Dzisiaj jest 29 lis 2024, 14:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam. Mozliwe ze ten temat byl wiele razy, ale chcialbym poruszyc go na nowo,a zwlaszcza chcialbym wyjasnic kwestie mojego problemu z moto. Otoz zakupilem nowy akumulator lecz po tygodniu padl, wiec postanowilem zmienic regulator napiecia ,ale niestety bylo to samo, akumulator padl w mgnieniu oka. Nie wiem co juz mam z tym robic. Prosze o propozycje. Pozdrawiam Lemiech Ps. jezeli jezdze na postojowkach i odpalam z kopniaka akumulator trzyma jako tako. Problemy zaczynaja sie kiedy jezdze na normalnych swietlach itp.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd:
Jakiej firmy jest aku ? Ja miałem taki sam problem , kupił tani aku z allegro ;/

Marcin194 pisze:
Palenie e-fajek to jak walenie konia... Niby podnieca, ale jakoś inaczej.

*

Pojazd:
nie pamietam jakiej firmy i za bardzo nie mam jak sprawdzic. Pudelko wyrzucilem, a zeby dostac sie do aku, musialbym rozebrac troche moto :/ na marginesie jest to kignway apollo z 2008r

*

Pojazd: aerox
sprawdz cewke, mialem podobnie w malaguti gdy kupilem akumulator wszystko bylo ok po tyg gdy sie rozladowal juz nie bylo tak pieknie, wymienilem cewke i teraz smiga ladnie

*

Pojazd:
Dzieki za rade ;) na pewno sprawdze i dam wam znac czy pomoglo . Pozdrawiam i szerokosci zycze

-- 22 lip 2013, 13:44 --

I wszystko wyjasnione. Cewka dokonala juz swojej zywotnosci(najprosciej rzecz mowiac spalila sie ). Temat do zamkniecia. Podziekowal i szerkosci zycze wszystkim forumowiczom ;)

*

Pojazd: Keeway Focus
Witam!

Mam podobny problem. Kupiłem akumulator i wytrzymał ledwo tydzień
Przez ten tydzień zrobiłem ok. 120 km normalnej jazdy po mieście z włączonymi światłami.
Sprawdziłem napięcie ładowania i jest w porządku ok. 14-15V, ale jak włączę światła (przód to dwie zwykłe żarówki 35W + małe postojowe) to ładowanie spada do 8V, nawet na wysokich obrotach co w efekcie rozładowuje akumulator.

Sprawdziłem na nowym regulatorze napięcia i wyniki są takie same.

Dodam, że to Keeway Focus z 2005 r. i ma przejechane raptem 2600 km.

Gdzie szukać przyczyny?

-- 11 sie 2013, 6:44 --

Aha, sprawdziłem jeszcze, że jak wcisnę hamulec to światło STOP także powoduje spadek napięcia zasilania do 8-9V.

Bardzo proszę o pomoc.

*

Pojazd:
Sprawdź prądnice bo to zbyt duży spadek napięcie skoro mówisz ze napięcie ładowania tak drastycznie spada, lub możesz mieć też gdzieś zwarcie i wtedy prądnica czy tam alternator nie daje rady.

*

Też podejrzewam prądnicę, że zwyczajnie nie wyrabia z powodu kiepskiej konstrukcji lub uszkodzenia, przepalenia cewek.
Obliczyłem ile mocy biorą wszystkie światła:
Bańki przód 2x35W = 70W
Postojówki przód 2x5W = 10W
Podświetlenie zegarów = 2x3W = 6W
Lampa tył 5W

Czyli na "dzień dobry" pobór wynosi 91W. Dodatkowo kierunki biorą 2x10W na stronę i stop 21W czyli dodatkowe 40W. Jak stoję na czerwonym świetle (często pod górkę) to trzymam hamulec i włączam kierunki. Wtedy pobór sięga 130W, a ładowanie na wolnych obrotach niema nie istnieje i akumulator dostaje o tyłku.

Na razie przednie lampy wymieniłem na halogeny 2x18W oraz postojówki, kierunki i tył na LED. Teraz pobór mam około 40W w szczycie i ładowanie jest OK, ale nie wiem ile ta prądnica wytrzyma dlatego szukam nowej. Może macie jakiś namiar na porządną prądnice do keewaya focusa?

*

Pojazd:
Myślę że przyczyną jest alternator nie masz wgl ładowania ..

*

Ja alternatora nie mam wcale... a może się mylę...

Poszukałem co nieco w sieci i chyba znalazłem rozwiązanie opisane tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... er&start=0

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]