Dzisiaj jest 01 lis 2024, 15:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.
Mój problem polega na tym iż od jakiegoś czasu chciałem wymienić uszczelniacze (wału) w Minie AM6. Wysłałem maila do Mielocha z prośbą o podaniu mi rozmiarów uszczelniaczy w owym silniku.
Dostałem taką informację:
Lewy: 24x35x7
Prawy: 17x35x7

Głównie interesował mnie z prawej strony (od strony skrzyni), no więc owy uszczelniacz zakupiłem i przystąpiłem do montażu.

Gdy dostałem się do starego uszczelniacza zauważyłem, że jest on całkiem inny od tego nowego. A to głównie przez pewną tulejkę, która wchodzi na wał. Gdyby nie ona nowy uszczelniacz wszedłby bez problemu na swoje miejsce tak jak widać na tych fotach:
Obrazek
Obrazek

Na fotkach widać założony nowy uszczelniacz oraz ta tulejkę, którą się nasuwa na wał. Ale widać, że raczej tak nie powinno być, ponieważ ten rowek na wale (miejsce na klin?) podczas obrotów wału poniszczył by zaraz uszczelniacz.
A może tak powinno być?
Patrzyłem w ,,service manualu'' jak to powinno wyglądać i zobaczyłem to czego się spodziewałem, czyli:
Obrazek

Widać tam, że ta tulejka musi iść na wał, a na nią dopiero wchodzi simmering.
Jeszcze sprawa simmeringu... Na tych zdjęciach z service manuala widać, że simmering jest całkiem inny niż ten, który kupiłem.

Pytanie... Jaki mam w końcu kupić ten uszczelniacz, żeby to wszystko się zgrywało tak jak jest opisane w ,,service manualu'' ?

Czekam na jakieś odpowiedzi (dobrze by było także posługiwać się różnymi zdjęciami), ponieważ już nie wiem co mam robić po tylu próbach.

Pozdro, DamianUV.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Tam powinien być ten drugi simmering, czyli 24x35x7, oczywiscie tulejka także. Simmering ma byc włożony sprężynką na zewnątrz. Dodatkowo miedzy łożysko a pierścień powinien byc założony oring nr katalogowt 5303.

Tytuł:
*

Pojazd:
O stary nawet nie wiem jak Ci dziękować. :grin:

Nie myślałem, że simmering ma być włożony sprężynką na zewnątrz, ale wtedy by się wszystko zgadzało.
Jeszcze raz dzięki maruda za profesionalną poradę. :smile:

Jak zamówię simmering i założę go napisze jeszcze w tym temacie.

Pozdro, DamianUV.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Damian a jak odkręciłeś sprzęgło ? xd

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kod:
Ostatnia wizyta:    Czw 30 Lip, 09 00:38

Autora dawno nie było, ciekawe czy jeszcze jest na forum..

Anyway, Kox, jeśli widziałeś na oczy serwisówkę, to raczej nie zadawałbys takich pytań. Tam są cztery śróbki, które przytrzymują sprężynki (trzeba bardzo uważać, żeby nie ułamać tych pionowych elementów, w które one się wkręcają), i dwie śruby, druga z zabezpieczeniem (podkładaka zagięta). Do składania trzeba wiedzieć tyle, że trzeba zgrać znaki najpierw te na tym kole zębatym co jest na wale z kołem zębatym przeciwwagi, a potem te na sprzęgle - taka strzałka, żeby dało się złożyć.

Poziom trudności zerowy. Czego dokładnie nie wiesz?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie już jest ok odkręciłem sprzęgło , ale mam problem z iskrownikem.

Serwisówki niestety nie widziałem , a jakby mi ktoś przesłał to byłbym bardzo wdzięczny ;]

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
wpisz w google. Możesz tez poszukać w moich postach, komus tam kto nie znał www.google.pl tez zlinkowałem. Wtedy to był pierwszy link jaki się wyswietlał. Poszukaj "minarelli am6 workshop manual". O kole magnesowym odpisałem ci w tym drugim wątku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ok dzięki

Tytuł:
*

Pojazd:
maruda pisze:
Simmering ma byc włożony sprężynką na zewnątrz. Dodatkowo miedzy łożysko a pierścień powinien byc założony oring nr katalogowt 5303.

witam
Panowie może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego zakłada się simering sprężynką na zewnątrz? rozebrałem już 2 silniki AM6 i uszczelniacz był włożony sprężynką do wewnątrz.. wiem że w manualu jest odwrotnie ale jeden z silników robiła firma tuningująca silniki i z stąd moje wątpliwości..
czy ten oring znajduje się w komplecie uszczelek do AM6?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: X-max 250i
Imię: Jarek
Na uszczelniaczu jest kierunek(strzałka )i ma być tak założony uszczelniacz żeby strzałka była w kierunku którym obraca się wał ,przeważnie sprężyna do środka w stronę wału

Bandyci Mogą Wszystko

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ]