Dzisiaj jest 09 lip 2025, 14:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chińczyk 2t lc
Zbanowany

Pojazd:
Witam. Mam problem. Mam chińczyka identycznego jak keeway focus przerobionego na lc i jest problem bo się grzeje. Odpowietrzone płyn w układzie (nie woda) wszystko git ale grzeje się (po okolo 1km dymi z cylindra, chyba weze od temperatury zaczynaja sie topic) Byłem u mechanika i powiedział mi, że to przez to że chłodnica jest niżej cyla (tak jest) i ciepły płyn idzie do góry (czyli do cyla) ale jak to możliwe jak pompa pompuje z dołu chłodnicy (zimny płyn) (górny wąż od pompy do dolnego w chłodnicy

Wgl to prawda że ciepłe powietrze/woda/płyn idą do góry a zimne na dół ?

Jakie wgl macie pomysły jak to nie od tego że chłodnica jest niżej cyla ? jbc powietrze idzie ładnie do chłodnicy (wycięte w plastiku, tak żeby właśnie szło do chłodnicy) Dałem też blachę za chłodnicę żeby chłodziło trochę lepiej tą chłodnicę a nie przelatywało tak o.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Struś
heniekbzz, kolego musi przelatywać. Ale blacha nie jest powodem grzania się raczej :/
A spróbuj bez niej. Jaki tam gaźnik masz :?: Seria czy tun :?:

http://olx.pl/oferty/uzytkownik/4qYN/

Sprzedam strój motocyklowy

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Nie rozumiem 1 zdania. Co musi przelatywać ? Próbowałem bez niej i jest gorzej niż z nią. Gaźnik 16 z tunu tecnigas i multivar.

I dla efektu lustra polewaj mlekiem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Struś
heniekbzz pisze:
Dałem też blachę za chłodnicę żeby chłodziło trochę lepiej tą chłodnicę a nie przelatywało tak o.

No i po co ta blacha. Powietrze ma właśnie przelatywać :roll: To jest właśnie chłodnica :lol:

http://olx.pl/oferty/uzytkownik/4qYN/

Sprzedam strój motocyklowy

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
No ale mówię że z nią lepiej trochę chłodzi... Czekam aż ktos mi wytłumaczy dlaczego mechanik sądzi żeby przemontować bo ciepłe powietrze idzie do góry (do cyla) a przecież jest pompa która ciągnie powietrze z dołu chłodznicy

Tytuł:
*

Pojazd:
Moze masz zle węze podłaczone od chlodzenia i obieg jest tylko pompa cylek a do chlodnicy nie podaje. Obieg wody idzie chlodnica pompa cyl, i znowu chlodnica pompa cyl, wgl uszczelka pod głowica jest okey? najpierw posprawdzaj wszystkie mozliwe opcje rozebierz wszystko moze chlodnica jest zapchana wyjmij ją i octem z gorącą wodą zalej pare razy i wtedy zobaczysz załoz i wtedy pisz jak tam czy sie cos poprawiło.... Jak cos to pisz do mnie na gg 7101216 nie bedziemy tu na forum sie rozpisywać.

Tytuł:
*

Pojazd:
sory ze post pod postem, sprawdziłes wgl czy sie termostat otwiera??

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Termostatu nie ma.

No to przemontowałem chłodnicę na podłogę (była praktycznie na boku, cała odsłonięta) i dało się jeździć (ale wg mnie jeszcze za bardzo się grzał i był słaby obieg bo nie leciał płyn z odpowietrznika w zbiorniczku) wczoraj zrobiłem obieg i się grzeje (wcześniej dało się przytrzymać około 5sek a teraz po 1sek parzy) Tak jest w apce
Obrazek

a tak teraz u mnie
Obrazek

Gdy nie leciał płyn z odpowietrznika w zbiorniczku węże od zbiorniczka były podłączone z boku chłodnicy.

Ma to znaczenie czy chłodnica jest w pionie czy w poziomie jak wężę są dobrze podłączone ? Bo nie wiem czy kupować nową chłodnicę która jest przeznaczona do monotwania poziomego czy po prostu jeździć tak jak teraz tylko ją zamonotwać w sensownym miejscu (teraz leży na podłodze i jest prawie cała zasłonięta plastikami) tyle że w apce rally też jest zasłonięta plastikami i nie może się grzać bo tak jest fabrycznie.

Jak jechałem przez las w 2 osoby zagrzał się ostro i chłodnica była w poziomie a jak wracałem sam przez asfalt jadąc 70/75km/h też nagrzał się strasznie tyle że wtedy przestawiłem chłodnicę prawie w pion (nie podłączając węży inaczej)

Ale odkop... Rozumiem, problem nie rozwiązany, ale to nie zmienia faktu, że to niewłaściwy dział ///Marcin194

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez heniekbzz, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 600
Chłodnica powinna być w pionie, od góry zapięty powinien być wąż dostarczający płyn chłodniczy, a u dołu wąż pobierający... Podobnie cylinder. Chyba logiczne? Płyn wpływający od góry wyprze ten z dołu... Za temperaturę również odpowiada prawidłowe ustawienie gaźnika :wink:

Zapraszam na mój MotoBlog!
JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Marcin194, łącznie zmieniany 1 raz

Wyświetl profil GG  

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Czyli co ? muszę zmienić chłodnicę albo zamontować ją w pionie ? nawet jak podepne węże od zbiorniczka na górę (przy ustawieniu poziomym chłodnicy) a dwa pozostałe na dół?

Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, 8:38 przez heniekbzz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Montuj w pionie bracie.

Wbij do mojej RS!

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
To jak myślicie ? Dziś ją montuje.