Dzisiaj jest 25 lis 2024, 23:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
!...:::Roman 727 Stunt Machina:::...!
Siema Wam. Na razie się przedstawię, jestem Tomek mam 15 lat na moto śmigam od 7 roku życia.
Chce zaprezentować wam Romana(Romet 727)kupiłem go jakoś początkiem roku 2009.Od tamtej pory przeszedł już 2 regeneracja malowanie ramy,owiewek,rożne takie pierdoły. Końcem zeszłego sezonu zatarł się bodajże już 6 albo 7 cylinder Stunty,Palenie Gumy itp. miał prawo.Miałem go znów naprawiać ale dałem sobie spokój zostawiłem na przyszły sezon.W zimę przyszedł pomysł by znów go zregenerować ale już tak porządnie wszystko od podstaw.

Miał być silnik Od Aprili Leonardo 125 ale chęci odeszły,aż w końcu zebrałem się i końcem grudnia 2012 zacząłem powoli go rozbierać czyścic i kupować części. Pomysł z silnikiem nie wypalił postanowiłem że spróbuje jeszcze zobaczyć co gy6 potrafi.

Plany były takie Wszystko nowe i dobrej jakości.No i wreszcie koniec marca chcieliśmy już lata i mamy.Skuter rozebrany pół części kupionych w zimę głównie do silnika ,przeróbka ramy,wzmocnienia,ocrashpadowanie,rozpórka ramy itp ogólnie dołożone z 10kg stali i 1kg Spawu.Zeszło mi z tym około 2-3 tygodnie wszystko miało być równo lipy nie odstawiam :wink: .

Końcem Kwietnia zacząłem przerabiać owiewki klejenie łączenie dopasowywanie na ramie żeby wszystko do siebie pasowało i razem z tatą zrobiliśmy stół do majsterkowania bo w końcu na czymś trzeba będzie składać skuter,wyszedł nawet fajnie :twisted: .

W maju już trochę odpuściłem z przeróbkami bo koniec szkoły itp każdy wie o co chodzi, na weekendach tylko majsterkowałem.

No to puszczamy na luz przyszedł czerwiec praktycznie pierwsze 2-3 tygodnie czerwca to były tylko paczki z częściami owiewki,kierownica,opony,łożyska itp jak temat się rozwinie to podam co kupowałem i ile wydałem.Końcem czerwca wreszcie !!! rama,bak,wahacz,sztyca itp.zostały
wyczyszczone na gładko i zaczęło się malowanie: wybrałem czarny akryl ponieważ wydaje mi sie ze nie ma sensu malować ramy i osprzętu metalikiem.Rama i osprzęt umalowane w podkładzie teraz matowienie i Czzzzarny połysk :twisted:
No i rama umalowana cały dzień roboty wygląda zacnie oprócz jednego zacieku aj przesadziłem no ale nie widać,reszta elementów też wyszła ładnie :twisted:

Wakacjeeee!!!Wreszcie można grzebać bez limitu.
No i mamy lipiec pierwsze 2tyg robiłem adapter kierownicy,polerowanie:rantów felg,wieżyczek kierownicy,lagów,pokrywy przekładni,klamek hamulcowych,zaworów,zacisku Powiem tak polerowanie to mecząca praca ten kto poleruje wie o co chodzi trzeba to lubić,wiedzieć o co chodzi,i poświecić dużo czasu bo to żmudna praca.Polerka wyszła ok, tak jak trzeba lusterko :mrgreen:

Następnie stwierdziłem, że wymienię uszczelniacze zawieszenia przedniego olej i sprężyny.
Paczka doszła no to składamy było trochę problemów z rozkręceniem jednej lagi ale dałem rade uszczelniacze wprasowane lagi skręcone i zalewamy olejem i tu jest problem ile go wlać znalazłem jakąś serwisówke ale nic w niej nie ma, trudno pojechałem kupiłem pojemniczki na farbę z miarką i lejemy stwierdziłem ze po 65ml starczy. Skręciłem i rzeczywiście chodzą w miarę ciekawe jak sie bedą sprawować na drodze albo podczas opadania przy jeździe na gumie.Następnie wprasowałem do wahacza gumowe tuleje poszło nawet szybko bez żadnych przeszkód aż dziwne :twisted:

Zostało wyczyścić trochę elementów typu przełączniki, profile do crashpadów,wzmocnienie ramy główne
adapter kierownicy,tarcze hamulcową,felgi... zapodkładowac i umalować... na te bardziej widoczne elementy wybrałem czarny metalic(kozak) z palety VW z dużą ilością srebrnych i niebieskich perełek nie wiem dokładnie ile procentowo% nie pytałem w mieszalni i lakier bezbarwny Novol Hs .Czesi umalowane efekt KOZACKI zwłaszcza felgi czarny metalic i polerowane ranty felg coś pięknego myślałem że wyjdzie gorzej ale jest dobrze.

No i mamy już 3/4 części do skutera przygotowane tylko poskładać około 15lipca wziąłem sie za składanie. Cała konstrukcja skręcana jest na śruby imbusowe twardosci 8.8.Rama na stół gwintowniki i narzynki w rękę i jedziemy każdy otwór w ramie przegwintowany wyczyszczony i spsikany smarem w sprayu aby zapobiec korozji.
Opony założone na koła :twisted:
Łożyska wprasowane do koła ,uszczelniacze założone
Sztyca wraz z łożyskami włożona nasmarowana
Lagi założone
Cały osprzęt z tyłu bak stelaż 12 itp złożone
Owiewki nóg założone
Instalacja przeciągnięta pospinana
Różne elementy typu cewka,moduł,sygnał,przekaźnik rozrusznika i kierunkowskazów,kranik,zamek kufra pozakładane
Adapter kierownicy założony,kierownica wraz z manetkami i przełącznikami też...wygląda prze kozacko
:twisted:

Zostało włożyć koła poskładać silnik i założyć owiewkę przednią no i mamy 22 sierpnia i godzinę 23:26
Może do końca wakacji dam rade :)

Silnik to gy6:
:twisted: -Sprzęgło piaggio
:twisted: -Dzwon piaggio
:twisted: -Pasek naraku
:twisted: -Przeciwtalerz jakiś sport
:twisted: -Wariator naraku HS racing + centralka i 2 rodzaje rolek ja zakładam 5,5
:twisted: -Nowy iskrownik
:twisted: -Króciec do gaźnika 24
:twisted: -Gaznik Japan 24mm
:twisted: -Głowica Japan po portingu +polerowane zawory,nowe sprężyny,uszczelniacze
:twisted: -Cylinder Japan 51mm

Zdjęcia po kupnie: :arrow:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia po 1 regeneracji: :arrow:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia po 2 regeneracji: :arrow:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia po 3 regeneracji: :arrow:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak wiem kask :twisted:
Obrazek

No to zaczynamy nowy ciężki projekt :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chcecie foty z dalszego customu i przeróbki pisać !!! :twisted:

Stunt heh :P

Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, 21:47 przez Tomek727, łącznie zmieniany 4 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Szkutr
Foty nie działają! :d

Moja Malaga! malaguti-f12-midrace-racing-zapraszam-t406973.html
Malaga na FB - https://www.facebook.com/RadeckiGarage

Pojazd: znowu SR Custom
tyle się naczytałem a tu brak fotek

Obrazek
SR CUSTOM
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Zipp Vapor MKII
Jestem pod wrażeniem :o

TYLKO DWA TAKIE NA FORUM

zipp-vapor-mk-ii-t395022.html

"Nie sprzęt lecz technika czyni z ciebie zawodnika"
"Jedno życie , jeden cel mieć w garażu TZR" <3

*

Pojazd: MB SLK350
Konkretnie lecisz :D Widze niezłe zaangażowanie, stolik, wszystko, jak osiągi? :D

Speedfight 2 AC @ DR EVO 70, Dellorto 17.5, Polini Speed Control, Giannelli Reverse, Gearbox LC

VW Golf mk.IV german style @ TDI AGR wtryski 216-chip na 142km 320nm, wzmak Toxic 1000W, tuba Raveland 250W, Alpine IVA-D105R, AEZ Excite Black 17'

*
Awatar użytkownika

Pojazd: bt49qt-9
To ma być skromnie ?!?! ;) W wolnym czasie w ciągu najbliższych kilku lat zamierzam zrobić ramę alu do coliberka, ale to daleka przyszłość. Pamiętaj, że w wypadku 4t obniżanie masy jest bardzo efektowne, ale do stuntu najwidoczniej uchodzi, aczkolwiek mógłbyś skrócić kolanko wydechu, bo z taki to ostre wheelie odpada ;)

WBIJAĆ PYTAĆ KOMENTOWAĆ
http://forum.mieloch.pl/maver-action-na-airsalu-mod-lipiec-t386280.html

*

Pojazd: Yamaha aerox/Aprilia leonardo
No dość ciekawie się zapowiada !
Proszę cię daj tu kiere downhill z jakimś fajnym adapterem :P
Możesz się jeszcze zastanowić nad stożkiem do niego no chyba że już zmieniłeś tą seryjną puchę !

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Zipp Vapor MKII
Dawaj jakieś foto ziomuś :mrgreen:

TYLKO DWA TAKIE NA FORUM

zipp-vapor-mk-ii-t395022.html

"Nie sprzęt lecz technika czyni z ciebie zawodnika"
"Jedno życie , jeden cel mieć w garażu TZR" <3

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]