Dzisiaj jest 30 lis 2024, 6:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Malaguti F12,Piaggio Typhoon

Ostrzeżenia: 1
Siemka! Dzisiaj oddałem swojego skuta dla brata :) Tyle że on ma 13 lat,nie ma kart,co mu mogą zrobić? (Ja się nie orientuję bo też bez od 14 roku życia bez karty jeździłem,i mnie nie złapali)
Skut to 80ccm ,ale na 50ccm zarejstrowany :)

Biorę hantle jeszcze raz adelante :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia sr factory
Po pierwsze może zrobić sobie krzywdę ,po drugie grozi mu sąd i rozprawa jak a w konsekwencji nadzór kuratora.

Mój projekt hamownia http://forum.mieloch.pl/motorynka-simron-70cc-zielony-szatan-pomiar-hamownia-10-koni-t415495.html

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR
Sprzedaj ten skuter i kup młodemu piaggio ciao /peugeota 103/motobecane ważne żeby miał pedały. Młodemu potrzeba będzie tylko karta rowerowa i kask i nic więcej może nim śmigać po ulicy/chodniku/ścieżce rowerowej dosłownie wszędzie . Ja sam tak jeżdże moja siostra za kilka msc będzie tak jezdzić na swoim piaggio . A tu przepis na podstawie którego się poruszam i zawsze mam wydrukowany przy sobie i pokazuje w razie kontroli i puszczają a nawet czasami zatrzymują i pytają co to jest :) A te piaggio podchodzi pod rower ponieważ nawet jak wyciągniesz silnik to dalej możesz pedałować bez problemu prosze o to przepis :
Wyrok SN z dnia 25 października 2007 r., sygn. III KK 270/07
Treść:
Obowiązująca ustawa karna, jak i ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r., Nr 58, poz. 515) nie definiują określenia „pojazd mechaniczny”, jakkolwiek ta druga w art. 2 jednoznacznie odróżnia pojęcie: „pojazdu silnikowego” od „roweru”, stanowiąc, iż tym pierwszym jest „pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego”, zaś tym drugim „pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem”. Za pojazdy mechaniczne należy uznać pojazdy zaopatrzone w poruszający je silnik (pojazdy samochodowe, maszyny rolnicze, motocykle, lokomotywy kolejowe, samoloty, helikoptery, statki wodne i inne), jak również pojazdy szynowe zasilane z trakcji elektrycznej (tramwaje, trolejbusy). Jeżeli chodzi o inne – niemechaniczne – pojazdy, to będą nimi w szczególności zaprzęgi konne, rowery, a także statki żaglowe, szybowce. Ponadto nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, które zachowują wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy, umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów.

Aprilia Sr'ka By Macieek
aprillia-sr-50-70-by-macieek-nowe-lampy-t415051.html
Wpadniesz do Sr'ki ?

*

Pojazd: Malaguti F12,Piaggio Typhoon

Ostrzeżenia: 1
Jaro,czyli maksymalnie może mieć kuratora? Czy może trafić do domu dziecka ,czy coś w tym stylu?

-- 28 lut 2016, 14:03 --

Wynalazca,to odpada :/

Biorę hantle jeszcze raz adelante :D

Awatar użytkownika

Maksymalna kara to kurator w takich przypadkach ,lecz rodzice też mogą mieć sporo nieprzyjemności. Dodatkowa kara to zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych a co za tym idzie nie będzie mógł zrobić prawka czy karty przez czas orzeczony przez sąd.

Mój projekt hamownia http://forum.mieloch.pl/motorynka-simron-70cc-zielony-szatan-pomiar-hamownia-10-koni-t415495.html

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR
magmag11 pisze:
Jaro,czyli maksymalnie może mieć kuratora? Czy może trafić do domu dziecka ,czy coś w tym stylu?

-- 28 lut 2016, 14:03 --

Wynalazca,to odpada :/

Dlaczego odpada ? Bo brzydko wygląda ? Zawsze można tuning optyczny zrobić :)

Niech poczeka jeszcze rok i tyle ja się tak męczyłem od 12roku życia też dostałem skuter i tylko po podwórku jezdziłem a potem i tak go zmasakrowano :( A i twoi rodzice mogą dostać kare za nie dopilnowanie kluczyków od pojazdu . Naprawdę nie warto się pakować w takie bagno .

Aprilia Sr'ka By Macieek
aprillia-sr-50-70-by-macieek-nowe-lampy-t415051.html
Wpadniesz do Sr'ki ?

Awatar użytkownika

Pojazd: Junak 305
+ koszty sądowe

Longjia Exactly 2008r. next Generic Trigger 2007r. now Junak 305 2016r.

ObrazekJunak 305 by Nikodem
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Where I am?

Facebook

Youtube

Awatar użytkownika

Koszty sądowe w sprawach dla nieletnich ponosi państwo, a szkoda :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]