kaczy pisze:
Witam, od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Malaguti F12. Skuter sprowadził mi brat z Włoch. Rok produkcji to prawdopodobnie 2005 ( w dokumentach włoskich nie ma roku produkcji jest tylko rok pierwszej rejestracji) chłodzony cieczą z elektronicznym licznikiem. Skuter jest po lekkim tuningu: cylinder 70, sportowy wydech LeoVince TT, jakie rolki i sprzęgło nie mam pojęcia. W każdym bądź razie ma zajebiste przyspieszenie i v-max też przyzwoity wydaje mi się bo zamyka licznik bez problemu tj. 99km/h, niestety mam małe problemy: zaczął wyciekac olej z przekładni przez simering na wałku sprzęgła, zdjąłem dekiel, żeby zajrzec do środka i okazało się łożysko to duże na wałku sprzęgła do wymiany, kupiłem nowe takie samo, okazuje się że łożysko w deklu jest bardzo lekko osadzone, tzn kręcąc wałkiem całe łożysko obraca się w deklu. W każdym razie skręciłem wszystko z nowym łożyskiem i simeringiem, i niestety po jakimś czasie simering sam się wysuwa. sytuacja się powtarzała więc zabezpieczyłem simering przed wysuwaniem się poxipolem i na jakiś czas był spokój. Wczoraj zauważyłem że olej znów kapie, zdjąłem sprzegło i okazało się ze simering znów się wysunął. Okazało się też, że w sprzęgle pękła 1 z 3 łopatek (nie wiem czy tak to się nazywa) pękła w miejscu w którym jest przyczepiona jak by sworzniem do całości.
Czy da się dokupic samą "łopatkę" czy trzeba kupowac całe sprzęgło. Jeżeli całe sprzęgło to jakiej firmy polecacie i jaki rozmiar, bo widziałem że są 105mm i 107mm. Mierzyłem średnicę dzwonu od wewnątrz i jest 107mm mimo że widac że jest troszkę wytarte. Wnioskuję z tego że właściwe będzie raczej 105mm.
Drugie pytanie: czy możliwe że przez luźno osadzone łożysko w pokrywie przekładni na wałku jest delikatny luz i przez to simering jest wypychany. co można zrobic żeby łożysko siedziało tak jak trzeba?
Przepraszam za tak długi post.
Długość nie jest problemem ;D... Uważaj na słownictwo... Na forum nie używamy wulgaryzmów... co do postu...
jak masz dzwon 107mm to sprzęgło też musi być 107mm.
Możliwe że wyrobiło się gniazdo wałka przełożenia pierwotnego... Może masz nie odpowiednie łożysko?? w sensie za małe?? lub po prostu jakiś chiński półprodukt??
Witamina B6 Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"