Dzisiaj jest 12 lut 2025, 23:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
*

Pojazd:
jarek337 pisze:
patricks pisze:
jarek337 napisał/a:
Cytat:
A te paski B6 z 2.0 140KM do 2008 roku, podobno porażka.. Te nowsze trochę lepsze, ale te silniki to im nie wyszły.

Prawda prawda b6 05 rok koncówka 280 tys km i przydymia na czarno:d Wiem bo wujek takie posiada

Każdy diesel puszcza dymka. I jest to zupełnie normalne. Problemem jest gdy robi to w nadmiernej ilości lub nie dymi na kolor czarny, a np. siwy.
Wyjątkiem są nowoczesne diesle z FAP-em czyli filtrem cząstek stałych.

No raczej nie jest normalne jak auto przydymia to coś jest nei tak , i tu nie filozofuj bo auto jak jest nowe to nie kopci nawet jak po garach się ciśnie .

(mowa o czarnym dymie i w sumie też o niebieskim)

Powtarzam każdy samochód z silnikiem diesla puszcza dymka. Najczęściej nie zauważysz tego na postoju dodając gaz, tylko redukując np. podczas wyprzedzania z 5 biegu na 3 i ciągnąc silnik do wysokich obrotów. Oczywiście, że nienormalne jest gdy auto dymi podczas normalnej jazdy, aczkolwiek gdy podczas ostrego przyspieszania auto puści dymka nie ma w tym nic złego. Kolego jeśli się nie znasz to ty nie filozofuj. Zwróć uwagę na autostradzie np. w Niemczech. Często widuje nowsze BMW typu X5, X6, Audi A4,A6,A8 i wiele innych marek gdy podczas ostrego przyspieszenia idzie za nimi czarny dymek. Natomiast, gdy samochód dymi zbyt mocno na czarno prawdopodobnie do roboty są wtryski (leją paliwo i silnik nie spala wszystkiego), gdy na siwo-niebiesko trzeba przyjrzeć się turbosprężarce.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie mam czym filmu zrobić to bym Ci pokazal , czy zemiany biegu z 4 na 3 coś dymi bo w moim aucie nie . Nawet na zimnym jak sie go piłuje to nie dymi . A pozatym nikt nie lubi jak widzi czarny dym za swoim wozem .

http://www.polskajazda.pl/Profil,Italje ... ster/54034

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Tytuł:
*

Pojazd:
jarek337 pisze:
Nie mam czym filmu zrobić to bym Ci pokazal , czy zemiany biegu z 4 na 3 coś dymi bo w moim aucie nie . Nawet na zimnym jak sie go piłuje to nie dymi . A pozatym nikt nie lubi jak widzi czarny dym za swoim wozem .

Nie zobaczysz tego w lusterku, musisz jechać za samochodem. Też myślałem, że moje BMW E46 w dieslu nie dymi. Robiłem testy - na postoju - nic, jedynka, dwójka do 5000 obrotów - nic, dopiero jadąc za samochodem podczas ostrego przyspieszania i redukcji na niższy bieg i ciągnąc go do wysokich obrotów poszły dymy, nie duże ale poszły. Jeśli silnik diesla jest pod dużym obciążeniem jakiegoś tam dymka zawsze puści. Też Ci mogę nagrać filmik na postoju do odcięcia - nic. Jeden diesel dymi mniej drugi bardziej. Jeśli piłujesz zimny silnik - to powodzenia. Olej jest jeszcze zimny i nie ma dobrego smarowania... dla turbo to rzecz najgorsza. A jaki masz samochód i z jakim silnikiem?

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 9:48 przez patricks, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam dwa mondeo 1,8 Td i v40 1.9 tdi i to pierwsze zaczyna przydmiać na mgiłeke taka lekką ale to dopiero przy 160 bo takto to nic a drugie nie dymi .

nIe piłuje tzn , że odrazu jak zimny to ogień tylko jak odpale to czekam aż troche się zagrzeje i dopiero po garach . Do 4,5 tys bo więcej się nie wkręci .

Nie musisz mi mówić o samrowaniu bo wiem o co chodzi , tak samo jak po dłuższych trasach ludzie zawsze auta gaszą odrazu aby "odpoczeły" a tak się nie robi najlepiej pozostawić autko na 3 czy 4min aby sobie poklekotało i doszło do swojej normalnej temperatury .

Teraz chce rodziców ugadać na BMW E39 3.0D kurcze to jest moc i jeszcze na łańcuchu

Co do dymu postaram tą sprawe bardziej jakoś obadać , i zobacze czy to co mówisz jest prawdą .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 11:19 przez jarek337, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
adamus pisze:
Mój wujek ma Audi A6 C4 2.5 TDI (115 km rzędowy 5-cio cylindrowy). Auto nie do zdarcia. Przy ostrej jeździe (pod 150km/h) spala ok. 8l/100km. Podobno te silniki są lepsze od tych nowych 2.5 TDI V6.

Pisałem o tym silniku kilka postów temu. Stasiu2, V6 TDI, owszem pali sporo, bo ok. 10l w trasie, ale przy 5 cylindrowym 2.5 ATT spala ok. 7l w trasie.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
To już jak tak gadacie o tych dieslach. To dodam coś od siebie:
Nie warto kupować TDCI. Jedynie silniki VAG 1.9TDI się nadają.
Ze 2 lata temu tata kupił mondeo mk3 właśnie TDCI. Oglądaliśmy, wizualnie samochodzik idealny(stylizowana na ST- idealnie to samo, tylko silnik diesla, full pakiet). Silnik to samo. Wydawał się być w bardzo dobrym stanie. Nie kopcił, palił od strzała, kopa miał nieziemskiego.
Ojciec przejeździł nim może ze 2tyg. Nagle samochód stracił moc, brzmiał jak niewiadomo co - poszedł jeden wtrysk. Jak wiadomo najlepiej robić od razu wszystkie 4. Poszło kupe hajsu(nie pytajcie...) - w serwisie Forda oczywiście. Zaczął jeździć normalnie. Nagle bum - masłówka sprzęgła - wymiana. Mniejszy koszt, ale silnik musieli z samochodu wyciągać. Działa.
O alternatorze nie wspomnę, że już 4 razy było robione, bo nie jest on zabezpieczony, a nad nim jest jakiś plastik który się kruszy i to leci do niego- niszczy cały alterntor.
Później 4 pedały gazu(czujnik się w nich strasznie psuł. A 4, bo nie mogli trafić z odpowiednim typem, dopiero przy 4 kupili dobry).
Samochód jest zchipowany do 150KM - ponoć tak seryjnie go wypuścili, bo tak zażyczył sobie I właściciel.
I tak przejeździł 140tys.km. Wszystko było dobrze. Wszystkie części były seryjne i nie ruszane(sprawdzaliśmy u kolegi Taty, który ma serwis Forda w Płocku).
Po przekroczeniu magicznych 150tys.km zaczęły się cyrki.
Teraz samochód ma sporo mniejsze przyspieszenie, praca silnika jest średniawa i często przy wyprzedzaniu(odkręcenia gazu do 1/3), po osiągnięciu 120km/h włącza się tryb awaryjny, co się wiąże z tragicznym przyspieszeniem i prędkością max. 120km/h. Trzeba gasić samochód i odpalać od nowa. Nie zdarza się to często, ale w najmniej odpowiednim momencie.
Teraz o zaletach:
-Przyspieszenie na początku miał nieziemskie(kolegi Passat b5fl 130KM był troszkę słabszy. Niedużo, ale jednak)<
-Wygoda, po prostu bajka.
-Prowadzenie - miodzio(sporo razy dostałem go i powiem, że bardzo sztywny, trzyma się drogi dobrze).
- Średnie spalanie 6.3l w cyklu mieszanym(za miastem prędkość głównie to 160km/h).

Jakieś pytania to pisać:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
jarek337 pisze:
Mam dwa mondeo 1,8 Td i v40 1.9 tdi

Tak jest, masz 16 lat i yy masz auta

jarek337 pisze:
nIe piłuje

jarek337 pisze:
jak odpale to czekam

i jeszcze nimi jeździsz, weź człowieku nie rób siary. Twój stary ma a nie ty i on jeździ a nie ty.

jarek337 pisze:
to pierwsze zaczyna przydmiać na mgiłeke taka lekką ale to dopiero przy 160

O czym ty człowieku mówisz? Najgorszy diesel w Fordzie który dymi jak z ciągnika a ten pisze takie bzdury.

Reszty komentować mi się nie chce bo to nielogiczne dyskutować z tym userem.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
a ja z diesli to polecam 2.2 D4D toyoty oraz ECOTEC-i Opla 1,7 ; 1,9 ; 3.0 V6 CDTi

po prostu miodzio silniczki :<

Tytuł:

Pojazd:
Nicco16 pisze:
Opla3.0 V6 CDTi

najgorszy silnik jaki jest

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do Opla to powinieneś wiedzieć że 1.9CDTI jest konstrukcji Fiata i są godne polecenia ale to nie konstrukcje Opla. Natomiast 3.0 V6 konstrukcji Isuzu (bo to nie jest Opla silnik) należy się wystrzegać ze względu na wypalające tłoki przez złe smarowanie.

Opel nie robił i nie robi dobrych silników ( w benzynach często pękające paski ), jedynie obce konstrukcje są dobre w nim prócz Isuzu.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
jarek337 napisał/a:
Mam dwa mondeo 1,8 Td i v40 1.9 tdi

Tak jest, masz 16 lat i yy masz auta

jarek337 napisał/a:
nIe piłuje

jarek337 napisał/a:
jak odpale to czekam

i jeszcze nimi jeździsz, weź człowieku nie rób siary. Twój stary ma a nie ty i on jeździ a nie ty.

jarek337 napisał/a:
to pierwsze zaczyna przydmiać na mgiłeke taka lekką ale to dopiero przy 160

O czym ty człowieku mówisz? Najgorszy diesel w Fordzie który dymi jak z ciągnika a ten pisze takie bzdury.

Reszty komentować mi się nie chce bo to nielogiczne dyskutować z tym userem.

Tyle ile razy na osiedlu furami jeździłem to Ci się w głowie nie mieści tak samo na działce . Wiem ,że Ci nie pasuje , że pogrążyłem Cie w jednym temacie to ale wiesz tak to jest . I mój starszy robi w delegacji więc jak się domyślasz auto stoi od pon do piatku na prakingu i akurat zawsze mam taka fajna sytuacje , że smigam sobie autem po osiedlu czy tobie się to podoba czy nie , ze ty nie masz takiej możliwości to nie moja wina . Co z tego , że mam 16 lat ? inni mają po 15 i na cbr 600 śmigają wiek to tu niema nic do znaczenia ważne jest to co ma się w głowie .

Tak się doczepie 21 lat i skuter ? To co z prawkiem coś nie wyszło czy nie ma sie siana na autko ??
Cytuj:

Nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem ale 95 rok to nie jest na wtryskach cr :) Pozdro

A i jeszcze jedno czarekcw, gdyby byś był taki mądry to przeczytałbyś cały temat i na drugiej stronie w moim poście napisane jest czyje te dwa auta są . Tylko jak widać albo czytanie ze zrozumiem na poziomie 10 latka lub slepota . Znowu łyso ? masz jakiś problem pisz na pw .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 19:52 przez jarek337, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
bo o pasku trzeba przyjacielu pamiętać i o niego dbać :wink:
obecnie mój ojciec śmiga Merivą 1.6 16V w benzynie 101KM
tydzień temu wymienił w nim cały rozrząd razem z napinaczem, pompą wody itd.
teraz może śmigać i o nic się nie bać :<

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
jarek337, czarek ma prawko i paska bodajże. :<

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:

Pojazd:
ja mam 2 vectry tzn ojciec :) jedna 1.8 a druga 2.5 obydwie benzyna i praktycznie nic się nie psuje, wiadomo tylko zużywające się elementy :mrgreen:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
To dobrze , że posiada jakiś dupo wóz bo nie wygląda . Ale poczekam aż odpissze lubię podyskutować na poziomie :)

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Tytuł:
Awatar użytkownika

jarek337 dokładnie baranie, mam prawko i ja nie muszę się dowartościowywać jak ty że co ty nie robisz i gdzie nie jeździsz haha, staje ci że to napisałeś że po osiedlu z grupką kolejnych patałachów sobie jeździcie po 2 czy 3 ulicach? I kto kogo pojechał to nie muszę przytaczać bo ja wtedy miałem rację ale nie o tym mowa.
A furę mam i to nie jedną ale nie będę tu pisał bo to też nie o tym mowa.

Cytuj:
95 rok to nie jest na wtryskach cr

Wiem o tym "userze" i doświadczony kierowco lol, dlatego napisałem że ten Ford dymi jak ciągnik... Ty się naucz czytać.

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
patricks pisze:
Każdy diesel puszcza dymka. I jest to zupełnie normalne. Problemem jest gdy robi to w nadmiernej ilości lub nie dymi na kolor czarny, a np. siwy.
Wyjątkiem są nowoczesne diesle z FAP-em czyli filtrem cząstek stałych.

Prawda prawda ;)

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 20:02 przez seku145, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
jarek337 dokładnie baranie, mam prawko i ja nie muszę się dowartościowywać jak ty że co ty nie robisz i gdzie nie jeździsz haha, staje ci że to napisałeś że po osiedlu z grupką kolejnych patałachów sobie jeździcie po 2 czy 3 ulicach? I kto kogo pojechał to nie muszę przytaczać bo ja wtedy miałem rację ale nie o tym mowa.
A furę mam i to nie jedną ale nie będę tu pisał bo to też nie o tym mowa.

Cytat:
95 rok to nie jest na wtryskach cr

Wiem o tym "userze" i doświadczony kierowco lol, dlatego napisałem że ten Ford dymi jak ciągnik... Ty się naucz czytać.

Czuje się urażony i proszę o interwencje moda ponieważ zostałem obrażony :)
Czytać umiem lepiej od ciebie bo wnioskuje już po kilku kolejnych przypadkach , z twoim nie doinformowaniem , że twój ford dymi to twoja sprawa i mi to lata ale nie mów że każdy bo to się mija z celem .
W tej dziedzinie też pewnie doinformowany nie jesteś , że gdyby złapali mnie na normalnej ulicy miałbym odroczone prawko i sprawe w sądzie więc dla tego czasem śmigam po osiedlu . Wywnioskowałbyś to drogą dedukcji ale jak najwyraźniej albo Ci się nie chce albo udajesz cepa .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Tytuł:
Awatar użytkownika

Po pierwsze nie mam Forda ale znam te silniki i nie gadaj głupot że one nie dymią bo ty to komuś chcesz te bajki wcisnąć tylko komu? Chyba sobie :D

A gdybyś ty był doinformowany to wiedziałbyś że albo to już weszło w życie albo wejdzie na dniach że policja na osiedlowych drogach będzie mogła tak samo karać jak na drogach publicznych. I przepisów nie będę szukał bo jednym przepisem cię zagiąłem z innego wątku.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
I przepisów nie będę szukał bo jednym przepisem cię zagiąłem z innego wątku.

Ja również powiedziałem o dzienniku ustaw ale nadal tego nie kminisz.

czarekcw pisze:
Po pierwsze nie mam Forda ale znam te silniki i nie gadaj głupot że one nie dymią bo ty to komuś chcesz te bajki wcisnąć tylko komu? Chyba sobie :D

Ta no chyba znasz ale nie wszystkie albo te przytargane z niemiec i co robił jakiś paparuch.

Z tym prawem to chodziło dokłanie o koperty , że w czesniej jakoś nie mogli karać mandatem 500 zł .
I co z tego , że weszło nowe prawo skoro i tak go jeszcze nie moga z niego korzystać bo coś nie tak jakiś znaków nie ma było ostatnio w Tv . A ostanio czasu na tv nie posiadam a wiem bo moja starsza jest osobą nie chodzącą i mamy taką karte do parkowania nie powiem przydatne ale czasami jest tak , że jakiś koleś zastawi i nic mu sie nie może zrobić .

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"

Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 20:24 przez jarek337, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna