scoot dzięki za pomoc i delikatne zmodyfikowanie zestawu. Znalazłem testy na hamowni m. in. tego właśnie wydechu i faktycznie ma osiągi bardzo zbliżone do Yasuni R, a jest tańszy. Tutaj link do testu:
https://www.pedparts.co.uk/blog/tecnigas-exhaustCo do rzeczy jakie zamówiłem na tę chwilę to są to rzeczy aktualnie dostępne w magazynie sklepu Mieloch.
Lista zamówionych na ten moment części:
- wydech Tecnigas Triops
- sprzęgło Polini For Race 3G
- sprężyny dociskowe Polini +15 i +30%
- moduł CDI Stage6
- dysza do oryginalnego gaźnika o rozmiarze 80
Oraz dodatkowo nowe kierunkowskazy na tył (TNT LED Nevada Sequentiel) bo oryginalne chyba zaraz mi odpadną oraz rzeczy takie jak nowa tarcza hamulcowa na przód (stara jest delikatnie pogięta), nowe szczęki i klocki hamulcowe oraz fajka NGK i świeca NGK BPR8HS.
Resztę części postaram się zamówić jeszcze dzisiaj (nowe zamówienie) ale na te już będzie trzeba trochę poczekać
Nową dyszę do aktualnego gaźnika wybierałem na oko (dla nowego wydechu) bo nie jest wybite na aktualnej jaki ma rozmiar, a jakieś podobnie wyglądające gaźniki (oryginału nie znalazłem na sklepie) mają niby dyszę rozmiar 70. Nowa dysza dlatego iż planuję oczywiście zamontować tego Triopsa jak tylko go dostanę
Nie wspomniałem natomiast nic o wariatorze w moim poście wcześniej z listą części jakie planują zamontować, a jest tak z tego względu iż posiadam aktualnie zamontowany wariator Hebo Next Generation (na tyle mnie było stać za dzieciaka w kwestii tuningu
i z tego co widzę nie jest już dostępny w sprzedaży więc jest to swojego rodzaju "rarytas"). W kartonie z rzeczmi od skutera znalazłem również 4 zestawy rolek do tego wariatora 3g, 4,9g, 5,9g oraz 6,8g, więc jest czym regulować w razie czego.
ado123 kwestia tuningu optycznego jest cały czas otwarta, więc nie mówię nie metalikowi i 2 kolorom. Natomiast jak patrzę na skutery pomalowane na 2 kolory to chyba nie do końca jestem tego fanem. Ale może po prostu ludzie malowali na 2 kolory bez przemyślenia czego na co pomalować i efekt wyszedł jaki wyszedł
Dam znać jak paczka dojdzie i co się z nią dalej stało
-- 22 lip 2021, 7:56 --
Cześć,
minął prawie miesiąc, a ja nie napisałem co tam z Trekkerem.
Ogólnie, żeby móc działać ze skuterem szybciej, zmodyfikowałem zestaw części tuningowych w następujący sposób (brałem te dostępne praktycznie od ręki, żeby nie musieć czekać na dostawę):
Cylinder: Polini For Race 70cc --> Athena Sport Pro 70cc (zmiana cylindra z żeliwnego na aluminiowy, osiągi porównywalne)
Wał: Stage6 HPC --> Doppler S1R
Łożyska wału: Stage6 (SKF) --> Motoforce (NTN)
Dzwon: Zostałem przy Polini (był dostępny od ręki)
Filtr powietrza: Polini Air Box
Aktualnie docieram w takiej konfiguracji:
Cylinder: Athena Sport Pro 70cc
Wał: Doppler S1R
Wydech: Tecnigas Triops
Gaźnik: Polini CP 21mm
Krócieć dolotowy: Stage6
Wariator: Hebo NG (rolki 4.9g)
Sprzęgło: Polini For Race (sprężynki zielone, żadnej regulacji na śrubach)
Dzwon: Polini Evolution II
Pasek: na razie stary (jak się podda to czeka już Dayco Kev)
Osiągi są bardzo zadowalające, nie próbowałem jeszcze v-max ze względu na docieranie
Co do regulacji to zmieniłem w gaźniku dysze na:
- główna 90 (zamiast oryginalnej 100)
- wolnych obrotów (36 zamiast oryginalnej 40)
- jeszcze trochę pracy mnie czeka w kwestii regulacji, szczególnie w niższym zakresie obrotów
Wczoraj dostałem paczkę z przedmiotami do regeneracji plastików. Niestety w Internecie nie mogę za bardzo znaleźć żadnych owiewek do Trekkera w dobrym stanie, więc będę musiał rzeźbić i odnawiać co mam.
Mam jeszcze przy nim sporo roboty od strony wizualnej.
Planuję go pomalować na kolor czarny połysk. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Felgi też chyba pomaluję na czarno, ale to później. Zależy jak mi pójdzie z plastikami i czy będę zadowolony z efektu.
Na pewno wrzucę zdjęcia jak wyszedł efekt końcowy
Pozdrawiam,
Dawid