Dzisiaj jest 03 gru 2024, 20:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
*

Pojazd: hurricane 70cc
Przepraszam Cie za pomyłkę oczywiscie ze nie hipol tylko mixol:D

-- 11 maja 2015, o 11:57 --

Gaznik mam 17, a nie 12 i dysza główna to 57,5 i caly czas mi trudno wyregulowac bo mam wrazenie ze za duzo tej mieszanki dostaje jak wsadzilem mu dysze większą to sie zalał i pluł mieszanka do wydechu. Wychodzi na to ze potrzebuje mniejszej dyszy co wydaje sie tez malo mmozliwe skoro na 50cc jezdzilem normalnie a teraz mimo ze wiekszy cyl to go zalewa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
Nadal twierdzę, że olej do zmiany. Oczywiście mixol jest do mieszanki, ale to olej mineralny i jego powinno się lać w proporcji 1/25 by było odpowiednie smarowanie, przy czym będzie kopcił strasznie i z nagarem się nie opędzisz. Przejdź na olej półsyntetyczny albo syntetyczny a zobaczysz różnice.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Cytuj:
Gaznik mam 17, a nie 12 i dysza główna to 57,5

Dziękuję, że w końcu napisałeś jaki masz gaźnik (przydałoby się jeszcze podać producenta). Jak masz markowy gaźnik (a nie china) to w pierwszej kolejności go dobrze wyczyść, później zmień dyszę główną na 65 i zaczynaj regulować. Iglicę w przepustnicy ustaw na środkowe położenie. Jest to czasochłonne ale skuteczne, bo tego typu regulacje nie odbywają się w 10 minut.

-- 11 maja 2015, 13:17 --

Cytuj:
Nadal twierdzę, że olej do zmiany. Oczywiście mixol jest do mieszanki, ale to olej mineralny i jego powinno się lać w proporcji 1/25 by było odpowiednie smarowanie, przy czym będzie kopcił strasznie i z nagarem się nie opędzisz.

Na tych proporcjach nawet nie odpali silnika, 1:40 na "mixolu" wystarczy, po docieraniu zmiana na przynajmniej półsyntetyk dobrej jakości w stosunku 1:45-1:48 i ma być ok. Olej mineralny ma większe właściwości cierne.

*

Gaznik seryjny jakis leader ja mam hurricana z 2005 roku i dlatego mam gaznik 17 a nie 12. 12 byly w nowszych rrocznikach. Iglica jest na seryjnym ustawieniu czyli na srodku dysza 57,5 srubka od mieszanki wkrecona na maksa a mi sie wydaje ze caly czas on ma za duzo mieszanki i nie nadaza przepepal po po puszczeniu manetki on dalej ciagnie

Awatar użytkownika

Cytuj:
srubka od mieszanki wkrecona na maksa a mi sie wydaje ze caly czas on ma za duzo mieszanki i nie nadaza przepepal po po puszczeniu manetki on dalej ciagnie

Czyli dajesz bogatą mieszankę w paliwo i będzie zalewało silnik. Jak masz teraz wkręconą do oporu śrubkę mieszanki to ja wykręć o pełny obrót i przetestuj maszynę.

*

Jak wykrecam srubke to na stopce kolo samoistnie zaczyna przyspieszac

Awatar użytkownika

I od tego masz śrubkę obrotów (taka większa obok ze sprężynką na wierzchu). Panie, w dziale "zrób to sam" jest łopatologiczna instrukcja od kilku użytkowników, w jaki sposób wyregulować gaźnik. Napracowali się nad tym, wiec warto zaglądnąć.

*

Nie raz regulowalem gaznik i wiem na czym to polega ale tu jest taki problem ze ja mimo ze odkrece to srubke pozniej wyreguluje obroty zeby kolo sie nie krecilo ale co z tego jak podczas jazdy przy przekreceniu manetki na ful on sie zaleje

Awatar użytkownika

Na ful manetce żadna regulacja śrubkami nie działa, bo masz w pełni otwartą przepustnice, czyli ile gaźnik może dać to tyle da, a jak mu zwiększysz dyszę główna to zaczyna zalewać paliwem, bo przepustowość gardzieli w stosunku do mieszanki paliwo-powietrze ma swoje granice. Od pewnego momentu możesz tylko dać więcej paliwa, a nie powietrza, które jest mieszaniną gazów, a najważniejszy z nich to tlen, który jest używany do utleniania danego związku chemicznego (spalania). Nie da się jechać na samym paliwie. Kolejna sprawa to ustawienie zawleczki na iglicy, dając niżej o jeden ząbek to tak jakbyś wkręcił śrubkę obrotów. Zauważ, że przepustnica ma ukośne wycięcie i ustalony punkt położenia. Wkręcając śrubkę obrotów automatycznie podnosisz przepustnicę, bo ona ma bezpośredni kontakt z nią, czyli zwiększasz obroty "na stopkach" i koło się kręci. Wkręcając śrubkę mieszanki paliwo-powietrze odcinasz dopływ powietrza, które jest potrzebne do spalania paliwa. Kumasz? Regulując gaźnik używasz tych dwóch śrubek, wymieniasz dyszę główną na odpowiednią, dyszę wolnych obrotów w ostateczności, a nawet czasem trzeba wymienić samą iglicę o większym, bądź mniejszym kącie (chodzi o jej początkową grubość).

*

Wykrecilem srubke od dawki o jakies pol obrotu a druga srube wkrecilem na maksa czyli iglica jest podniesiona jak najwyżej (na srodkowym oczku) chodzi niezle ale rozpedze sie puszcze gaz i potem znowu odkrece gaz na ful i juz nie ma tej mocy musze czekac az przepali nadmiar mieszanki i dopiero odzyskuje moc. Czyli co mam zrobic? mniejsza dysze? Dziure w filtrze? Swieca ma kolor ceglasty czyli jest niby ok

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Gummma pisze:
Na tych proporcjach nawet nie odpali silnika, 1:40 na "mixolu" wystarczy, po docieraniu zmiana na przynajmniej półsyntetyk dobrej jakości w stosunku 1:45-1:48 i ma być ok. Olej mineralny ma większe właściwości cierne.

Odpali odpali, mi nawet w chińskiej kosiarce napisali w instrukcji 1/25 ale po kilku koszeniach olej sie wylał z tłumika. Nawet w instrukcji komarka było olej mixol w proporcjach 1/25 a to ze względu, iż nie ma takich właściwości smarnych jak obecnie stosowane oleje. Mixol ma pochodzenie z lat 50-60 więc jest tak jaby nie z tej epoki i nie do tej technologii.
Sam widziałem, że wszelkie problemy mogą pochodzić ze stosowania kiepskiego oleju i wszelkie próby regulacji gaźnika mijają się z celem.
Dodam, że mikxol w dawce 1/50 to jest szybkie zatarcie silnika.

POZDR robdk

*

Mi juz dymi tonjak bym dolal 1/25 to chyba bym zaslone dymna robil

Awatar użytkownika

robdk Chyba sam sobie odpowiedziałeś. Do tego stosunek oleju 1:25 to setka oleju na 2,5l paliwa? Chyba coś Panie pomieszałeś.

-- 11 maja 2015, 15:01 --

W kosiarkach jest jeden problem, gaźnik membranowy. Wymień membrankę, zrób odpowiednią mieszankę i ma działać.

-- 11 maja 2015, 17:49 --

Cytuj:
Wykrecilem srubke od dawki o jakies pol obrotu a druga srube wkrecilem na maksa czyli iglica jest podniesiona jak najwyżej (na srodkowym oczku) chodzi niezle ale rozpedze sie puszcze gaz i potem znowu odkrece gaz na ful i juz nie ma tej mocy musze czekac az przepali nadmiar mieszanki i dopiero odzyskuje moc.

Czy Ty rozumiesz, że jak wkręcasz śrubkę od obrotów to je podnosisz? Reguluj gaźnik, by obroty były w przedziale 1500rpm i silnik nie gasł. Po tym regulujesz dalej.

-- 11 maja 2015, 17:50 --

Cytuj:
Wykrecilem srubke od dawki o jakies pol obrotu a druga srube wkrecilem na maksa czyli iglica jest podniesiona jak najwyżej (na srodkowym oczku) chodzi niezle ale rozpedze sie puszcze gaz i potem znowu odkrece gaz na ful i juz nie ma tej mocy musze czekac az przepali nadmiar mieszanki i dopiero odzyskuje moc.

Czy Ty rozumiesz, że jak wkręcasz śrubkę od obrotów to je podnosisz? Reguluj gaźnik, by obroty były w przedziale 1500rpm i silnik nie gasł. Po tym regulujesz dalej.

*

Zalozylem szmate miedzy gaznik a filtr i wszystko sie troche unormowalo ale troche muł sie zrobil. Musze pozaklejac wszystkie dziury w filtrze i wyjac szmate i zobaczyc wtedy

Awatar użytkownika

W pierwszej kolejności powinieneś zakleić wszystkie "dzikie doloty". Mam głęboką nadzieję, że szmatka była w miarę czysta, a nie taka ze smarów, która plątała się w piachu...

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Odnośnie mixola - to aby miał te same właściwości smarujące co dobry syntetyk w proporcji 1/50 trzeba go dawać w proporcji 1/25. i uwierzcie dawniej się tak jeździło.
A z kosiarką nie mam problemów ;) zmieniłem olej i problem zniknął.

POZDR robdk

Awatar użytkownika

Cytuj:
uwierzcie dawniej się tak jeździło.

Ja jestem z tych dawniejszych i doskonale pamiętam mixol :D
Stosunek ilości oleju do paliwa pozostaje ten sam, mixol jest olejem mineralnym i pozostawia śliczny syf w postaci nagaru, oraz czarne wymiociny z tłumika. Proporcje 1:25 to nic innego jak setka mixolu na 2.5l benzyny... Może się mało znam ale na takiej mieszance nie odpali normalny silnik... Za gnojka nie raz zdarzało się przedawkować olej do etyliny.

*

Dobra dzis dokladnie uszczelnilem cala obudowe filtra skuter chodzi ladnie przyspiesza tez niezle ale max predkosc to 70 km/h to normalne podczas docierania?

Awatar użytkownika

Dajesz w palnik na etapie docierania? Chwilowo możesz ale nie jeździj na pełnych obrotach silnika, bo nim dotrzesz to go zajedziesz. Po dotarciu reguluj napęd, bo na tym etapie nic nie wskórasz, a co najwyżej popsujesz.

*

Nie no oczywiscie nie utrzymuje stalych obrotow a tym bardziej na ful manetce po prostu jak sie dobrze rozgrzeje to go troszke przycisne czasami

-- 20 maja 2015, o 09:37 --

Ponawiam temat. Udało mi się ogarnąć troche tą regulacje. Zmieniłem dysze na 65 (z 57,5) w oryginalnym filtrze wywierciłem kilka dziurek i podniosłem iglicę o jedno oczko w góre. Skuter odpala elegancko chodzi równo i nieźle jeździ. Ma nie złego kopa jednak tylko miedzy 20 a 30 km/h no i jego v-max to nie całe 70 ;/. Próbowałem juz większe dysze i więcej dziur w filtrze ale jest gorzej. Nie chce go tez piłowac na długim dystansie tylko czasami mu dam na maxa ale wiecej jak 70 nie poleci.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2