Dzisiaj jest 25 lis 2024, 15:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: HONDA x8r-s
Witam.
Od niedzieli mi przyjdzie docieranie tego cylka : http://shop.mieloch.pl/cylinder-kit-mot ... 3522.bhtml
Na oleju Olej Castrol Actevo X-tra Scooter 2T

Jakieś rady na temat jego docierania.?
Z jaką prędkością na nim jeździć.?
Ile km na nim zrobić aby się dobrze dotarł.?
I co ile przerwy robić żeby się nie zagrzał.
I na co można zwrócić uwagę po wyglądzie starego cylka z jakiego powodu się zatarł.

Wiem że było tego od groma... Ale zazwyczaj w takich tematach udziela się sporo ludzi którzy nie mają bladego pojęcia na ten temat, albo coś przeczytali z ks serwisowej jakiegoś chinola że im więcej km stuknęło na blacie tym szybciej można jeździć podczas docierania.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Adly silver fox,Bashan 200ccm
Na forum masz gdzieś poradnik jak docierać cylek, tylko musisz poszukać :) Do nie których cylindrów dają nawet takie coś gdzie pisze jak docierać. A jeśli chodzi o prędkość to nie chce cię kłamać ale chyba to 40km/h ale nie jestem w 100% pewny A jeśli chodzi o przerwy to zależy jak jedziesz itp czy po prostym czy po górach. Nie no mówię na forum jest temat i tam wszystko jest ładnie opisane :)

Bashan 200 & WSK 125 Off-Road Team
http://forum.mieloch.pl/post2452488.html#p2452488
Piaggio 125 Stunt
http://forum.mieloch.pl/post2411529.html#p2411529
Stefciu Garage
http://forum.mieloch.pl/stefciu-garage-nowy-skuter-t402053.html

**

Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć. Mile widziany link do takiego tematu. :)
I pisze to dlatego ze nie dostałem żadnej ks do tego cylka.

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda X8R
No forum jest miliony o docieraniu i wiekszość brzmi 1000km, prędkości ustalone, dodwanie oleju. WSZYSTKO TO JEDNO PIER*** moim zdaniem :).Powiem Ci jak docierałem swoją Hankę na serii.
Przeleciałem 3/4 full baki. Lejesz za 25zł pełen bak dolewasz jakieś oleju polecam motul-catrol nic poza tym raczej chyba że elf. NIGDY MOBIL ani MIXOL :)
To tak na pierwszym baku robisz tak, że przed jazdą odpalasz go żeby pochodził sobie na wolnych obrotach, rozgrzał silnik tak do 5 min :) Później leciutkim gazem do 20 km robisz 2-3km, pozniej odkrecasz do 40km/h i nie przekraczać :) Przy zwalnianiu nie zaciskaj hamulca do konca i gazuj co jakiś czas :).
Drugi bak podobnie odpalasz i rozgrzewasz, jedziesz. Poczatek na rozgrzanie 20-30km i pozniej 40km/h
3 bak tu to samo odpalasz rozgrzewasz i tu juz mozesz do 50km/h przy czym porządnie go przegazowywać i np. na prostej drodze przez jakieś 200-300 m dać mu do pieca tylko nie do końca manetką !
4 bak początek ten sam, pozniej rozwijasz prędkość do 60 km/h i przepalasz na dłuższe odcinki do 600m.
No i na 5 baku jak już zlecisz do połowy baku dać mu do pieca na większą odległość, aż będzie siwo i wszystko przepali.
Cały czas pamiętaj aby dolewać do baku oleju nawet z dozownikiem :)
Tylko nie za dużo bo zamulisz :)
Istotne jest zeby skuterek pracował orginalnie, a nie że hamujesz ostro i w pizde mu, on musi sam sobie schodzić powoli obrotami.
Tak do 800km dolewaj jeszcze oleju, później już nie musisz i oporowa jazda :)

Mój się dotarł nieźle 90km/h jak na serie to spoko :)

Wpadaj Oceniaj Zostawiaj Ślad
Moja Hania <3

**

No nareszcie ktoś kto wie coś o docieraniu.
A tego oleju na bak ile dolać.? tak z 10ml starczy.?

**
Awatar użytkownika

Myślę, że wystarczająco o tej dawce możesz poczytać 1:1 lub 1:2 nie pamiętam ile już lałem :)

Moja Hania <3

**

A mam jeszcze takie pytanie, jakie rolki i sprężynki dawali do wydechy leo vince TT.

**
Awatar użytkownika

W tym już jestem zielony :) Wiem tyle, że ja mam jakieś średnie testowe rolki polini sc i tyle :)

Moja Hania <3

**

Własnie skończyłem wymieniać cylek i powiem wam że jeżeli ktoś jest o słabych nerwach niech lepiej go nie bierze...
Pierścienie wgl się nie chowały w rowkach, a jak już tłok z pierścieniami wcisnąć do cylka to już wgl masakra, nawet przesmarowując olejem prawie nic się nie zmieniło.
Ale w końcu się jakoś udało i jako tako chodzi.
Jeszcze nie odpalałem bo zauważyłem że uszczelka od gaźnika nadawała się do wyrzucenia.
Jutro kupie uszczelkę to go odpalę i zobaczę czy chociaż ten szajs chodzi...

-- 13 sty 2014, 22:42 --

Dobra działczy i ma nawet papu kompresje.

Jaką oponkę mi polecacie bo przez cały czas mi kapała benzyna na oponę i się stopiła bo jest z nylonu... :/

I warto wstawić tam kranik uniwersalny na wężyki żeby ciągle wacha nie leciała.?
Czy od razu kranik podciśnieniowy wymienić.?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]