Witam!
Moze znajdzie sie ktos z forumowiczow, kto bedzie mial pomysl co przeoczylem w moim projekcie.
Mowa mianowicie o kymco k-pipe 50cc ktory przeszedl SWAPA na 125cc (154 fmi)
problem mianowicie jest taki ze moto ma kiepskie (jak na moje skromne zdanie) V-max.
predkosc mierzona gps i dodatkowym licznikiem (przeznaczonym do motocykla, nie rowerowy) tak wiec odpadaja przeklamania orginalnego predkosciomerza
przy spokojniej jezdzie, bez pilowania trzyma 80 km/h ale nie wiecej
przy cisnieciu i zmudzaniu silnika do pracy na wysokich obrotach trzyma 85 km/h
rekord na prostej okolo 93 km/h
teraz szczegoly i mniej wiecej streszcze co sam zrobilem/odkrylem
- tlumik i kolanko z orginalnego 50ccm
- filtr stozkowy, gorna polka, swieca ładnie na kakaowo opalona (z powietrzem raczej rozwiazalem problem)
- gaznik sheng wey pz22, ssanie zdemontowane, okazalo sie ze nawet otwarte utrudnia przeplyw powietrza
- cdi naprzemiennie dc inca albo ac jakis chinczyk (nie odczulem zadnej roznicy, mam adapter dlatego dc/ac)
- naped nowy, przod 14, tyl obecnie 35 (az z 42 zredukowalem:D)
- opony tez nowki, michelinki
- gazniki i olej regularnie
- masa moto tez zredukowana do 94 kg
(niestety moja bardzo zblizona
)
podczas normalnej jazdy, tzn zmiana biegu kolo 7-8 tys idzie ladnie od dolu az do zmiany z 3 na 4 bieg, wtedy zamulka i maly przyrost predkosci (gora 75km). Gdy polece z nim troche ostrzej, tzn od 2,3 daje sie wkrecac silnikowi na 8-9 tys, wtedy idzie zwawo ale przyrost jest baaaardzo nieproporcjonalny tj 2-ka 50km, 3-ka 75 km, 4-ka 80/85 km ;]. zachowuje sie tak jak by na 4tym biegu mial niewidoczna bariere ktora trzyma go na max 8 tys obrotow.... skad to wiem? nie mam limitu za rpm a jesli jadac powiedzmy 85 zachacze jakis lot z gorki i powiedzmy przekocze 8,5 tys wtedy moto leci jak opetane i rozpedza sie nawet jak juz jest prosta lub nawet pod lekka gore
(107 max ale zwolnilem bo myslalem ze silnik wyrwie z ramy
)
moje pytanie jest nastepujace... czy to poprotu g... silnik i takie ma poprotu osiagi czy tez moze zle producent spasowal 4 bieg albo cos przeoczylem ;/
aha pod gorke moto spokojnie cisnie 75 wiec moc ma...
mam nadzieje ze nie zanudzilem, ma ktos jakies pomysly?
p.s.
jak napompuje kolka na 4 atmosfery to leci te 90
ale skzoda opon ;D
pozdrawiam Static