Aha, no nie określiłeś się jakoś jasno, napisanie że ma się zamiar zmiany, to nie to samo, co napisanie np. kupiłem już cylinder i mam go zamiar niedługo wymienić, no ale nie ważne. Nie wiem, co to za człowiek z tobą rozmawiał, no ale przyrost mocy wg. wykresów przy cylindrze Polini sport, dosyć podobnym na tym wydechu w porównaniu do seryjnego to +/- 20% i sam wydech BARDZO lubi niskie obroty, a pamiętaj że zakładasz cylinder midrace!. Od około 8,5k obrotów zaczyna tracić moc (zależnie od cylindra), więc fajnego vmaxu też z tego nie wyciśniemy. Co do filtra, to jak sobie chcesz, jeśli rozmiar mocowania filtra będzie dobry i będzie sobie radzić z tą wkładką czemu nie
Jeśli dobrze rozumiem masz wszystko o czym pisałeś wyżej i masz 1200zł jeszcze budżetu, proponuję poczekać na nowe s6 pro replice na mielochu i kupić za ~750zł, do tego dzwon polini speed bell, żeby sprzęgło szybko się nie zagrzewało, jakąś fajną membranę typu motoforce racing i króciec przelot, też od motoforce i będziesz miał dosyć ciekawy set, który tę 100 po regulacji spokojnie poleci