Dzisiaj jest 21 lip 2025, 21:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 600
DuzyEd pisze:
ezu, ile już miałem sporów o to... Przy czołówce masz 2 siły o różnych zwrotach, więc nie widzę tu zastosowania wypadkowej, chociaż nie wnikam, bo dopiero co wyszedłem z gimnazjum i nie mam zamiaru się wypowiadać na tematy, w których słabo się znam (choć idę na matfiz), ale tutaj macie potwierdzenie moich słów:
http://www.joemonster.org...czy_2_x_80_160_
łapcie to w praktyce.

Przeczytaj ze zrozumieniem to o czym pisałem.

i przeczytaj komentarz człowieka rozumnego z Twojego linku.

Cytuj:
Yoop i vilku dobrze to wyjaśnili.
Samo dodanie do siebie wektorów prędkości nie wystarczy. Prędkość jest względna (wyznacza się ją względem innego obiektu, niekoniecznie nieruchomego). Ponadto samochód A przekazuje swą energię samochodowi B i na odwrót. Stąd przy czołowym zderzeniu aut zniszczenia są mniejsze. Względem siebie poruszają się z prędkością Va Vb, ale względem punktu zderzenia ciągle jest to Va i Vb. Jeśli zaś wjedziemy w ścianę, przekażemy jej naszą energię, a ona nam swoją (bo ona względem nas się też porusza).

Choć fakt, nazwania tego siłami wypadkowymi jest błędny. Siła pędu ciała A(pojazdu nr1) i B (pojazdu numer2) w chwili zderzenia nagle się zmniejsza na wskutek działania siły zderzenia wywołanej prędkościami.

http://www.youtube.com/watch?v=VjCEXDjQRqg

Zobacz moment w którym pojedyncza ciężarówka uderza w auto. A później pomyśl co by się stało gdyby z taką samą prędkością jechała jeszcze jedna ciężarówka z przeciwka.

Zapraszam na mój MotoBlog!
JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"

Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 23:18 przez Marcin194, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Sr + Alfa 146 Ti
Nie wiem czemu, ale jak ktoś mi nie wymusi pierszeństwa raz na dwa dni to jestem zadowolony... Albo u mnie w okolicy jeżdżą debile albo nie wiem co... Specjalnie przemalowałem SR na dość jaskrawy kolor by być widoczny, światła są, wszystko jest a śmiecie z osobówek wyjeżdzają :/
Mnie jazdy nauczył szlif przy prawie 70km/h teraz mam wszystko w głowie poukładane lepiej niż przed tym szlifem, wiem gdzie jest granica i myślę trzeźwo a nie na łeb na szyję :)
Kolizja, którą miałem nauczyła mnie ograniczonego zaufania do ludzi wyjeżdżających z podporządkowanych dróg, uważajcie na samochody, ludzi, piłki, zwierzęta etc :mrgreen:

Ktoś się podszywa pode mnie pod nr gg 41030559!!

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Szymuśśśś pisze:
Marcin194, To była praktyka :wink:
W inny sposób lepiej się nie nauczysz.

Praktykowanie wszystkiego, zaczyna się małymi kroczkami. To jak z seksem, za pierwszym razem nie uda Ci się przetrzymać wytrysku do godziny, żeby nie wiem jak brzydka Twoja kochanka była. Tak samo jest z motorem, każdy zakręt pokonujesz kilka razy co raz zwiększając prędkość aż w końcu poznasz go na pamięć i dojdziesz do prędkości granicznej, wtedy pozostaje Ci jeszcze obserwowanie jak on w danej chwili wygląda.

JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Marcin194, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja to codziennie oglądam faile i wypadki na motocyklach :D
Z niektórych można się pośmiać - fakt, ale też można się nauczyć rozsądnie myśleć.

Pisałem że stopniowo zwiększałem prędkość i to nie po jednym przejeździe tylko jak już ogarnąłem wejście w zakręt z zewnętrznej na wewnętrzną i wyjście powoli z powrotem na zewnętrzną. I tak parę raz i prędkość większa o dajmy na to 10km/h i tak samo.

Sprzedam Ludixa ! Stan idealny, po małym tuningu.

Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 23:27 przez Szymuśśśś, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Powiem tak: jak do tego wszystkiego włączy się różną masę samochodów, lub też trzeci nieruchomy samochód to wiadomo, że wyjdzie coś zupełnie innego, w przytoczonym przeze mnie doświadczeniu użyto identycznych samochodów, jak skonfrontować osobówkę z tirem, to wiadomo co wyjdzie. Mam same podstawy jeśli chodzi o fizykę, więc nie będę się z Tobą kłócił, bo pewnie wiesz lepiej, ale pozwól że tutaj będę bronił swojego zdania, bo teoria teorią, a na filmiku jest praktyka.

Co do czytania ze zrozumieniem, to chyba Ty nie zrozumiałeś mojego pierwszego komentarza, bo zaprzeczał on stwierdzeniu, że 2 samochody zderzające się czołowo przy 45 dają zniszczenia równe uderzeniu przy 90km/h w ścianę. Bo to nieprawda. Takie zderzenia się różnią, ale takiej czołówce na pewno bliżej do zderzenia przy 45 ze ścianą niż do 90.

Chociaż jak teraz sobie przypominam, to komentarz na który ja odpowiadałem dotyczył motocykla i samochodu, wtedy tak, ale to wciąż nie działa na zasadzie sumowania prędkości. Fizyka jest tak złożona, że tego typu myślenie jest ignorancją.

Nie wiem, czy cokolwiek da się wyłowić z mojego posta, późno już, a i moja wiedza nie najlepsza, także odpuszczam temat, zanim coś palnę i się ośmieszę. :)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

DuzyEd pisze:
dają zniszczenia równe uderzeniu przy 90km/h w ścianę.

Na testach zderzeniowych, ściana jest masy około 1300kg, czyli średniego samochodu.
Samochód porusza się z prędkością ~50km/h (bodajże 64km/h) i sami spece NCAP twierdzą że to jakby dwa samochody zderzyły się przy prędkości co najmniej 100-110km/h. Też mam podstawy fizyki ale między teorią a praktyką trochę jest.
DuzyEd pisze:
Mam same podstawy jeśli chodzi o fizykę, więc nie będę się z Tobą kłócił, bo pewnie wiesz lepiej, ale pozwól że tutaj będę bronił swojego zdania, bo teoria teorią, a na filmiku jest praktyka.

"I choć ktoś zarzuca Ci egoizm, co z tego? Masz wszelkie prawo do tego by się bronić" Eldo-Granice.

Jesteś bliższy prawdy ode mnie, ale nie robimy tu fizycznych wyliczeń, tylko przybliżamy sobie efekty dla bardziej dosadnego zobrazowania sobie sytuacji :)

http://www.youtube.com/watch?v=LTXYkwcY7KM
Proszę zderzenie dwóch samochodów jadących 50km/h
http://www.youtube.com/watch?v=6yJXcx1joe8
ten sam model camry
http://www.youtube.com/watch?v=DMLN_Cq11l4
ten sam model yarisa.

Camry nie udalo mi się znaleźć uderzenia z jednej strony, natomiast yarisa tak. Jednak oba samochodyjak widać uderzając w blok mają około 1/3 mniejsze uszkodzenia.

JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tu macie przykład gdzie położenie motoru uratowału mu życie..
http://www.youtube.com/watch?v=57Xbi0f6sIg

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

DrivterGSI1, właśnie tego filmiku szukałem :ups:

JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:

Tytuł:
*

Pojazd:
DrivterGSI1, Twój podpis dużo i dobrze mówi :wink:

Sprzedam Ludixa ! Stan idealny, po małym tuningu.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

DrivterGSI1, http://www.youtube.com/watch?v=dIewDHFSohE

A on gdyby położył miałby mniejsze obrażenia.

JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Marcin194, szybka sztuka ze mnie :P

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Marcin194, dokładnie:)

Mycen [*]
Malina[*]
Obrazek

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez DrivterGSI1, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
a patrząc po własnych doświadczeniach to jest tak, że po wypadku jeśli masz siłę wstać to nie martwisz się o siebie tylko lecisz do moto i patrzysz czy pali:)

Katana na części--> pisz: 9778696

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco ZX & Rieju RRX
qscvbe, po własnych doświadczeniach jest tak, że leżysz i klniesz na gapiów, żeby ogarneli motor (konkretne polecenia). Jeżeli nie możesz się ruszyć :P

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=106106&start=0 ZX <3
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=190001RIEJU <3
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: 86c2f 1.4 D und Vect B 2.0 DTI
Tom_Q W szoku też byś to zrobił uwierz mi ja jak złamałem rękę poszedłem do kumpla żeby i go odpalił to tak klnełem i mówił mi że mam się zamkąć bo zachowuje się jak debil i wszyscy mnie słyszą :mrgreen: Potem z złamaną reką pojechałem do domu skuterem :mrgreen:

"They say pain is an illusion
This is just a bruise and
you are just confused but
I am only human"

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
ja naszczęście nie miałem jeszcze wypadku a nawet szlifa ale mój kolega którego policjanci przepuścili na teście na kartę motorowerową wjechał w koparkę i miał bark złamany

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Boberko pisze:
po własnych doświadczeniach jest tak, że leżysz i klniesz na gapiów, żeby ogarneli motor (konkretne polecenia). Jeżeli nie możesz się ruszyć
Tom_Q pisze:
żeby wstać i drzeć się na nic niewinnych ludzi.

jak nie możesz się ruszyć to nie możesz wstać. :) Zawsze martimy się najpierw o moto ;p To już tak jest.

Cytuj:
policjanci przepuścili na teście na kartę motorowerową wjechał w koparkę i miał bark złamany

Mocny zawodnik :mrgreen:

JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marcin194 pisze:
awsze martimy się najpierw o moto ;p To już tak jest.

Jak miałem szlif - najbardziej wkurzony byłem o nowe 3 dniowe buty adidasa...
Na palce jak zobaczyłem to powiedziałm sobie a tam, małe draśnięcie. Dojeżdżam do domu a tu na klamce i plastikach krew i patrze a tu do kości zdarte hahah :D

Miałem kolizję, najpierw zje...em babkę co mi wyjechała, podniosłem sr, zaprowadziłem na chodnik i wtedy oglądałem :wink:

Po szlifie nie było mi tak bardzo szkoda moto bo poprzedni właściciel zaliczył boka na drugiej stronie, to musiało wyjść odbicie lustrzane ;] I tak była do malowania :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To,ze wstaniemy to nie oznacza,że jest dobrze.
Miałem kumpla ,zginął rok temu we wrześniu na kawie zx9.Wyprzedzał i koleś mu skręcił..Gdy tylko o tym usłyszałem to byłem tam moment bo stało się to 1km ode mnie..
Dominik normalnie się podniósł usiadł na krawężniku,gadałem z nim..Przyjechała w moment karetka,podnieśli go i jego ostatnie słowa to "Dajcie mi usiąść"... I niestety zmarł..
Fakt byłem obejrzeć moto to licznik był zatrzymany na 160km/h..

Mycen [*]
Malina[*]
Obrazek

Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 23:18 przez DrivterGSI1, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

DrivterGSI1, u mnie w okolicy gdzieś 2-3 lata wstecz koleś tak zapierdalał że motor znalazł się na tylnej kanapie z tyłu w tico i kierowca "żelazka" o dziwo wyszedł o własnych siłach i ten z motoru również :shock:, usiadł na pniu drzewa po ściętym drzewie powiedział do tamtego kierowcy tico "dogdamy się" i umarł...
Co robi szok z człowiekiem to nie macie pojęcia :? Możecie wierzyć lub nie ale ta sytuacja była autentyczna w 200%

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna