Hej, dzięki za szybką reakcje. Węże są poprawnie podłączone. System jest szczelny, sprawdzane ciśnieniem. Wirnik jest nowy i jak ostatnim razem sprawdzałem, wszystko wskazuje na to że działa dobrze i nie przeskakuje. Przypuszczam że rzeczywiście chłodnice należałoby odkamienić albo wymienić na nową.
Masz jakieś doświadczenie jak najlepiej odkamienić chłodnice/układ?
Szukałem nowej chłodnicy i znalazłem nową na włoskim ebayu, ale cena to ponad 600zł
Zamienników żadnych nie znalazłem. Jedynie chłodnica od Aprili SR 50, ma podobny układ, ale wygląda na to że różni się kształtem i nie wiem czy byłbym w stanie ją zamontować...
-- 26 maja 2022, 19:46 --
scoot pisze:
Dobrze węże podłączone przy pompie? Były takie łebki co na odwrót podłączali i się dziwili czemu sprzęt się zaciera co chwila. UPG...
Okazało się że rzeczywiście pompa była problemem, tak jak proponowałeś. Nie podejrzewałem tego bo była po rewizji. Wymieniłem całą pompę i odkamieniłem chłodnice. Teraz na postoju Aprilia ładnie trzyma temperaturę i wskaźnik pokazuje cały czas równe 50%. Gdy zacznę ruszać, wskazówka temperatury wchodzi powoli na ok. 70% i tam stale zostaje, na postoju szybko wraca ponownie do 50%. Jest to normalne po montażu 70cc? Termostat, który jest zamontowany otwiera przy 70*
Wcześniej miałem Aprilie z wtryskiem i takiego fenomenu nie miałem...