacji gaźnika oraz został ustawiony luz zaworowy. Czekamy na cieplejsze dni :).

Moja Beta ARK

Ostatnio zmieniony 15 paź 2015, 11:35 przez robdk, łącznie zmieniany 1 raz
Regulamin pkt.10

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia RS/Benzer freedom
Fajny motorek, ale fakt rzadko spotykane. :) Sam też go jeszcze nie widziałem i mówiąc szczerze żałuję.

LwG !

Zapraszam na oględziny mojego projektu

http://forum.mieloch.pl/post2687009.html#p2687009

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]