Dzisiaj jest 19 lis 2024, 0:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 715  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
bartek1706, no bo CVT jest dobry do hybryd :mrgreen:

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: borsche vr5
widziałem jak chłopak ode mnie z okolicy jeździ w zimie bmw e34 z automatem:) trochę śniegu i zawsze go ktoś musiał wypychać, ale co tu porównywać z nowymi skrzyniami i tymi wszystkimi systemami :P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mówisz od razu o awariach, tata Land'em nabił niecałe 250tkm w 2 lata i jakoś automat nigdy nie przysłużył problemu, w sumie auto tez.
razor99 pisze:
Automat szybszy? wolne żarty tylko w parę automatów jest szybszych od manuali, ale to głównie są w sportowych samochodach ewentualnie za dopłatą i to horrendalnie wysoką.

Dlaczego taka cena? Bo to co dobre kosztuje i się ceni.

razor99 pisze:
co zbliża się odcięcie wpadasz w poślizg to automat zmieni bieg bo już czerwone pole się zbliża i gotowe kraksa murowana.

Widocznie nie miałeś nigdy doczynienia z automatem w takiej sytuacji.

razor99 pisze:
toyota się nie bawi w automaty tak samo jak w diesle

A jednak bawi się w automaty i są to dobre skrzynie, nie mam do nich zastrzeżeń.
Diesle też robi, nie najgorsze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

mass143, no niestety to jest wda automatów niby mają przycisk do włączania trybu jazdy po śniegu, ale to i tak za dużo nie da :mrgreen:

HenieQ, zmiana biegu na zakręcie to najgorsze co może być a podczas poślizgu to już w ogóle a niestety automat tego nie wie. Skąd ta cena? To jest cena lenistwa i cena za brak sprzęgła

Z BMW E60 z automatem jak się przesiadałem do manuala to czułem się jak w raju jest trzeci pedał jest dźwignia zmiany biegów po prostu czujesz się jak w raju

kub961, MG nie są złe, ale może być problem z częściami

Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 21:36 przez razor99, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:

Pojazd:
MG tak jak rower, możesz mieć problem z częściami, raz że mało, dwa że mogą okazać się bardzo drogie.

Domin192 pisze:
Pomykałem dziś roxem ponad 105, bez kasku z włączonymi neonami

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
a ze spalaniem?

Był - Aerox SP55 03r.
Był - Aerox 08r.
Jest - Aprilia SX 50 06r.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=317770

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chwila, w Lambo i Ferrari, oraz Porsche możesz mieć manuala ... za dopłatą :D

Cytuj:
.a siedze w branży juz pare ładnych latek .

Cytuj:
Cytat:

:cool: :cool:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Raptor R700 i 80 Cab
HenieQ pisze:
Montuja dlatego, że są szybszy

No jak szybsze, skoro w wyścigach tego shitu się nie używa ;D Automaty są dla osób, które nie umieją sobie radzić ze sprzęgłem, nie chce im się lub nie mogą jeździć na manualu.

W manualu możesz sobie sam dostosować obroty do swojego widzi-misia, czy do wyprzedzania, czy do też do poruszania się w korkach, więc na tym bezpieczeństwem bym się zastanowił. Dodatkowo, komputer sobie zmienia biegi kiedy sobie chce, żyje swoim życiem, on nie widzi, że właśnie wyprzedzasz na trzeciego i przeciągnięcie na biegu o ten tysiąc obrotów uratuje Ci dupę, tylko sobie zmieni bieg i spowolni auto.

Rozżalacie się nad automatami w Ferrari czy BMW, nie wiadomo jakimi systemami, bądźcie realistami, ale w większości przypadków stać Was na dobrego Kadeta w auto lub starą beczką z gwiazdą. Co jak co, ale wolę porozmawiać o autach, które jakkolwiek są w zasięgu MOJEJ ręki, a nie kumpla, ciotki czy ojca, bo równie dobrze możemy pogadać o F16.

Wyobrażacie sobie np 600 konne Ferrari tylko w manualu? Ja niestety nie, czemu? Bo stało by cały czas w serwisie, ze spalonym sprzęgłem, bo jest to auto dla cywila, a nie koniecznie dla kogoś, kto umie jeździć, przez co sprzęgła musieli by najpierw nauczyć nas obsługiwać w Ferrari, a dopiero potem wypuścić na drogę.

Sendzia pisze:
hwila, w Lambo i Ferrari, oraz Porsche możesz mieć manuala ... za dopłatą

Więc wychodzi na to, że automaty są tańsze :D

Macie po 16'naście lat, a sugerujecie się tylko tym, co tatuś ma w garażu. Wiem, że to tak działa, że jak tatuś ma BMW to Ty też będziesz chciał mieć BMW, bo jest najlepsze, bo tata to ma, ale bez przesady.

HenieQ, Używasz argumentów, które nie mają z rzeczywistością nie wiele wspólnego.

razor99 pisze:
muszę prowadzić jedną ręką bo już na obie ręce nie mogę

- Bo?
razor99 pisze:
bo jak waliłem to miałem zgiętą rękę w łokciu oraz w nadgarstku

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Subaru Imprezy nowe chcieli do serwisów oddawać na naprawy gwarancyjne sprzęgła, bo po 15-20 tysiach padały, bo baby albo frędzle jeździły i paliły sprzęgła :D

Cytuj:

Cytuj:
Cytat:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
JawoR, nie raz czytałem w prasie, że automaty są bezpieczniejsze, mojego zdania nie opieram na argumantach z d... wziętych.

JawoR pisze:
żyje swoim życiem, on nie widzi, że właśnie wyprzedzasz na trzeciego i przeciągnięcie na biegu o ten tysiąc obrotów uratuje Ci dupę, tylko sobie zmieni bieg i spowolni auto.

Dlatego automatem najpierw trzeba się nauczyć jeździć, zobaczyć jak reaguje, kiedy zmieni bieg, a wtedy jest bezpiecznie.
Poza tym, zawsze możesz szybko przeskoczyć w tiptronika.

JawoR pisze:
HenieQ, Używasz argumentów, które nie mają z rzeczywistością nie wiele wspólnego.

Twierdzisz, że wygoda nie ma zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością?

Bo to własnie to jest dla mnie największa zaletą automatu, jest po prostu cholernie wygodny i tyle.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: borsche vr5
i nudny :wink:

Tytuł:
*

Pojazd:
Sendzia pisze:
Subaru Imprezy nowe chcieli do serwisów oddawać na naprawy gwarancyjne sprzęgła, bo po 15-20 tysiach padały, bo baby albo frędzle jeździły i paliły sprzęgła :D

Jeśli by to była tylko wina użytkownika, to subaru nie wgrywało by osłabionego softu silnika przy okazji przeglądu...

Tytuł:

Pojazd:
Ije powstał nowy problem. Manual vs automat

o dieslach już zapomnieli ; D

moje zdanie jest takie. Do autka małego lub z zacięciem sportowym powinna być manualna, ale do dużych aut limuzyny czy terenówki powinny być w automacie.

Nie ma sensu pchać automata w małe silniki :)

Ja na przykład nie wyobrażam sobie w221, czy e65 w manualnej skrzyni

Domin192 pisze:
Pomykałem dziś roxem ponad 105, bez kasku z włączonymi neonami

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Raptor R700 i 80 Cab
HenieQ pisze:
Dlatego automatem najpierw trzeba się nauczyć jeździć, zobaczyć jak reaguje, kiedy zmieni bieg, a wtedy jest bezpiecznie.

To coś w stylu, obowiązkowej nauki jazdy w salonie, żeby Ci mogli sprzedać auto, bo każdy automat inaczej Ci będzie reagować i każdą skrzynię w aucie będziesz musiał opanować. Co najmniej głupie. Kilka czy kilkanaście godzin musisz przynajmniej poświęcić, żeby wczuć się w skrzynię i nie stwarzać zagrożenia.
Zresztą jakie bezpiecznie? Takie auto o wiele trudniej wyprowadzić z poślizgu, ruszyć dynamicznie czy też nawet wyprzedzać, więc nie mów, że jest ono bezpieczniejsze.

HenieQ pisze:
JawoR, nie raz czytałem w prasie, że automaty są bezpieczniejsze

A ja czytałem, że Jacyków umie się ubierać, a Justin Biber jest następcą Michaela Jacksona .. :lol:

HenieQ pisze:
Poza tym, zawsze możesz szybko przeskoczyć w tiptronika.

I tu dalej brniesz w luksusowe samochody, które możesz sobie o kant dupy roztrzaskać, bo oglądasz tylko owe w internecie czy gazetach. Skoro mówimy o automatach, to mówmy o wszystkich, a nie tylko tych z BMW czy nowych Bentleyów, bo Twoje argumenty jakoś do mnie nie przemawiają. Większość automatów poruszających się na naszych drogach nie posiadają Tiptronica czy innych bajerów, ba, śmiem twierdzić, że więcej niż połowa nie ma nawet ESP. Rzeczywistość jest taka, że automat sprawdza się tylko w autach, w których moc auta jest nie do ogarnięcia przez zwykłego "Kowalskiego" i pali sprzęgło lub przez człowieka, który tak naprawdę tym samochodem nie jeździ, tylko jest wożony.

HenieQ pisze:
Bo to własnie to jest dla mnie największa zaletą automatu, jest po prostu cholernie wygodny i tyle.

I dlatego, automatem nie powinno się jeździć, tylko powinno być się wożonym, ale o tym już wyżej wspomniałem.

Człowieku, wymieniasz zalety skrzyń automatycznych z samochodów wartych tyle co dobra chata, a potem się czepiasz, że ktoś Cię czepia Twojego zdania.

Automat został wymyślony z myślą, o grubych i leniwych Amerykanach, którzy mając 200 metrów do sklepu podjeżdżają do niego, bo im się nie chce dupy ruszyć sprzed TV.

Wygoda? Ok. Zgodzę się, ale ja czas na wygodę będę jeszcze mieć, jak będę na emeryturze i mnie będzie żonka po pleckach drapać, teraz wolę sobie zredukować bieg, przeciągnąć pod czerwone pole, podciągnąć ręcznym i przelecieć skrzyżowanie bokiem niż wozić dupsko w automacie i zasypiać na drodze..

A nie.. zapomniałem, automat, to wygoda przede wszystkim, ale ten automacik nie załata Ci polskich dziur na drogach, więc to nadal ni jak żadna wygoda podczas jazdy.

razor99 pisze:
muszę prowadzić jedną ręką bo już na obie ręce nie mogę

- Bo?
razor99 pisze:
bo jak waliłem to miałem zgiętą rękę w łokciu oraz w nadgarstku

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

JawoR, ale legendy jak Diablo czy Countach miały manuale a mocy też nie brakowało HenieQ, co z tego jak będziesz wiedział jak reaguje kiedy zmienia bieg jak będziesz miał sytuację jak JawoR opisał i automat zrobi co uważa
Sendzia, dziwisz się baba nie potrafi obsłużyć sprzęgła dla nich są automaty :mrgreen: osobiście nie znam dziewczyny co potrafi nawet dobrze jeździć
JawoR, właśnie dałeś dobry przykład z poślizgami czy dynamicznym ruszeniem :mrgreen: Sam miałem przez automat nie mały kłopotów w BMW jak przy 140 wszedłem w winkiel a ten mi bieg zmienił :roll: od razu samochodem szarpnęło i trzeba było skontrować. Według niego smart jest luksusowy jak Bentley bo ma automat :shock: A ja powiem tyle nie potrafi jeździć na manualu rośnie kolejna sierota co będzie miała problemy ze sprzęgłem i będzie jak typowy amerykanin.

Ja jeżdżę i automatami i manualami skaczę sobie między nimi jak z pokoju do kibla żeby się wysrać jednak jak wysiadam z automatu i wsiadam do manuala to jestem wniebowzięty, że wreszcie coś normalnego czym da się jeździć a nie jakiś shit.

Dobra też wam powiem dlaczego za kasę jaką dałem w swojego Yarisa nie kupiłem już full opcji z dwustrefową klimą full elektryką dobrze rozbudowanym audio bo cenowo by mnie wyszło to samo, ale nie chciałem bo miało przekładnię automatyczną MultiMode i bym miał osiągi bardzo żenujące coś koło 13-13,5sek więc automat nie jest szybki skoro bardzo odstaje od manualnej skrzyni

Ostatnio zmieniony 24 gru 2011, 9:22 przez razor99, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja znam jedną, ma mazde 3 mps :) I razor, lata nawet lepiej od ciebie, tylko, ze kiedys chyba w rajdach jeździła.

Cytuj:

Cytuj:
Cytat:

Tytuł:
*

Pojazd:
Multimode to nie automat. Dlatego pisałem, że toyota nie potrafi robić automatów.

Cytuj:
Uniwersalna 5-stopniowa manualna skrzynia biegów MultiMode z elektronicznie sterowanym sprzęgłem pozwala na zmianę trybu pracy z manualnego na automatyczny. MultiMode pracuje w trzech trybach: M - pozwalającym na sekwencyjną zmianę przełożeń, E - automatycznym i Es - z przyspieszoną automatyczną zmianą biegów.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
JawoR pisze:
I tu dalej brniesz w luksusowe samochody, które możesz sobie o kant dupy roztrzaskać, bo oglądasz tylko owe w internecie czy gazetach.

Tiptronica możesz znaleźć nawet w 15 letnim Audi, także nie będzie to drogi samochód. Poza tym, sam jestem za manualem, ale nigdy nie jeździłem z dwusprzęgłowym automatem. Kilka razy jeździłem z Tiptronicem w VW/Audi, szybkością, to ta skrzynia nie powala, w trybie Tiptronic jakoś da się jeszcze jechać, ale i tak długo myśli.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

bartek1706, multimode to jest zuatomatyzowana przekładnia manuala z możliwością ręcznej zmiany biegów (z automatycznym sprzęgłem) z trybem w pełni automatycznym i z trybem "sport" czy trochę szybciej zmienia biegi niż automat :D
Sendzia, no nie mówię, że nie ma takich, ale ja osobiście nie znam jednej chociaż kiedyś spotkałem taką, że mi kopara opadła wsiada odpala furę but strzał ze sprzęgła siwo z kół i po chwili jej nie ma :mrgreen: Jest też jedna chyba Karolina się zwie co w Toyo Drifting Cup jeździła :mrgreen:

Borek96, podstawowa wada automatu to to, że nie może się zdecydować jaki chce bieg i czy już go zmienić w 8 biegowych automatach trafia się sytuacja, ze przez chwilę z 5 na 8 skacze z 8 na 4 z 4 na 6 żeby zejść na 5 i dopiero wpadnie na pomysł, że 7 jest odpowiednia :roll:

Ostatnio zmieniony 24 gru 2011, 10:53 przez razor99, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
przemek.99 pisze:
Ije powstał nowy problem. Manual vs automat

o dieslach już zapomnieli ; D

Tak, będzie wojna :mrgreen:

JawoR pisze:
Takie auto o wiele trudniej wyprowadzić z poślizgu, ruszyć dynamicznie czy też nawet wyprzedzać, więc nie mów, że jest ono bezpieczniejsze.

Które cywilizowane auto wpada w tej chwilli w poślizgi, nad wszystkim czuwają systemy.

Dynamicznie ruszyć?
Wiadomo, że jak połączysz 50km z automatyczna skrzynią to to nie będzie dynamiczne, ale gdy mocy jest troche więcej, owszem.

JawoR pisze:
I tu dalej brniesz w luksusowe samochody, które możesz sobie o kant dupy roztrzaskać, bo oglądasz tylko owe w internecie czy gazetach.

Jeśli dla Ciebie Golf V, Passat czy E46 jest luksusowym samochodem to dziękuje bardzo.

JawoR pisze:
Człowieku, wymieniasz zalety skrzyń automatycznych z samochodów wartych tyle co dobra chata

Jak wyżej, nie wiem od kiedy Golf jest warty tyle co dobra chata.

JawoR pisze:
ale ja czas na wygodę będę jeszcze mieć, jak będę na emeryturze i mnie będzie żonka po pleckach drapać, teraz wolę sobie zredukować bieg, przeciągnąć pod czerwone pole, podciągnąć ręcznym i przelecieć skrzyżowanie bokiem niż wozić dupsko w automacie i zasypiać na drodze..

A widzisz i tu się różnimy, bo ja wolę już teraz dostojnie się toczyć niż ciągnąc pod czerwone pole, a gdy trzeba to i automatem idzie pojechać dynamicznie..

razor99 pisze:
Sam miałem przez automat nie mały kłopotów w BMW jak przy 140 wszedłem w winkiel a ten mi bieg zmienił od razu samochodem szarpnęło i trzeba było skontrować.

A widzisz, gdybyś dłużej pojeździł tym automatem to zapewne wiedziałbyś, że on właśnie przy takich obrotach i prędkości zmieni bieg i wiedziałbys co masz zrobić.
Ale wybacz, Ty pewnie zrobiłeś ta BMK'ą z 10tkm.

razor99 pisze:
Według niego smart jest luksusowy jak Bentley bo ma automat

Napisałem gdzieś tak? Nie ! Więc nie wiem skąd takie zdanie.

razor99 pisze:
A ja powiem tyle nie potrafi jeździć na manualu rośnie kolejna sierota co będzie miała problemy ze sprzęgłem i będzie jak typowy amerykanin.

Tak, Ty wiesz, że nie umiem jeździć manualem jak nigdy w życiu nie miałeś ze mną bliższego kontatku, jasnowidz nam sie zrodził na święta.

razor99 pisze:
Dobra też wam powiem dlaczego za kasę jaką dałem w swojego Yarisa nie kupiłem już full opcji z dwustrefową klimą full elektryką dobrze rozbudowanym audio bo cenowo by mnie wyszło to samo, ale nie chciałem bo miało przekładnię automatyczną MultiMode i bym miał osiągi bardzo żenujące coś koło 13-13,5sek więc automat nie jest szybki skoro bardzo odstaje od manualnej skrzyni

Tak, za każdym razem wymyślasz nowy powód dlaczego nie wziałeś tego, a to tamtego.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14298 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 715  Następna